kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

1 milyon dolar yatırıp Türkiye'nin en büyük LCD televizyonunu üretti

Şah Tanyeri
Irak'ın Saddam sonrası uydu alıcısı ihtiyacını karşılamak için elektronik işine giren Hataylı Mehmet Narin, Kore'den panel, Çin'den diğer donanım ve yazılımı sağlayarak montaj LCD TV fabrikası kurdu..
Narin Ailesi, Hatay' ın önde gelen girişimcileri arasında yer alıyor. Mehmet Narin'in babası Ekrem ve dedesi Rasim Narin, Yayladağ Görentaş köyünden. Antakya'ya göç edip birlikte 1960'larda Türkiye'nin ilk plastik ayakkabı fabrikasını kurmuşlar. Talep azalınca altı plastik, üstü bez ayakkabı üretimine geçmişler. 1974'te Arap ülkelerine ihracata başlamışlar. İnşaat malzemelerini gıda maddeleri izlemiş. Fuat ve Mahmut adlı kardeşleriyle işleri yöneten Mehmet Narin, o yılları şöyle anlatıyor: "İyi bir ihracatçıydık. Aile olarak Ortadoğu'yu doyuruyorduk. İhracatın zor, toplam ihracatın 4 milyar dolar olduğu yıllarda, Narin Ailesi olarak ihracatımız 30-40 milyon dolardı." 1980'de dedesiyle ortaklıktan ayrılıp gıda işine devam ettiklerini belirten Mehmet Narin, sadece ihracata dönük, günde 75 ton kapasiteli makarna, günlük 70 bin ton kapasiteli un fabrikaları ile mercimek kırma ve pirinç soyma tesisleri bulunduğunu, ayrıca Hat-mar market zincirini yönettiklerini bildirdi.

UYDU ALICISI İLE BAŞLADI
Saddam döneminde Irak' ta gıda ihalelerine girerek, bu ülkeye gıda maddeleri gönderdiklerini anlatan Narin, Saddam devrildiğinde müthiş uydu alıcısı talebi geldiğini bildirdi. Narin, "Suriye'de 15 milyon ev var. İstanbul'daki bütün uydu alıcılarını toplayıp Irak'a gönderdik. Böylece elektronik işine başladık" dedi.