kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Üçte bir birleşimi açar

TBMM İçtüzüğü'ne göre yoklama, başkan birleşimi açtıktan sonra tereddüde düşerse yapılır. İçtüzük 57. maddenin son fıkrasına göre yoklama yapılmış olsa bile üye tamsayısının en az üçte biri mevcutsa (184 üye) birleşime devam edilmektedir . İçtüzük'te de bu sayının dışında başka bir toplantı nisabı öngörülmemektedir.
Özal 31.10.1989 tarihli 24'üncü birleşimde, Demirel 16.5.1993 tarihli 103'üncü birleşimde, Sezer ise 5.5.2000 tarihli 90'ıncı birleşimde seçildikleri oturumlarda da Genel Kurul'u yöneten başkanlar yoklama yapmamışlar ve İçtüzüğün 57. maddesinin kendilerine tanıdığı takdir haklarını kullanarak "toplantı yeter sayısı vardır. Gündeme geçiyoruz" demişlerdir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılacak ilk oylamadaki birleşim açıldıktan sonra, yoklama yapılarak 367 üye mevcut değilse oylamanın yapılamayacağı ve birleşimin kapanması gerektiğini savunanların savı kanımca hukuken tutarlı bir yaklaşım değildir .Böyle bir uygulama İçtüzük ihdası niteliğinde bir karardır. Kaldı ki, toplantı yeter sayısını talep etmek için 20 milletvekilinin salona girip ayağa kalkarak bunu talep etmesi gerekir. Zaten 20 CHP li üye girip yoklama talebinde bulunursa onların salonda olduğu tespit edilir ve 353 AK Partili milletvekili ile birlikte 373 sayısına ulaşılır.

Anayasa Mahkemesi'ne taşınırsa ne olur?
Her şeye rağmen diyelim ki 367 bulunamadı diye Ana muhalefet partisi konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşırsa, Anayasa Mahkemesi öncelikli ve acilen görüşecek gibi gözüküyor. Anayasa'nın 102. ve 96. maddelerine göre Anayasa Mahkemesi inceleyecek ve kararını verecektir. Toplantı için 367 sayısı aranmaz kararı verirse sorun ortadan kalkar ve üçüncü turda (9 Mayıs 2007) Abdullah Gül 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilir. Yok eğer 367 sayısı bulunması gerekirdi kararı verilirse işte dananın kuyruğu orada kopmaya başlar ve AK Parti'nin B planı olan erken seçim (60 gün) devreye girer.
Bugün önemli bir gün olacak. Gözler ve kulaklar TBMM nin bugünkü oturumunda olacak.