kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Zincirbozan seyirciden tam not aldı
ÖNER ÖNGÜN
Türk siyaset dünyasına keskin bir bakış atan 'Zincirbozan' filmi, önceki gün TİM'de yapılan bir galayla tanıtıldı. Geceye katılan konukların filmle ilgili ilk ve ortak yorumu 'başarılı' olduğuydu..
Türkiye'nin en çalkantılı dönemi olarak bilinen 1979-1983 yıllarını anlatan 'Zincirbozan' filminin galası Türker İnanoğlu Maslak Show Center'da (TİM) yapıldı. Digitürk'te yayın yapan Türkmax ve TFT Yapım işbirliğiyle çekilen 'Zincirbozan', cuma günü önce sinemada izleyiciyle buluşacak, ardından da 6 bölümlük dizi olarak ekrana yansıyacak. Senaryosunu, gazeteci Avni Özgürel'in yazdığı filmin yönetmeni ise Atıl İnaç...

Mekanlar gerçek

'Zincirbozan', gazeteci Abdi İpekçi suikastı ile başlayarak, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesine kadar tırmanan tüm olayları bilinmeyen yönleriyle ele alıyor. Adını, 12 Eylül sonrasında bazı siyasilerin zorunlu olarak tutulduğu Zircirbozan Askeri Tesisleri'nden alan filmde, Bülent Ecevit'i Bülent Emir Yarar, Süleyman Demirel'i Haldun Boysan, Kenan Evren'i Suavi Eren, Rahşan Ecevit'i Suna Selen, Nazmiye Demirel'i ise Ayşe Tunaboylu canlandırıyor. Filmde, 12 Eylül döneminden sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak siyasi tarihimizde yer alan Turgut Özal rolünde ise İsmail İncekara bulunuyor. 'Zincirbozan', Türk Sineması'nda daha önce hiç yapılmamış bir şeye de imza atıyor. Yakın tarihin siyasi kişiliklerini ana karakterler olarak kullanan filmin bazı sahneleri özel izinle TBMM'de çekildi. Filmdeki ilginç mekanlardan biri de Süleyman Demirel'in Ankara Güniz Sokak'taki eviydi. 9. Cumhurbaşkanı Demirel, film ekibini çekimler için evinde ağırladı ve oyuncularla bol bol sohbet etti. Filmin afişlerini ise 'Frida', 'Kill Bill' gibi yabancı filmlerin de afişlerini yapan Emrah Yücel tasarladı.
Haberin fotoğrafları