kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı
Üstgeçidin sökülmesi tamamlandı
Türkiye Kıbrıs'ta 28 adım önde

Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı Barikatı'ndaki üst geçidi yıkmaya başladı.

Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından başaltılan yıkım çalışmalarını izlemek üzere çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu Lokmacı'ya toplandı. Polis de bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, kararın herkese "hayırlı" olması dileğinde bulunarak, yıkım çalışmalarının yaklaşık 200 bin YTL'ye mal olacağını açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sözcüsü Hasan Erçakıca aracılığıyla 28 Aralıkta yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının, 2007 yılının ilk çeyreği içinde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma kararlarına ve iki halkın işbirliği duygularının geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla, Lokmacı Kapısının açılmasına engel olduğu ileri sürülen üst geçidin kaldırılmasına karar verdiğini" açıklamıştı.


KKTC
ile Genelkurmay arasında krize dönüşen "Lokmacı Barikatı"ndaki üst geçidin kaldırılması için karar alındı. KKTC Cumhurbaşkanlığı, barikattaki üstgeçidin bugünden itibaren kaldırılmaya başlanacağını duyurmuştu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dün yaptığı açıklamada Lokmacı Barikat'ındaki üst geçidin kaldırılmasına yönelik fiili çalışmaların bugün başlayacağını belirtmişti.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Erçakıca, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetmişti: "Lokmacı bölgesine, iki taraf arasındaki geçişleri sağlamak amacıyla yapılmış olan üst geçidin kaldırılması için gerekli olan koordinasyon çalışmaları devam etmektedir. Üst geçidin taşınacağı bölge ile ilgili çalışmalar da sürmektedir. Bu çalışmalar bugün sona erecek ve üst geçidin kaldırılmasının fiili çalışmaları yarın başlayacaktır."

Genelkurmay, köprünün yıkılmasına Rum tarafındaki barikat kaldırılıncaya kadar karşı çıkıyordu. Talat ise 'Rum tarafına uluslararası arenada koz vermemek' gerekçesiyle üstgeçidin yıkılmasını istiyordu.




*7 soruda 'Lokmacı Krizi'

*10'uncu madde tartışması


*Talat meclisi toplayacak

'İYİ NİYET JESTİ DEĞİL'

"Köprünün yıkımı iyi niyet jesti değil" diyen Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos, KKTC'de gündeme oturan Lokmacı Geçidi'nin hayata geçebilmesi için, ön koşulların yerine getirilmesi gerektiğini tekrarladı. Papadopulos'un şartları arasında, kentteki Türk askerinin çekilmesi de var. Papadopulos, "Ön koşullar yerine getirilirse, duvarı yıkmaya hazırız" dedi. Rum lider, önkoşulları ise şöyle sıraladı:

* Bölgedeki askerin çekilmesi.

* Mayınların ve tehlikeli maddelerin temizlenmesi.

* İki taraftaki tehlikeli binaların tamiri.

NİHAİ KARAR KKTC'NİN

TC Dışişleri Bakanlığı, Lokmacı'daki üst geçidin kaldırılması kararına ilişkin siyasi değerlendirmesini KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a ilettiğini ve bu konudaki nihai kararın KKTC makamlarına olduğunu bildirdi.

ANKARA'DAN YIKIMA ONAY, KAPIYA ŞERH

Hükümet, Talat'ın siyasi kariyerini gözönüne alarak köprü yıkımına onay verdi. Ancak kapının açılması için Rumların duvarı yıkması şart koşuldu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Genelkurmay Başkanlığı arasında yaşanan "Lokmacı Krizi'nde şimdilik ara formül bulundu. Talat ile Genelkurmay arasında "arabuluculuk" yapan Hükümet, Talat'ın "istifa ederim" resti üzerine köprü yıkımına onay verdi, kapının açılması için de Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın "eş zamanlılık" isteği üzerine Rumların duvarı yıkmasının şart koşulmasını benimsedi. Ankara ise Talat'ın kapının açılması için de ısrarcı olmasından endişe ediyor. KKTC Meclisi'nin bugün yapacağı olağanüstü toplantıda da Talat'ın "Lokmacı TSK'nın kontrolünde" diyen Genelkurmay'a karşı bölgenin sivil kontrolde olduğu yönünde karar çıkartabileceği belirtiliyor.

'ASKERSİZLEŞTİRME OLMAZ'

Ankara-Lefkoşa hattında ciddi boyutlara ulaşan Lokmacı krizi, Talat'ın 5 Ocak'ta başkente yaptığı sürpriz ziyaretin ardından SABAH'ın duyurduğu şekilde çözüldü. Dışişleri, önce askerin de yıkıma karşı olduğu ve köprünün lojistik açıdan önemi nedeniyle Talat'ı kararından vazgeçirmeye çalıştı. Gerginliğin Talat'ı istifanın eşiğine getirdiğini belirten üst düzey bir diplomatik kaynak, "Dışişleri olarak Köprü'nün yıkılabileceği kapının açılması için Rum tarafının duvarı yıkmasının beklenmesi görüşünü benimsiyoruz" dedi. Köprünün yıkılmasının hem Türk tarafının iyi niyetli yaklaşımını ortaya koyacağını belirten Dışişleri yetkilileri, buna karşın Papadopulos'un duvarı yıkmak için öne sürdüğü askersizleştirme koşulunun kabul edilemeyeceğini belirtti. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de üst geçit konusunda "Burada gösterilen çabaları Türk tarafının daha iyi bir pozisyon elde etme noktasında sürdürülen iyi niyetli çabalar olarak değerlendirmek gerekmektedir" dedi.

Cenk MUTLUYAKALI/Evren MESTÇİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bertinotti, Cumhurbaşkanı Sezer'e Kürt sorunundan söz etti
 Seyirci kalamayız
 Batı Trakya Türklerinin sorunları TBMM'de
 Mumcu: Erdoğan başkalarının politikasına teslim
 "Bankamatik diplomat" açıklaması
 AİHM Türkiye'yi mahkum etti
 6.5 kg'luk yazılı savunma!
 YSK'da 6 üyelik boşalıyor
 Siyasi gündem
 Sezer İtalya'da sergi açacak
 Başbakan Lübnan'dan asker selamı getirdi
 Bakan Gül, Rice'tan randevu bekliyor...
 Erdoğan'ın güzârgahında patlama
 AKP seçim için kampa giriyor
 Erdoğan: Sözlerim ABD'ye yönelikti
MUHARREM SARIKAYA
Makedonya K. Irak hattı...
MİT Müsteşarı Emre...
YAVUZ DONAT
Menderes'in tokatlandığı an!..
Celal Bayar'ın kızı...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu