kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Koç' Bana unu söyle sana nasıl oynadığını söyleyeyim!

ASLI ÖRNEK - GÜNAYDIN
Avrupa'nın en ünlü aktör ve aktrisleri oynayacakları film ya da diziden önce oyuncu koçlarından destek alıyor. Bu moda Türkiye'de de hızla yayılıyor. Bunun ilk örnekleri, kariyerlerine oyuncu olarak devam etmek isteyen mankenler ve onları bu yolculuklarında destekleyen tiyatro sanatçıları oldu. Deniz Akkaya ile başlayan 'oyuncu koçu tutma modası' öyle ilerledi ki, hemen hemen tüm yapımlarda boy gösteren ünlülerin artık birer oyuncu koçu var. İşte oyuncular ve onları çalıştıran koçları:

Yeşim Ceren Bozoğlu-Deniz Akkaya
Yeşim Ceren Bozoğlu, 1997 yılından beri devlet, şehir ve özel tiyatrolarda oyunculuk yapıyor. Çeşitli dizi ve sinema filmlerinde de rol alan Bozoğlu, son olarak 'Doktorlar' dizisinin Fikret'i olarak karşımıza çıktı. Profesyonel olarak oyuncu koçluğu da yapan Cerenbozoğlu'nun Deniz Akkaya ile birlikte çalışmaları 'Şarkılar Seni Söyler' dizisiyle başlamış, Yeşim Hanım verdiği bir röportajda Akkaya'nın oyunculuk konusunda hevesli olduğunu söylemişti.

Celal Kadri Kınoğlu-Yasemin Ergene-Keremcem
'Aşk Oyunu' dizisine başlarken hem Yasemin Ergene hem de Keremcem, Celal Kadri Kınoğlu'ndan ders aldı. Kınoğlu, Aysun Kayacı'nın da 'Çat Kapı' dizisindeki oyuncu koçuydu. Ergene verdiği bir röportajda, Celal Kadri Kınoğlu ile çalıştıklarını ve Ekin karakterini de onun yardımıyla ortaya çıkardığını söylemişti.

Sönmez Atasoy-Naz Elmas Tülin Özen

Usta sanatçı Sönmez Atasoy, 'Beyaz Gelincik'in Meryemce'si olarak bilinen Tülin Özen ile 'Haziran Gecesi' dizisiyle tanınan Naz Elmas'a eğitmenlik yaptı. Özen, hâlâ Haliç Üniversitesi'nde eğitmenliğe ve birçok ünlüye koçluk yapmaya devam ediyor.

Hasibe Eren-Azra Akın
'Avrupa Yakası'nın yarı çatlak karakteri Makbule'yi canlandıran Hasibe Eren de başarılı oyuncu koçlarından... 1997 yılında oynadığı 'Sıdıka' dizisindeki rolüyle tanınmaya başlayan Eren; Azra Akın'ı 'Yağmur Zamanı' için çalıştırdı. Aynı dizideki Naz karakterini canlandıran minik oyuncu Ece Hakim'i de yetiştirdi.

Aliye Uzunatağan Cansu Dere-Mahsun Kırmızıgül
Yılların tiyatro sanatçısı Aliye Uzunatağan, Cansu Dere'nin ve Mahsun Kırmızıgül'ün tiyatro koçluğunu yaptı. 'Zalim' dizisinde Kırmızıgül'le çalışan Uzunatağan, onun çok saygılı ve iyi bir öğrenci olduğunu söylüyor. Cansu Dere'nin yeri ise Uzunatağan'ın kalbinde çok başka... Çünkü onu önce kendi eğitmiş ardından da hocalık yaptığı okulda eğitim almasını sağlamış. Herhangi bir mankene koçluk yapmadığını, kendisine gelen öğrencileri seçtiğini söyleyen Uzunatağan, şu sıralar sosyetiklerden Derin Mermerci ve Güliz Onursal'a diksiyon üzerine dersler veriyor.

Turgay Tanülkü- Tuğçe Kazaz
Devlet Tiyatrosu'nda 26 senedir çalışmalarına devam eden Turgay Tanülkü, 'Doktorlar' dizisinde Kutsi'ye ve 'Kampüsistan' dizisinde Tuğçe Kazaz'a koçluk yaptı. Meral Kaplan, Nihat Doğan gibi isimler de kendisinin koçluk yaptığı simalar arasında yer alıyor. Tanülkü, verdiği eğitim için "Kamera oyunculuğu tekniği ve diksiyon öğretiyoruz" diyor. Eğittiği isimlerden Tuğçe Kazaz'ın çok başarılı olduğuna dikkat çekiyor.

Ayla Algan Ezo Sunal-Bergüzar Korel

Kemal Sunal'ın kızı Ezo Sunal ve Bergüzar Korel'in arkasındaki usta isim olarak karşımıza Ayla Algan çıkıyor. Sanatçı ailelerden gelen iki genç oyuncu, calandırdıkları karakteri yaratırken hep Algan'la çalıştı. Algan ikisini de çok beğendiğini söylüyor. Algan'ın bir dönem şarkıcı Meyra'ya da koçluk yaptığı biliniyor.
Haberin fotoğrafları