kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İlk aday AKP’li Yarbay

Yeni Haber
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin 6'ıncı gününde "ilk aday' olarak başvurusunu, Meclis Başkanlığı'na resmen yaptı.

Ersönmez Yarbay, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin,6'ıncı gününde adaylık başvurusunu bugün saat 10 itibariyle Meclis Başkanlığı'na resmen sundu.

Yarbay, başvurusunun ardından ANKA'ya şu açıklamalarda bulundu.

BAŞBAKAN'A YETKİ VERİLMESİNE KARŞI ADAY OLDUM

Yarbay, adaylık konusunda bir düşüncesi olmadığını, partisinin son Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK), Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde tüm yetkilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilmesini eleştirdi. Yarbay, "Aday olacağım konusunda bir düşüncem yoktu. MKYK bütün yetkileri Başbakan'a verdi. Bu kararı şiddetle kınıyorum. Bu kararı protesto etmek için aday olmaya karar verdim. Cumhurbaşkanı seçmek Meclis'in işidir. Bütün yetkileri şu anda Hükümet almış durumda" dedi.

CUMHURBAŞKANINI HÜKÜMET ATAYACAK


Yarbay, Cumhurbaşkanını Meclis'in değil, Hükümetin seçeceği görüşünü savunarak konuşmasına şöyle devam etti:

"Meclis ikinci planda kaldı. Cumhurbaşkanı Hükümet atayacakmış gibi oldu. MKYK sorumluluğu üzerine almadı. Adayı MKYK belirlemiş olsaydı daha uygun olurdu. Doğrusu buydu. Oysa Genel Başkana yetki verdi. En önemli yetkilerini Başbakana devrederse istişare kurulu olur. Bizim parti de her yetki devrediliyor. Büyükşehir belediye başkanı seçiliyor MKYK yetki veriyor. MKYK yürütme görevi yapıyor. Anayasal sisteme uyun değil. Muhalefet partileri seçimden kaçmak için mazeret arıyorlar. Cumhurbaşkanı adayı çıkarmıyorlar.

PARTİ DERNEK DEĞİL

Yasama organı pasifsize ediliyor. Parti dernek değil. Ama bizim parti dernek gibi çalışıyor. Görüş belirtiyorlar. Muhalefet partileri ise iktidar partisinin ilgi alanına girdi. Seçimde aday göstermeyerek sorumluluk yerine getirmemiş oluyorlar. 'Sayım yetmiyor' diye aday göstermemek olmaz. CHP ve Anavatana soruyorum aldığım cevap mantık dışı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin ön planda olmaları gerekir. Ama Hükümet daha yetkili olmuş. Muhalefet takım elbise giyip ortada dolaşıyor."

(ANKA)