kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Eserde Osmanlı Türkleri'ne hakaret ediliyor

Perihan KORKMAZ / LONDRA
İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF), sergilediği 'Constantinople' adlı oyunda Türkler'e hakaret edildiği gerekçesiyle Londra'daki Royal Opera House'a karşı imza kampanyası başlattı..
İngiltere'deki Royal Opera House'da (Kraliyet Opera Evi) oynanan 'Constantinople' adlı oyun, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu'nun tepkisini (İTDF) çekti. Oyunu izleyen Türkler'in bildirdikleri şikayetleri dikkate alan federasyon yetkilileri, oyunda Türkler'i aşağılayan hakaretler bulunduğu gerekçesiyle bir imza ve e-mail kampanyası başlattı. Toplanan ilk imzalar Royal Opera House'a teslim edilirken, kampanya mektubunun bir kopyasının da oyunun sponsoru olan HSBC'ye gönderileceği açıklandı.

ALAY VE AŞAĞILAMA

İndependent gazetesinin; performansına sadece iki yıldız verdiği oyunun bütününde Constatinople'ü işgal eden Osmanlı Türkleri'yle alay ediliyor. Daha önce Kanada'dan Mısır'a kadar dünyanın değişik yerlerinde gösterilen oyunu izleyenler, oyunda şehrin İstanbul'a dönüşmesinin negatif bir hava içinde verildiğini, arkada camilerle Boğaz Köprüsü gösterilirken önde Arap müziği eşliğinde barbar Türk karakterlerinin boy gösterdiğini belirtiyor. İTDF yetkilileri ise konuyla ilgili şunları söylüyor: "Oyunun yazarı iki medeniyeti buluşturma amacını taşıdığını iddia ederken, iki medeniyeti çatıştırıyor. Biz bu toplumun bir parçası olarak ödediğimiz vergilerle finanse edilen Royal Opera House'un sergileyeceği oyunlarda daha dikkatli olmasını ve toplumumuzu incitecek taraflı programları reddetmesini talep ediyoruz!"
Haberin fotoğrafları