kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye Kıbrıs'ta 28 adım önde
Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı
Üstgeçidin sökülmesi tamamlandı
Türkiye Kıbrıs'ta 28 adım önde

Türkiye Kıbrıs'ta 28 adım önde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Her zaman bir adım önde olacağız" şeklinde tanımladığı Kıbrıs politikasının uygulanması Türk tarafını Kıbrıslı Rumlar karşısında 28 adım öne geçirdi. Kıbrıslı Türklere izolasyonların kaldırılmasını engelleyen Rumlar Türkiye'nin AB sürecini de sekteye uğratırken Türk taraf Rumları çözüm masasına oturtma hedefiyle attığı adımlar uzun bir liste oluşturdu.

AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte Türk tarafının değil Rum tarafının çözümsüzlük politikası yürüttüğünü kanıtlamak isteyen Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her zaman bir adım önde olacağız" stratejisi doğrultusunda Kıbrıs konusunda çok sayıda adım attı. Türk Silahlı Kuvvetleri, 4 yıldır uygulanan "Bir adım önde olma" politikasına bu kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın haftasonunda yaptığı açıklamayla açıkça itiraz etti. Erdoğan'ın "bir adım önde" tezine karşılık Büyükanıt adımların "karşılıklı" ve "eşzamanlı" atılması beklentisini dile getirdi. Bu itiraz dikkatleri Erdoğan Hükümeti'nin uyguladığı politika kapsamında atılan adımlara çevirdi. Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonun kaldırılmasını engellemekle yetinmeyen Kıbrıslı Rumlar, Türkiye'nin AB sürecini de sekteye uğratırken Türk tarafının sorunun çözümünde yapıcı katkıda bulunmak için attığı adımlar uzun bir liste oluşturuyor.

İşte
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından atılan adımların listesi:

SINIR AÇILDI

2 Nisan 2003: KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş GKRY lideri Papadoupulos'a, güven artırıcı 6 adet önlem içeren bir mektup gönderdi. Kıbrıs Rum liderliğinin isteksizliği bu önlemlerin bir paket halinde uygulanmasını engelledi.

16 Nisan 2003: KKTC Bakanlar Kurulu Kuzey'den Güney'e mal ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırdı.

23 Nisan 2003: KKTC Bakanlar Kurulu iki taraf arasındaki sınırı Kuzey'den Güney'e insan geçişlerine açma kararı aldı. Kıbrıs Rum liderliği başlangıçta bu fikre karşı çıktı ve Kıbrıs Rum halkına, KKTC'ye geçmeme çağrısında bulundu. Buna rağmen, bugüne kadar yaklaşık 9 milyon geçiş kaydedildi.

23 Mayıs 2003: Türkiye, Kıbrıs Rum vatandaşları için yeni ve kolaylaştırılmış bir vize rejimi uygulamaya başladı.

11 Temmuz 2003: KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Ada'daki atmosfere olumlu katkıda bulunabilmek amacıyla Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nın hava trafiğine açılmasını da içeren ilave önlemler teklif eden bir mektubunu, BM Genel Sekreteri (BMGS) Annan'a gönderdi.

24 Temmuz 2003: KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs Türk tarafının sınır bölgesinin mayınlardan temizlenmesi konusunu BM ile görüşmeye hazır olduğunu ifade eden bir mektubu BMGS Annan'a gönderdi.

TAZMİN KOMİSYONU KURULDU

Ağustos 2003: Kıbrıs Türk tarafı, isteyen Rumlara Kuzey'de bıraktıkları taşınmaz mallarının tazmin edilmesi talebinde bulunabilmelerini sağlamak amacıyla Tazmin Komisyonu'nu kurdu. Rum liderliği halkına, söz konusu Komisyon'a başvurmamaları çağrısında bulundu. Komisyon'a başvuranlar için çeşitli cezalar öngören yasa tasarısı GKRY Parlamentosu'na sunuldu.

25 Mayıs 2004: KKTC makamları, Kıbrıslı Rumların KKTC'yi sadece kimlik kartlarıyla ziyaret edebilmesine imkan veren yeni bir tüzük kabul etti. Pasaport yükümlülüğü kaldırıldı.

25 Mayıs 2004: KKTC makamları Kuzey ile Güney arasındaki mal ihracat ve ithalatına yönelik tüm kısıtlamaları kaldırdı. Böylece iki-taraflı ticaret tamamen serbest hale getirildi.

Ağustos 2004: KKTC ile GKRY arasında doğrudan telefon hattı açıldı.

Temmuz Ağustos 2004: KKTC Bakanlar Kurulu, Karpaz bölgesinde yaşayan Rumlar için ortaokul açma kararı aldı. Okul 13 Eylül'de hizmete girdi. Güney'den gelen Kıbrıslı Rum öğretmenlerin okulda hizmet vermelerine izin verildi.

AYİN İZNİ VERİLDİ

2 Eylül 2004: Güzelyurt'taki Ay Mama Kilisesi'nde, 30 yıl aradan sonra ilk kez Rum Ortodoks ayini düzenlendi. Dönemin Başbakanı Talat, KKTC'deki tüm kiliselerde ayin yapma serbestisinin bulunduğunu açıkladı. 2 Eylül günü yapılan ayine çok sayıda Rum katıldı.

12 Kasım 2004: Kayıp şahıslar konusunda bilgi temin ederek Kıbrıs Türk ailelerinin yanı sıra Rum ailelere de yardımcı olmak amacıyla Türk kesiminde, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin (KŞK) Türk üyesinin ofisi bünyesinde bir "Özel Bilgilendirme Birimi" oluşturuldu.

