kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
AİLELERİYLE HAVAALANINDA KUCAKLAŞTILAR Nijerya’da fidye için kaçırılan mühendisler İlker İzci ve Murat Orhan, Lagos’tan dün saat 7.30’da İstanbul’a geldiler. Aileleri, "Dünyaya yeniden geldik" diyerek sevinç gözyaşı döktü.

Kaçırılan mühendisler döndü

Çağdaş ÇETİNDEMİR/ MERKEZ
Nijerya'da fidye için kaçırılan İlker İzci ve Murat Orhan, özgürlüklerine kavuştuktan sonra dün Türkiye'ye döndüler. Fidyecilere 90 bin dolar verildiği öne sürüldü..
Nijerya'nın petrol bölgesi Port Haurcourt'ta fidye için kaçırıldıktan sonra şirketlerinin on binlerce dolar para ödemesi sonucu 14 günde serbest bırakılan Türk mühendisler İlker İzci ve Murat Orhan, Türk Hava Yolları'nın Lagos- İstanbul seferini yapan tarifeli uçağıyla dün saat 07.30'da Türkiye'ye geldi. Mühendisleri Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde Zonguldak ve Tekirdağ'dan gelen aileleri karşıladı. Aileler, "Bugün dünyaya yeniden geldik" dedi. Nijerya'da İtalyan petrol şirketi AGİP'in ortağı olan Merpa İletişim Hizmetleri'ne bağlı olarak görev yapan elektronik mühendisi İlker İzci ve matematik mühendisi Murat Orhan, 6 Nisan'da Niger petrol deltasında bulunan Port Harcourt'ta Niger Deltası'nı Özgürleştirme Hareketi (MEND) militanları tarafından fidye için kaçırılmıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın girişimlerde bulunmuş ve Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği, Nijerya yetkilileriyle birlikte hareket ederek mühendislerin 20 Nisan günü serbest kalmalarını sağlamıştı. İzci, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün kendilerini arayarak moral verdiğini ifade ederek, "Kendileri biz kurtarıldıktan sonra telefon etti, hatırımızı sordular, sağlık durumlarımızın nasıl olduğunu sordular" dedi. Kaçırıldıkları günü anlatan Murat Orhan ise "Toplantıdan çıktık, eve gidiyorduk. Polis üniformalı, silahlı üç kişi araca bindi. Bizi bir bota götürdüler. Yaklaşık iki buçuk saat sonra 'Özgürlük hareketi tarafından kaçırıldınız. İsteklerimiz size bildirilecek' dediler. Önce liderlerinin bırakılmasını istediler, sonra işi fidye pazarlığina döktüler" diye konuştu.

PARA PAZARLIĞI
Fidyenin miktarını tam olarak bilmediğini belirten İlker İzci, ilk başta 40 milyon dolar karşılığı pazarlık yapıldığını söyledi. İzci "Maddi konularda araya girmedik. Konuşan iki kişi vardı. Türk Büyükelçisi'nin tavsiye ettiği biri ve şirketten yerel bir arkadaş görüşmeleri idare ettiler" dedi. 90 bin dolar fidye ödendiği ileri sürülürken şirket yetkilisi Tuncer Şahin, "Para konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Firma olarak kendimiz ödedik. Oradaki işadamları yardımcı oldu" diye konuştu.