kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

AKP, DYP ve ANAVATAN arasındaki arabulucu

ANKA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MKY toplantısında alınan karar öncesinde DYP ile ANAVATAN'ın nabzını, Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyelerinin arabuluculuğu ile tuttu.

Erdoğan, önce kendisini sonra da DYP lideri Mehmet Ağar ile ANAVATAN lideri Erkan Mumcu'yu ziyaret eden heyetten aldığı olumlu sinyal üzerine, erken seçim, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülü ve genel seçimlerin 4 yıla çekilmesi kararını açıkladı. Erdoğan'ın reform niteliğindeki bu pakette açıklanmayan bir madde daha yer aldı. Açıklanmayan madde ise YÖK konusundaki yapılması planlanan değişiklik oldu.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin kararını açıklamasının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve Hak-İş temsilcilerinden oluşan Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyeleri ilk önce Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ettiler. Türk-AB Karma Komitesi'nin AKP MYK toplantısı öncesinde gerçekleştirdikleri bu ziyaret, Erdoğan ile cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit parti noktasına gelen ANAVATAN ile DYP arasında diyaloga dönüştü. Diyalogun mimarlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.

Başbakan Erdoğan'ı ziyaretinden sonra heyet önce DYP lideri Mehmet Ağar ile görüştü, bu görüşmeyi ANAVATAN lideri Erkan Mumcu ile yapılan görüşme izledi. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülü ile seçimlerin erkene alınması konusunda her iki lider de tam destek verdi. Türk-AB Karma İstişare Komitesi üyelerinden oluşan heyet bu desteği Başbakan Erdoğan'a bildirdi. Erdoğan bunun üzerine muhalefetin de desteğini alarak reform niteliğindeki bu paketi uygulama noktasında düğmeye bastı ve partisinin MYK toplantısı sonrasında kamuoyuna açıkladı. Ancak bu paketin içinde kamuoyuna açıklanmayan bir başka madde daha yer aldı. Bu maddeye ilişkin öneri ANAVATAN lideri Erkan Mumcu'dan geldi. Erkan Mumcu, reform niteliğindeki bu pakette YÖK'ün değiştirilmesini de ön koşul olarak öne sürdü. Ancak Erdoğan bu maddeye ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun mimarlığını yaptığı ve AKP, DYP ile ANAVATAN arasında gerçeklesen bu trafikle CHP'nin de devre dışı bırakıldıdığı öne sürüldü. CHP dışındaki muhalefetin desteğini alan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından ileri bir adım atarak partisinin aldığı kararı kamuoyuna açıkladı.

Bu arada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetin CHP ile görüşüp görüşmediği ise öğrenilemedi.

PAKET ERDOĞAN MUMCU GÖRÜŞMESİNDE DE GÜNDEME GELDİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan, seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin ilk görüşünü 17 Nisan Salı günü ANAVATAN lideri Mumcu'yu partisinin genel merkezinde yaptığı ziyarette seslendirdi. Erdoğan, Mumcu'nun cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini önerisi üzerine söz konusu ziyarette, böyle bir değişiklik halinde, cumhurbaşkanın da halk tarafından seçilmesi, 5 artı 5 formülünün getirilmesi, ayrıca seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da gündeme alabileceklerini ilk kez seslendirdi. Bunun üzerine Mumcu, konuşmada reform paketine dönüşen bu öneriler zincirinde YÖK'ü de gündeme getirdi. Ancak bu öneriye ilişkin Erdoğan ve beraberindeki heyet herhangi bir yorum yapmadı.