Ocak 2005: Kayıp şahısların kemiklerinin bulunması amacıyla KKTC'de kazı çalışmaları başlatıldı.

Eylül 2004 ve 2005: KKTC'de yaşayan Rum öğrencilerinin kullandığı okul kitaplarının tarama işlemi Avrupa standartları ile uyumlaştırıldı.

23 Mayıs 2005: KKTC Bakanlar Kurulu, Karpaz'da yaşayan Rum kökenli çocukların ilk, orta ve lise düzeyinde öğrenimlerini sürdürecekleri okulların yasal statüsünü düzenleyen kararı aldı.

30 Mayıs 2005: Türkiye, Kıbrıs'ta her iki tarafa uygulanan tüm kısıtlamaların ilgili tüm taraflarca eşzamanlı olarak kaldırılması çağrısında bulundu. Öneri BM belgesi olarak da yayınlandı.

12 Ağustos 2005: Ara bölgedeki mayınların temizlenmesi konusunda KKTC ile Kıbrıs'ta konuşlu BM Barış Gücü (UNFICYP) arasında anlaşmaya varıldı.

BOSTANCI KAPISI AÇILDI


31 Ağustos 2005: Kıbrıs Türk tarafının girişimiyle Bostancı Kapısı karşılıklı geçişlere açıldı. Kıbrıs Rum tarafı, kapının açılması konusunda ciddi engeller çıkardı.

Eylül 2005: Kıbrıs Türk tarafı, 2 Eylül'de bölgenin mayınlardan arındırılmasının tamamlanmasını takiben Lefkoşa kent merkezindeki (Ledra Caddesi) Lokmacı Kapısı'nın açılması için istikşafi çalışmalar başlattı.

Kasım 2005: Türkiye, Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) tarafından yürütülen çalışmalara 150 bin ABD Doları maddi katkıda bulunma kararı aldı. Diğer taraftan KKTC Bakanlar Kurulu'nun 8 Kasım 2005 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, KŞK çerçevesinde ara bölgede kurulması öngörülen antropoloji laboratuarının tesisi için KKTC tarafından 195 bin YTL tutarında katkıda bulunulması kararlaştırıldı.

25 Kasım 2005: Lokmacı Kapısı'nın KKTC ile GKRY arasında karşılıklı geçişlere açılması çalışmalarına KKTC tarafınca fiilen 25 Kasım 2005 günü başlandı. KKTC makamları tarafından yürütülen çalışmaların desteklenmesi amacıyla, Türkiye tarafından 500 bin YTL katkıda bulunulması kararlaştırıldı.

Aralık 2005: KKTC sınırları içinde yer alan ve 1974'ten önce Rumlara ait olan mallar için iadeyi, tazminat ödenmesini veya söz konusu mülkün Kıbrıslı Türklere ait olan ve Güney Kıbrıs'ta bulunan bir gayrimenkulla takas edilmesini öngören Tazmin Komisyonu yasa değişikliği tasarısı, KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde 19 Aralık 2005 günü kabul edildi. Yasa değişikliği, KKTC Resmi Gazetesi'nde yayımlandığı 22 Aralık tarihinde yürürlüğe girdi.

4 Ocak 2006: Kara sınır kapısından geçişlere ilaveten, KKTC'ye hava ve deniz yoluyla yapılan girişlerde GKRY ve Yunanistan vatandaşları ile üçüncü ülke uyruğunda bulunan Rum ve Yunan asıllılara yönelik vize uygulaması, KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldı.

KISITLAMALARIN KALDIRILMASI ÇAĞRISI YAPILDI

24 Ocak 2006: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta bütün kısıtlamaların aynı anda kaldırılmasını öngören yeni bir eylem planı açıkladı.

Aralık 2006: Türkiye'nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmaması nedeniyle Ankara'ya yaptırım kararı almasının hemen öncesinde Türkiye, bir limanı ve bir havaalanını Rumlara önkoşulsuz olarak açmayı önerdi. Ancak Türkiye, KKTC'nin bir deniz ve havalimanın da uluslar arası ticaret ve doğrudan uçuşlara açılması beklentisi olduğunu dile getirdi.

-Kıbrıslı Rumlar, Türkiye'de düzenlenen uluslararası nitelikli tüm sportif, kültürel ve sosyal etkinliklere katılabilmektedir.

-Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi'nin NATO-AB Toplantılarına katılımına ilişkin vetosunu kaldırmazken gayriresmi yemeklere katılımına yeşil ışık yaktı.(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bertinotti, Cumhurbaşkanı Sezer'e Kürt sorunundan söz etti
 Seyirci kalamayız
 Batı Trakya Türklerinin sorunları TBMM'de
 Mumcu: Erdoğan başkalarının politikasına teslim
 "Bankamatik diplomat" açıklaması
 AİHM Türkiye'yi mahkum etti
 6.5 kg'luk yazılı savunma!
 YSK'da 6 üyelik boşalıyor
 Siyasi gündem
 Sezer İtalya'da sergi açacak
 Başbakan Lübnan'dan asker selamı getirdi
 Bakan Gül, Rice'tan randevu bekliyor...
 Erdoğan'ın güzârgahında patlama
 AKP seçim için kampa giriyor
 Erdoğan: Sözlerim ABD'ye yönelikti
MUHARREM SARIKAYA
Makedonya K. Irak hattı...
MİT Müsteşarı Emre...
YAVUZ DONAT
Menderes'in tokatlandığı an!..
Celal Bayar'ın kızı...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu