kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Mehmet Öz'ün kızını zayıflatan diyetin formülü

Babası dünyaca ünlü cerrah Mehmet Öz olmasına rağmen 17 yaşına kadar şişmanlıktan kurtulamadı. Defne Öz, üniversiteyi kazandığında kendi diyet formülüyle zayıflamayı başardı ve sonra da bir kitap yazdı: Ders çalışırken minik havuçlar yiyin, greyfurtla açlığınızı yatıştırın.
Ddünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün üniversitede öğrenim gören ve ABD New York'ta yaşayan kızı Defne Öz; kendi uygulayıp kilo verdiği diyet formüllerini anlattı:

* Neden diyet kitabı yazdınız?
Kalp cerrahı olan iki büyükbabam ve babam, tamamlayıcı tıp alanında uzman olan bir de büyükannem var. Ailede tıpla ilgilenen bu kadar çok insan olunca, neler yemem gerektiğini ve sağlığımı korumak için nasıl egzersiz yapmam gerektiğini duyarak büyüdüm. Ama 7 yaşımdan 17 yaşıma kadar aşırı kiloluydum. En ağır halim, 1.72 boyla 78 kilo ağırlığında olduğum dönemdi. Sürekli olarak 15 kilo verip alırken; yiyeceklere duygusal bir dayanak gibi değil, gerçekte oldukları gibi yani 'yakıt' gözüyle bakmaya başlayınca işler değişti. Üniversiteye başladığımda, bunun hayatımda tamamen yeni bir dönem olduğunu anladım. Eğer değişme fırsatını yakalayamazsam, bir daha ne zaman yakalayacaktım? Bu yüzden, yaşam tarzımı değiştirmeye başladım ve bir daha geriye bakmadım. Neler yemem gerektiği konusunda bir öğrenme çılgınlığına başladığımı bilen arkadaşlarım, bana sorularla gelmeye başladılar. O dönemde ilgilendiğim tek şeyin bu konu olduğunu gördüm. Ve herkesin bu bilgilere kolayca ulaşabilmesi için bir kitap hazırlamaya karar verdim.

ÜNİVERSİTE DİYET İÇİN İDEAL
* Üniversite öğrencileri neden kilo sorunları yaşıyor?
Üniversite ortamı evden çok farklı ve bu ortam değişikliği, yeme alışkanlıklarınızda hiç tahmin etmediğiniz ölçüde etkiler yaratabiliyor. Kendi başınıza veya arkadaşlarınızla yemek yiyorsunuz, boğazınızdan geçenler konusunda tam bir seçim özgürlüğüne sahip oluyorsunuz, düzensiz zamanlarda ve genellikle açlığa veya beslenme endişesine değil, elverişliliğe ve bütçeye dayanarak yemek yiyorsunuz. Yiyecekler; sosyalleşmenize, can sıkıntısını geçirmenize, stresle başa çıkmanıza yardımcı oluyor ve onları evdeki rahatlıkların yerine getiriyorsunuz. İyi haber şu ki; mükemmel denemeyecek yeme alışkanlıklarınız olsa bile, üniversite yeni bir başlangıç sağlıyor ve sağlığınızın kontrolünü ele almanıza yardımcı oluyor.

* Gençlere sağlıklı beslenme konusunda ne gibi tüyolar verebilirsiniz?
İlk adım ders programınızı belirlemek! 'Yeterince zamanı olmamak', kahvaltı etmemek için asla bahane olamaz. Yataktan çıkmadan önce saatin alarmını birkaç kez kurmak gibi bir huyunuz olduğunu biliyorsanız, bir gece önceden çantanıza bir elma atın. Gece geç saatlerde yemek yemek, en önemli düşmanlarımızdan biridir. Çünkü önceden planlamamışsanız çok fazla seçeneğiniz vardır ve yatağa girmeden önce vücudunuz aldığınız kalorileri yakma fırsatı bulamaz. Bir şey yemeden önce biraz meyve sulu soda için. Köpükler midenizi doldurur ve yatağa girmeden önce çok fazla yemenize izin vermez. Eğer doyamıyorsanız, bir kaseyle ölçüm yaparak ne kadar sağlıksız yiyecek tükettiğinize karar verin.

GREYFURT İŞTAH YATIŞTIRIR
* Sınav dönemi atıştırmanın alternatifi ne olmalı?
Yemeyi daha önceden planladığınız şeyler için ara verin. Her çalışmanın sonunda bir ödül olacağı için, ders çalışma saatlerinizi daha verimli geçirirsiniz. Küçük havuçlar bunun için harikadır; çünkü aksi takdirde tuzlu veya şekerli krakerlere hücum edilir. Greyfurt harika bir iştah yatıştırıcı ve C vitamini zihninizi dinç tutar. Elmalar ve armutlar düşük kalorili meyvelerdir, saklaması kolaydır ve bir ders çalışma çılgınlığına kapılmış olsanız bile kolayca yiyebilirsiniz. Bir avuç yarım tatlı çikolata cipsi, tatlı ihtiyacınızı karşılar ve çalışma saatlerinizi uzatır. Yarım tatlı oldukları için normal sütlü çikolatalardan daha az şeker içerirler ve dolayısıyla bir avuç cipste sadece 100 kalori bulunur. Pirinçli kekler veya soyalı krakerler, tuz ihtiyacını karşılar ve hiç şeker içermedikleri gibi çok az kalori taşırlar.