kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD 'Böl ve yönet' planı yapıyor
Yeni Haber
İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesi, ABD'nin, Bağdat'taki şiddet ve terörü engelleyebilmek üzere daha önce Vietnam'da da uygulanan ve başarısız olunan "böl ve yönet" planını uygulamaya başlayacağını öne sürdü.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk'in haberinde, Bağdat'ta barikatlarla birbirinden ayrılacak çeşitli bölgelere bir diğerinde yaşayan Iraklıların girebilmesi için kimlik kartı uygulaması da yapılacağı belirtildi.

Planın ABD'nin Irak'ta direnişçilere karşı uygulayacağı bugüne kadarki en büyük plan olacağı ve 89 yerel birimden oluşan kentin en az 30 bölgeye bölüneceği belirtilen haberde, atılacak bu adımın ABD'nin 3 bin 280 civarında askerini kaybettiği bu savaşı kazanma konusundaki kararlılığının kanıtı olduğu öne sürüldü.

Sistemin daha önce Fransızlar tarafından Cezayir'de, ABD tarafından Vietnam'da ve İsrail tarafından Filistin işgali sırasında denendiğine ve başarısız olunduğuna dikkat çekilen haberde, planın uygulanması için Bağdat'a 40 bin asker konuşlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.

40 bin askerden oluşan beş tugayın en az üçünün başkent Bağdat ile İran sınırı arasındaki bölgede konuşlandırılacağına da işaret edilen haberde, böylece nükleer programı nedeniyle İran'a askeri bir müdahale söz konusu olursa İran'ın sınırında büyük bir Amerikan gücü bulacağı bildirildi.

Haberde, planın Kansas'ta katıldığı bir kurs sırasında Bağdat'taki Amerikan güçlerinin komutanı General David Petraeus tarafından hazırlandığı ve bölgede görev yapmış diğer bazı askerlerin de planın hazırlanmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Haberde, planın hazırlanmasına bazı İsrailli askeri yetkililerin de destek verdiğine dair iddialara dikkat çekildi."