kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Piyasalar hükümeti terkediyor"

Yeni Haber
Türkiye'nin son gelişmelerin piyasalarda yol açtığı sarsıntı ve bunun ekonomisi için olası etkileri, başta İngiltere'de olmak üzere dünya basınının ekonomi ve borsa sayfalarında büyük yankı buldu.

The Guardian gazetesi, "Piyasalar, geçen haftaya kadar hükümetin arkasında idi, bir hafta sonra piyasa oyuncuları onu terk etmeye başladı" yorumunu yaparken The Telegraph "Generaller zayıf ekonomist olur" ifadesini kullandı.

GUARDIAN: PİYASALAR HÜKÜMETİ TERKETMEYE BAŞLADI

Önde gelen İngiliz gazetelerinden The Guardian da, Başbakan Erdoğan'ın protestocuları soğutmak "ekonomik kartı oynadığı"nı öne sürerken piyasaların son gelişmelere olumsuz bir reaksiyon gösterdiğini kaydetti. Gazete, piyasaların Gül aday olunca rekor düzeylere çıktığını belirterek "Piyasalar, geçen haftaya kadar hükümetin arkasında idi, (bir hafta sonra piyasa oyuncuları onu terk etmeye başladı" yorumunu yaptı.

FT: SİYASİ KRİZ YOĞUN SATIŞA NEDEN OLDU

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türk askerleri, yoğun varlık satışlarına neden olduğu"nu belirtirken Türkiye'deki siyasi krizin borsa, lira ve tahvilleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Threadneedle Investments'den Henry Stipp de "Piyasalar tedirgin. Orta vadede Türkiye ile ilgili bir algılama değişikliği var", "Bu tür gerilim, orta vadeli görünümü çok belirsiz kılıyor" yönündeki değerlendirmelerde bulundu. Stipp, Abdullah Gül'ün seçilmesi halinde ordu ile sorunun süreceği uyarısını da yaptı.

LE FİGARO: GERİLİMİN ACISINI PİYASALAR ÇEKİYOR

İstanbul borsasının krizin ortamında düştüğüne dikkat çeken Fransız Le Figaro gazetesi, "Türkiye'deki siyasi kriz artık finansal piyasaları kaygılandırıyor" yorumunu yaptı. Gazete "Türkiye'de gerilim artıyor ve bunun acısını piyasalar çekiyor" ifadesini kullandı.

THE TİMES: ORDUNUN TEHDİDİ YABANCI YATIRIMCILARI ŞOKE ETTİ

İngiliz The Times de, "Askeri tehdit Türk piyasalarını vurdu" başlıklı analizinde "Ordunun cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale tehdidinin uluslararası yatırımcıları şoke etti" değerlendirmesini yaptı. Gazete, Calyon yatırım bankasından Claire Dissaux'un "Türk piyasalarına bu hafta siyaset yön vereceği kesin" sözlerine de yer verdi.

TELEGRAPH: GENERALLER ZAYIF EKONOMİST OLUR

Diğer İngiliz gazetesi The Daily Telegraph da, en iyi performans gösteren yükselen piyasalardan biri olan Türkiye'deki gelişmelerin yatırımcıların neden "tüm yumurtalarını yükselen piyasalar sepetine koymaması gerektiğini gösterdiği"ni yazdı. Gazete "Kural olarak generaller zayıf ekonomist olur ve askeri müdahaleler, piyasalar için iyi değil" ifadesini de kullandı.

(ANKA)