kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Üstleri taciz ve tecavüz etti
Perihan KORKMAZ / LONDRA
Keri Christensen. Kuveyt'ten Irak'a nakliye birliğindeydi. Cinsel saldırıya uğradı. Şikâyet etti. Masa başı göreve verildi

Uzman Çavuş Suzanne Swift. 4 ay bir üstünün tecavüzüne uğradı. Şikâyet etti, ceza aldı. Firar etti. Şimdi yargılanıyor

Irak ve Afganistan'daki savaşlarda binlerce sivilin ölmesi, binlercesinin de yaralanmasının yanında sesi duyulmayan "kurbanlar" da var. Tecavüze uğrayan yerel kadınların yanına onlar da aynı saldırılara maruz kaldılar. Taciz ve tecavüze uğrayan kadın askerler... İran'ın tutukladığı 15 İngiliz askeri arasında bir de kadın asker bulunmasıyla daha da ateşlenen "Kadın asker sıcak bölgelere cepheye gönderilmeli mi? Yoksa geri görevde mi kalmalı?" tartışmaları arasında ilk kez "kurbanlar" konuştu.

'İKİNCİ GECE ODAMDA'

Irak'a 2003 yılında giden Amerikalı Er Abbie Pickett, "Askerlikte kadınlara üç sıfat takılıyor. Lezbiyen, orospu ya da fahişe" diyor. Tikrit'te 19 kadın ve 140 erkekten oluşan askeri birlikte 11 ay görev yapan Pickett, erkek askerlerin kendilerine yaptığı "göğüs büyüklüğü ve seks" konulu ağır şakaları depresyona sokacak boyutta bezdirici bulduğunu söylüyor. Uzman çavuş Suzanne Swift (21), 9 Ocak 2006'da firar etti. Bir yıl Irak'ta Kerbela yakınındaki Camp Lima üssünde görev yapan Swift anlattı: "Görevimin ikinci gününde bir üstüm odama gelerek beni ilişkiye zorladı. Dört ay boyunca geceleri hep odama geldi. Boyun eğmek zorundaydım. Karşı çıktığımda hep ceza aldım. Diğer askerlerin önünde aşağılandım..."

TACİZ, FİRAR ETTİRDİ
Genç kadın ülkesine izne döndükten sonra birliğine teslim olmayıp firar etti. Kısa sürede yakalandı. Rütbesi düşürüldü. Savaş karşıtlarının kahramanı oldu. Şimdi yargılanıyor. Keri Christensen (33) de bir başka kurban... İki çocuğunu bırakıp gittiği Kuveyt'te limandan Irak'a malzeme taşıyordu. Ancak erkek meslektaşlarının göğüsleri ve cinselliği hakkında sözlü sataşmalarına maruz kaldı. Bir üstü tarafından cinsel saldırıya uğrayınca şikâyet etti. Hemen sürüldü... İddiası delil yetersizliğinden reddedildi.
Haberin fotoğrafları