kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gelibolu'da 10 bin Anzak Conkbayırı'nda 8 bin Türk

Erhan DOĞAN-Mehmet UZUNKENDİR/MERKEZ
25 Nisan 1915'in 92. yıldönümünde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı 10 bin kişi "Şafak Ayini"ne katıldı. Anzaklar, dua ve ilahilerle savaşta ölen atalarını andı Çanakkale'nin diğer ucunda ise 8 bin Türk genci kahraman 57. Alay için yürüdü. Savaşta tamamı şehit olan 57. Alay için yapılan yürüyüş, Conkbayırı'nda sona erdi..
Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 tarihinde yüzlerce Avustralyalı ile Yeni Zelandalı'nın hayatını kaybettiği çıkarmanın 92. yıldönümünde Anzaklar, Anzak Koyu'nda düzenlenen törenlerle anıldı. Battaniyeye sarınıp uyku tulumlarında uyuyarak "Şafak Ayini"ni bekleyen yaklaşık 10 bin Avustralya ve Yeni Zelandalı, ataları için dua etti. Tören için yaklaşık 10 bin Avustralya ve Yeni Zelandalı, akşam saatlerinden itibaren Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'na akın etti. Turistler, battaniye ve uyku tulumlarıyla çimlerin üzerinde uyuyarak törenin başlamasını beklediler.

ATATÜRK'ÜN MESAJI

Saat 05.30'da başlayan törende, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen askerler, çıkarma sırasında ölenlerin anısına düzenlenen törende saygı duruşunda bulundu. Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya milli marşları eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Gelibolu'nun tüm Yeni Zelandalılar için kutsal bir yer haline geldiğini söyledi. Peters, "Askerlerimizin cesareti ve burada 92 yıl önce yaşadıkları kayıplar, tarih kitaplarımıza, arşivlerimize ve milli ruhumuza kazınmıştır. Gelibolu birçok kişi tarafından bizim bir ulus haline gelişimiz ve eşsiz bir Yeni Zelanda kimliği yaratışımız için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Her iki tarafın da yaşadıkları acılar ve kayıpları anmak adına, gelin kendimizi milletler arasındaki uyuşmazlıkların savaş yoluna gidilmeksizin çözümlenebileceği bir dünya yaratmaya adayalım'' diye konuştu. Avustralya Savunma Bakanı Dr. Brendan Nelson ise "garip bir tevazu içinde idealizmden doğan fedakarlıkla şekillendirilmiş bir mirasın özgür ve kendine güvenen varisleri olarak'' Gelibolu'da bulunduklarını belirtti ve "92 yıl önce bu saatte Anzaklar sadece yapacaklarıyla değil aynı zamanda bunu yapma şekilleriyle de ulusumuza dünyadaki kimliğini ve yerini vermenin eşiğindeydi'' dedi. Törende, 2. Kolordu Komutanlığında görev yapan Yarbay Şamil Özdağ, Atatürk'ün Anzak askerleri için verdiği mesajı okudu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı töreni çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu izledi.

57. ALAY İÇİN YÜRÜDÜLER
Vatan savunmasının büyük kahramanlıklarla destanlaştığı Çanakkale savaşlarının 92. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliklerinin ikinci gününde, Anzaklar Şafak Ayini yaparken aynı sıralarda Bigalı köyünde yaklaşık 8 bin Türk gencinin, savaşta tamamı şehit olan 57. Alay'ı anma yürüyüşü vardı. 3 bini izci ve 5 bini üniversite öğrencisi olan yaklaşık 8 bin Türk genci, Çanakkale savaşlarında tamamı şehit olan 57. Alay'ı andı. Geçen gece Bigalı köyünde toplanan gençler, kurdukları çadırlarda sabahı bekledi. Sabahın erken saatlerinde toplanan gençler, yaklaşık 10 kilometrelik "Ata'nın Yolunda 57. Alay Yürüyüşü" yaptı. Gençler, yürüyüşe başladıkları noktada Çanakkale savaşlarının kahramanlarından Kınalı Hasan'ı hatırlatmak amacıyla ellerine kına yaktı. Kırıkkale, Karaelmas, Ankara ve Kocaeli gibi üniversitelerden ve izci kulüplerinden gelen, Türk bayrakları taşıyan gençlerin yürüyüşü Conkbayırı'nda bitti.
Haberin fotoğrafları