kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'Yabancılar butik otel için kapıda'
FURKAN ALP
Dünya Bankası ve IMF'nin 2009 yılında toplantılarını İstanbul'da yapacağını söyleyen TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, yabancı yatırımcıların butik otel yatırımları ile ilgilendiğini belirtti..
Dünya Bankası ve IMF toplantılarının 2009 yılında İstanbul'da yapılacağını söyleyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, yabancı yatırımcıların özellikle butik otel yatırımları ile gayrimenkul sektörüne odaklanacaklarını belirtti. Enerji, lojistik, petrokimya ve turizm sektörlerinde mayıs ayından sonra hareketlenmeler olmasını öngören Yarcan, liman özelleştirmelerinde de İskenderun, Mersin ve İzmir Limanları ile önemli bir adım atılacağını kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasından sonra yeni satın alma ve halka arz dalgalarının yayılacağını ifade eden Yarcan, özellikle Tekel ve Petkim özelleştirme işlemlerinin kasım ayında yapılacak genel seçimlerden önce yapılandırılması gerektiğine işaret etti. 2007 yılında doğrudan yabancı yatırım açısından 2006 yılı kadar parlak olmasa da yine de iyi bir yıl olacağını belirten Yarcan, "Özelleştirmelerin yeniden sıcak bir noktaya çekilmesi gerekli. Genel seçimlerden önce sırada bekleyen özelleştirme işlemlerinin tamamlanması yabancı yatırımcı açısından önemli. 2007 yılında yine 20 milyar dolara yakın doğrudan yabancı yatırım bekliyoruz" dedi. Hükümetin enflasyonda hedef revizyonunu tercih etmediğini söyleyen Yarcan, devletin resmi hedeflerinin tutmasını beklemediklerini ve TSKB analistlerine göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 7 seviyelerinde olacağını belirtti. Seçimlerin problemsiz atlatılması durumunda yabancı ilgisinini devamı ile Türkiye'nin istikrar ortamını sürdüreceğini kaydeden Yarcan, iki seçimli bir yıl olmasına rağmen yılbaşından bugüne yabancı yatırım miktarının 4 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olup olmayacağı, AKP'nin tek parti hükümeti olarak kalıp kalmayacağı veya mecliste koalisyon olasılığı gibi bir sürü bilinmeyenin olduğu bir yılda Türkiye piyasalarının iyi tepki verdiğini kaydeden Yarcan, yerli yatırımcının temkinli davrandığını ifade etti.

PİYASADA FİYATLANDI
Şeniz Yarcan, seçimlere beklentilerin üstünde bir endeks ile girildiğini ifade ederek, "Seçimler bir bakıma önümüzdeki hafta start alıyor. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı adaylarının açıklanacağı süreç başlıyor. Piyasalarda satın alındığı gibi Başbakan Erdoğan'ın adaylığı açıklanırsa borsada 60 bin seviyelerini telaffuz edenler olduğunu görürüz. Bizim tahminimiz seçim sonrası borsa için pozitif" dedi.