kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Cuma Sabah 
ATİLLA DORSAY
Her şeye Fransız kalmanın alaturkası
Türkiye giderek Batı'ya kapalı bir toplum haline getirilmeye çalışılıyor. Bunun ekrandaki uygulamalarından biri de kablolu yayında Fransız TV 5 kanalının yerine Kanal 7 haber kanalının getirilmesi oldu.
Birkaç hafta önce yazacaktım, olmadı. Bu arada Sina Koloğlu yazmış, ama ben de değineyim. Çünkü belli bir zihniyeti yansıtan önemli bir konu bu. Kablolu TV'deki Fransız TV 5 kanalı, geçen günlerin birinde aniden kayboldu. Yerine Kanal 7 haber kanalı geldi. Üstelik, aynı haber kanalı kablolunun başka bir frekansından da çıkıyor. Yani zapping yaparken görmemek imkânsız. Kıyağı görüyor musunuz?

DIŞA AÇILAN KAPILAR
Efendim, "Ne önemi var?" denebilir. Şunun şurasında zaten kaç kişi Fransızca konuşuyor? Üstelik Fransızlar, malum, Ermeni sempatizanı. Ayrıca "Fransız kalmak'' deyimi, günümüzde pek revaçta değil mi? Şunu da eklemeli ki, Sina da yazmış, iyice uğraşırsanız, TV 5'i bir başka frekanstan bulmanız da mümkün. Eğer becerebilirseniz! Ama tüm bunlar, olayın temelindeki sakatlığı bağışlatmıyor. O da şu: Türkiye gitgide Batı'ya, dış dünyaya ve yabancı kültürlere kapalı bir toplum haline getirilmek isteniyor. Dikkat ediniz, daha önce kabloluda yer alan İtalyan (RAI 1 ve 2) kanalları da İspanyol kanalı da atıldı. Yerine, hepsi birbirine benzeyen gereksiz yerli kanallardan biri geldi elbette... Oysa bu kanallardan her biri, dışa açılan bir kapıydı. O dilleri konuşanlar, o kültürleri izlemek isteyenler, az da olsa var. Üstelik AB'ye kapağı atmak, dışa açılmak ve dünya konjonktüründe rol oynamak isteyen Türkiye'de, bu farklı kültürlere olan ilgiyi teşvik etmek, o dilleri öğrenme hevesi aşılamak gerekmez mi? Sevgili Ülkü Tamer geçen gün, bir zamanlar Fransızca öğretmeninin onları dersi asıp bir Fransız filmine (ünlü Şeytan Ruhlu İnsanlar'a) götürdüğünü anıyordu: Fransızca dinlesinler diye... O zamanın öğretmeni bunu yapıyor, ama şimdi evimizdeki yüzlerce kanallı TV'de, yabancı kanallar birer ikişer yollanıyor.

KENDİMİZE BENZETİYORUZ
Ve de bu alana yeni giren, Amerikan sermayesine dayalı bir kanal, Fox TV de kendisinden biraz da olsa evrensel televizyonculuk çabaları beklenirken, bakıyorsunuz bizim kitle kanallarımızda ne varsa aynen onu yapıyor. Yani onları da hemen kendimize benzetiyoruz!.. Bunlar Türkiye'yi sıradan bir Ortadoğu ülkesi olmaya mahkûm eden, dışa açılmasına taş koyan, onun ufkunu kısıtlayan şeyler. Ve bence, bir an önce başta kablolu olmak üzere Türk televizyonculuğunun kendine çekidüzen vermesi şart. Kusura bakmayın ama başka şeyler bir yana, bu TV anlayışıyla da bizi AB'ye filan almazlar!