kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Reyhanlı aşiret kızı Cankız 'Çikolata Kraliçesi' oluyor

20 yaşında Reyhanlı'daki bin 200 dönüm büyüklüğündeki çiftliğin başına geçen Cankız Çirkin, hobi olarak başladığı çikolata işinde markalaşma yolunda hızla ilerliyor..
İSKENDERUN'DA bir aşiret kızının girişimcilik öyküsünü sayfamıza alıyoruz. Adı Cankız Çirkin. 38 yaşında. 4. Murat Bağdat Seferi'ne giderken Amik Ovası'na gelen Mursal aşiretinden. Aşiret beyi Mursal'ın ilk çocukları peş peşe ölünce nazar değdiğini düşünüp yeni doğan bir çocuğuna 'çirkin' diye hitap ediyorlar. "Bütün oba çocuğa 'Çirkin Ağa' diyor. Adı 'Çirkin Ağa' kalıyor. Biz de o koldan geliyoruz" diyen Cankız Çirkin, babasının Türkmen, annesinin Yörük olduğunu, Rahime ve Tevhide adlı kızkardeşleriyle birlikte Reyhanlı'da çiftliklerinde büyüdüğünü söyledi. 10 yaşındayken İskenderun'a geldiklerini, 16 yaşında babalarını kaybettiklerini belirten Cankız şöyle devam etti: "Arazimiz çok büyüktü. Annem, 3 kızını alarak bin 200 dönüm arazinin başına geçti. Ben de 16 yaşında çiftçiliğe başladım. Çiftçibaşının eline teslim edildim. Nasıl ekilir, çiftçilik nasıl yapılır öğrendim. 2 ablam evlenip, annem de sağlık problemleri yaşamaya başlayınca, 20 yaşında çiftliğin başına geçtim. 31 yaşına kadar çiftliği idare ettim." Evlenerek gittiği Amerika'da hobi olarak başlayan çikolataya ilgisinin bir süre sonra ticarete yöneldiğini ifade eden Cankız Çirkin, mutfağında yaptığı çikolataları kızına tattırıp beğenirse üretmeye devam ettiğini söyledi. 2005'te küçük kızıyla Türkiye'ye döndüğünü ve çikolatalarını ilk kez ablasının organizasyon şirketi çatısı altında geçen yıl bir kokteylde ikram ettiğini belirten Cankız, İstanbul'da bir çikolata fabrikasıyla fason çalıştığını, birlikte geliştirdikleri ürünleri "Beti" markasıyla sattıklarını bildirdi. Yeni bir çikolata markasının da tescil aşamasında olduğunu ifade eden Cankız Çirkin, "4 büyük firmanın, bayram ve yılbaşı çikolatalarını sağlıyorum. İstanbul'a, Ankara' ya çikolata gönderiyorum. Polonya, ABD ve İsviçre'den müşterilerim oldu. 2006 yılında 10 tona yakın çikolata sattım" dedi.

'MAĞAZALAR AÇACAĞIM'
Yeni markası tescil edildikten sonra, Türkiye çapında çikolata butikleri açmak istediğini bildiren Çirkin, "Kendi çikolata üretim merkezi projem var. 2008' de hayata geçirmeyi planlıyorum. Tesis, Osmaniye veya Adana' da olacak. İlk mağazalar için Maraş ve Adana'dan talep var. Bütün mağazalarda fiyat ve dekor aynı olacak. 500 bin YTL' lik bir yatırım söz konusu. Üretim merkezi projesini 5'inci yıl için öngörmüştüm; ama yatırımı şimdiden 2'nci yıla çektim" diye konuştu.