kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
"AB'nin freni Fransa"
Yeni Haber
Brüksel'deki AB bürokratları, Fransa'da cumhurbaşkanı seçimine katılan tüm adayların AB konusundaki söylemlerinden rahatsız gözükürken, Paris'in "AB'nin motoru" niteliğini yitirerek "fren" rolü üstlenmeye başladığına dikkat çekiyor.

Fransız adayların siyasi söz ve açıklamalarını analiz eden uzmanlar, 29 Mayıs 2005 tarihinde AB Anayasası projesine "hayır" diyen Fransızların bu tavırlarının ardından yaşanan "çöküşe" işaret ediyor.

Referandum sonucunun ardından, "AB'nin yeni temellerde tekrar inşa edilmesi", "bir B planı uygulanması" beklentisi olduğunu, ancak bunun gerçekleşir gözükmediğini belirten uzmanlar, Fransa'da "ulusal sosyal ve ekonomik endişelerin ön plana çıktığını" gözlemliyor.

"Kurucu ülke Fransa ile AB arasındaki aşk hikayesinin bittiğinin görüldüğünü", Fransız siyasetinde, AB konusunda, solda ve sağda hiçbir fikir birliği ve uzlaşma olmadığını, bireysel ve partizan çekişmelerin AB projesini kösteklediğini anlatan bürokratlar, Fransızları, "umut ve hayalleri yıkmakla" suçluyor.

Fransa seçimleri öncesinde "ulusal tercihlerin ön plana çıkarıldığı", "sosyal himayecilikten yana tavır koyulduğu", "sınırların açılışına karşı mücadeleye girişildiği", "bir çeşit haçlı seferi başlatıldığı", bu gelişmelerin AB'ye daha da itibar kaybettirdiği ifade ediliyor.

Uzmanlar, AB'den yana gözüken Fransız cumhurbaşkanı adaylarının da "hiçbir somut öneri ve yeni bir proje getirmediğine" dikkati çekiyor.

Sağ kanattan Nicolas Sarkozy, sol kanattan Segolene Royal, AB konusundaki "sözde taraftar" söylemlerinde "kötümserliği körüklemekle" itham ediliyor.Sarkozy, "AB'yi başarısızlıklardan kurtarmak istediğini" anlatırken genişlemeye ve çarkların tekrar dönmesi için gerekli olduğu var sayılan reformlara karşı çıkıyor.

Royal, "AB cephesinde varlık göstermemekle ve suskunlukla" veya "AB bünyesinde gerçekleşmesi imkansız hayali projeler üretmekle" itham ediliyor.

"AB'den yana" Fransa cumhurbaşkanı adaylarından François Bayrou da AB'yi kısıtlı bir grup çerçevesine veya avro alanına indirgeyerek yeniden canlandırma önerisiyle eleştirilere hedef oluyor.

Fransız politikacılar, "kendi hatalarını örtmek için sosyal ve ekonomik sorunların kaynağını AB gibi göstermekle" de suçlanıyor.

AB'nin kurumsal dosyalarında, genişleme ve tarım politikalarında Fransa'nın "fren" haline geldiğini, cumhurbaşkanı adaylarının "kötümserleri beslediğini" söyleyen Brükselli bürokratlar, "Fransa, AB yolundaki yükümlülük ve iradesi konusunda kendini ciddi şekilde sorgulamalıdır" diyor.

Hindistan, Çin, Brezilya gibi rakipler karşısında önemli kararlar vermekte geciken AB'nin, yakın geleceğin sorunlarına karşı koyabilmek için hazırlanması gerektiği, "seçimler ve söylevlerle kaybedecek vakit kalmadığı" ifade ediliyor.