kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kozlu, bulutların üstündeki öyküsünü kitaplaştırdı

HABER MERKEZİ
THY'de genel müdürlük ve yönetim kurulu başkanlığı yapan Kozlu, bir gece yarısı dönemin Başbakanı Özal'ın kendisini çağırdığını, "Çok seyahat ediyorsun, THY'yi değerlendir" diyerek genel müdürlüğe atadığını anlattı..
Türk Hava Yolları'nda (THY) 1988-1991 döneminde genel müdür, 1997-2003 döneminde de yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Cem Kozlu, zirveye taşıdığı THY'de yaşadıklarını kitaplaştırdı. Kozlu 'Bulutların Üstüne Tırmanırken: THY, Bir Dönüşüm Öyküsü' adını verdiği kitabında, Turgut Özal ile karşılaşmasından, yanlışlıkla otoyola inmeye çalışan THY uçağının hikâyesine kadar pek çok ayrıntıya yer verdi.

ÖZAL GECE YARISI MÜDÜR YAPTI
Özal ile tanışmamasına rağmen bir gece yarısı genel müdürlük teklifi alan Kozlu kitabında o geceyi şöyle anlattı: "1988 Temmuz'unda bir cuma akşamı Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Abdullah Kuran'ın evinde yemek yerken gelen beklenmedik telefondaki ses 'Sayın Başbakan sizi acilen Harbiye Orduevi'nde bekliyorlar' dedi. Bu suretle Özal ailesinin ileride çeşitli kereler izleyeceğim gece ritmine ilk defa tanık oldum." Karşılaşmalarında Özal'ın "Sen ihracat amaçlı çok seyahat ediyorsun, yaşadıklarından yola çıkarak THY'yi değerlendir" dediğini anlatan Kozlu "İşte ben senin bunları düzeltmeni istiyorum" diyerek kendisini genel müdür atadığını yazdı. Kitabında sık sık Özal'ın geniş vizyonundan söz eden Kozlu, Özal'ın daha SSCB dağılmadan önce Bakü'den başlayıp Alma Ata üzerinden Tokyo'ya kadar uzanan bir hattı işaret ederek İpekyolu rotasını belirlediğini ifade etti. Kozlu, Saddam'ın Kuveyt'i işgal etmesinin hemen ardından da Özal'ın Kuveyt Havayolları'na ait 4 adet Boeing 747'nin peşine düşülmesini istediğini ve "Barış oluncaya kadar biz uçuralım teklifi yap" dediğini anlattı.