kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Yabancı markalar geldi taklitleri yüzde 40 arttı
MELTEM ERSOY
Peş peşe gelen yabancı giyim markaları taklit pazarını bir yılda yüzde 40 büyüttü. 1.5 milyar dolara ulaşan pazara artık amatörler değil, profesyonel taklitçiler hakim..
Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de peş peşe açılan alışveriş merkezleriyle pazara giren yabancı marka sayısının hızla artması taklitçilerin de iştahını kabarttı. Genel anlamda marka bilinirliğinin artması tüketicilerin talebini patlatınca taklit tekstil pazarı da yüzde 40 büyüyerek 1.5 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Taklit ürünler en çok pazarlarda satılıyor.

TAKLİTÇİLERE GÜN DOĞDU
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Tescilli Markalar Derneği Başkanı Selçuk Güzenge, neredeyse her gün yeni bir markanın piyasaya girmesiyle 'taklitçilere gün doğduğunu' dile getirerek, "Daralan piyasa yeni markaların taklidini yapıyor, marka Türkiye'de kendini korumaya alacak bilgi ve birikime kavuşana, bu süreci işletene kadar geçen sürede taklitçi atı alıp Üsküdar'ı geçmiş oluyor" diyor.

PAYI YÜZDE 17 OLDU
Güzenge'nin verdiği bilgilere göre, Türkiye'de sinai mülkiyet kapsamına giren ürünlerin taklit pazarı geçen sene 5.5 milyar dolar iken bu sene 7 milyar dolar seviyesine yükseldi. "Sadece tekstil olarak bakıldığında da, büyüme oranının yüzde 40, bu ürünlerin pazar büyüklüğünün 1.5 milyar dolar olduğunu görüyoruz" diye devam eden Güzenge, dünyadaki taklit pazarını da şöyle anlatıyor: "Bir perakende zirvesinde açıklanan rakamlara göre, taklitin legal ticaret içindeki payı yüzde 8'den yüzde 17'ye çıktı. Taklit market, paralel market ve kotalar, normal ticareti bozuyor. Kotalardan Türkiye çok zarar görüyor. Bu durum aynı zamanda, Türkiye'den çıkacak markaların önünü kapatıyor."