kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

'Karanlıklar Prensi' Richard Perle'den mesajlar

Amerika'da Cumhuriyetçilerin içindeki etkin kimliğiyle Irak'taki şahin politikalarının oluşturulmasında önemli rol oynayan ve dünyada "Karanlıklar Prensi" olarak bilinen Richard Perle, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ilginç mesajlar verdi.

- KÖŞK: Kazakistan'daki Avrasya Medya Forumu sonrası sorularımızı yanıtlayan Perle'ye göre, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi sadece bölge değil dünya çapında dengeler açısından hayati öneme sahip. Çünkü buradaki bir kayma bölgede kaymalara neden olur. Süreçteki en kritik nokta da, bu makama gelecek kişinin ülkeyi radikal dinci akımların rotasına kaptıracak bir politika izleyip izlemeyeceği.
George Bush yönetimine yakınlığı ile bilinen Perle şunları söylüyor: "Bana göre, Tayyip Erdoğan'ın veya bir başka ismin olmasında bir sakınca yok. Erdoğan'ın adaylığı konusunu abartmaya da gerek yok. Ama endişelendiğim nokta, AKP içinde nasıl ılımlılar varsa radikal eğilimi isteyen yani ülkenin dinci akımların etkisi altına girmesini arzu edenlerin olması. Burada da önemli olan, Erdoğan veya her kim cumhurbaşkanı olacak ise bunlara taviz verip vermeyeceği. Yani verdikleri desteğin diyetini isteyenlere ne kadar prim ödeneceği meselesi belirleyici olacak. Türkiye'nin laik, demokratik ve modern çizgisinin ne derece korunacağı bölgede sizleri örnek alan ülkelerin geleceği açısında da hayati..."
Perle'nin diğer konulardaki görüşleri ise şöyle:

- PKK: Terörist PKK ile mücadelede ABD'nin daha çok çaba göstermesi gerektiğini belirten Perle, "Ben olsam daha etkin adımlar atardım. Ancak, asıl sorun PKK'nın dış desteklerini kurutmak. Yani sadece silahla olmuyor. Bu dış destekçiler de bence bazı Avrupa ülkeleri, Suriye ve İran. Hala Tahran ve Şam yönetimi gizli desteğini sürdürüyor. Türkiye'nin bunlar görmesi lazım'' diyor. PKK ile mücadele konusunda Amerikalıların ayak sürümesinin hata olduğunu ancak bunun özel bir sebebi olmadığını savunan Perle, Türk hükümetinin Hamas'a verdiği destek ile bunu bağdaştırmanın yanlış olduğunu söylüyor ve "Hamas da terörist. Ancak biz hiçbir zaman Hamas'a bir platform vermiyoruz" diye konuşuyor.

- NASIL BİR KÜRDİSTAN:
Perle, "Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulur mu" sorusuna ise şu ilginç soru ile karşılık veriyor: "Bağımsız bir Kürt devletini mi kastediyorsunuz". "Evet" yanıtını alınca da belki de gerçekte fiili bir durumun olabileceği mesajı vererek, "Bu imkansız. Buna ne Türkiye ne Suriye ne de İran izin verir. Böyle bir oluşum bu üçgenin içinde yaşayamaz." Birkaç sene öncesine kadar Bush yönetiminde Savunma Politikaları Masası başkanlığı yapan Karanlıklar Prensi Perle'ün söyledikleri aynen böyle. Bakalım ne derede haklı çıkacak.