kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Batı Trakya Türklerinin sorunları TBMM'de
Batı Trakya Türklerinin sorunları TBMM'de

TBMM Genel Kurulunda, Batı Trakya Türklerinin sorunları tartışıldı.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve CHP'nin, Batı Trakya Türklerinin sorunlarıyla ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdiği önergenin öngörüşmeleri üzerinde CHP grubu adına konuşan CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk olduğunu, ancak sorunların da yaşandığını söyledi.

Koç, sorunların nedenleri üzerinde durmadan, dostluğun kalıcı olacağına inanmadığını belirtti.

''Biz millet olarak muhacirlik, mübadele nedir biliriz'' diyen Koç, Batı Trakya'da yaşayan bazı Türklerin, Lozan Antlaşmasından sonra Türkiye'ye göç ettirildiğini söyledi.

Haluk
Koç, Batı Trakya'da 170 bin Türk soydaşın yaşadığını ifade ederek, bölgede sistematik ve devlet politikası olarak Türklüğü inkar politikası uygulandığını bildirdi.

Yunanistan'ın, yaşanan sorunları iki ülke arasında çözmek yerine Brüksel'e havale ettiğini kaydeden Koç, ''Yaşanan sorunlar, AB üyelik sürecinde karşımıza siyasi koşullar olarak getiriliyor'' dedi.

CHP'li Koç, Batı Trakya'da yaşayan Türklerin sorunlarının Türkiye'de insan özgürlüğü konusunda mücadele edenler tarafından dile getirilmemesini eleştirdi. Bölgedeki Türklerin eğitim sorunu olduğunu da dile getiren Koç, ''Yunanistan, nasıl Başbakanı, Meclis Başbakanını Türkiye'ye göndermiyorsa, Türkiye de azınlık hakları konusunda diplomatik açıdan dik durarak Yunanistan'ı masaya davet edebilir'' dedi.

Haluk Koç, Hükümetten, Batı Trakya'da seçilmiş müftü olan Ahmet Mete'nin, Yunanistan makamları tarafından tanınmasının sağlanmasını istedi.

ANAVATAN'LI GAYDALI

Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı, 1923'te Batı Trakya'da 129 bin 120 olan Türk nüfusunun bugün 500 bin olması gerekirken, 150 bin civarında olduğunu söyledi.

Türklerin Batı Trakya'da sahip olduğu toprakların, Yunan Hükümetinin çabaları sonucu yıllar boyunca azaldığını ifade eden Gaydalı, Yunanistan Hükümetinin, Türklerin milletvekili seçilmesini önlemek için çeşitli metotlara başvurduğunu kaydetti.

Gaydalı, Batı Trakya'da banka şubesi açılmasını, tütüncülük ve seracılığın teşvik edilmesini ve bölgeyle ticaretin daha da geliştirilmesini istedi.

AK PARTİ'Lİ DÜNDAR

AK Parti grubu adına görüşlerini dile Bursa Milletvekili Mustafa Dündar, Batı Trakya'da, adında Türk kelimesi olan vakıfların kurulmasına izin verilmediğini söyledi.

Lozan Antlaşmasında bölgede yaşayan Türklere müftülerini özgürce seçme hakkı tanınmış olmasına rağmen, buna izin verilmediğini belirten Dündar, seçilen müftülerin tanınmaları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurduğunu ve davalarının lehlerine sonuçlandığını kaydetti.

Batı Trakya'daki Türk nüfusunun yüzde 65'den 35'e, sahip oldukları toprakların da yüzde 84'den 25'e düşürüldüğünü ifade eden Dündar, ''İstanbul'daki azınlık vakıfları, yöneticilerini seçebilmektedir, ancak Batı Trakya'da seçememektedir'' dedi.

ONUR ÖYMEN

Önerge sahipleri adına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, Yunanistan'ın bölgedeki baskı politikasının sadece Türklere yönelik olmadığını, bunu alışkanlık haline getirerek, Makedonlara da uyguladığını söyledi.

Hükümetin Batı Trakya ile ilgili politikasını eleştiren Öymen, ''Yunanistan, Türkiye ile arasındaki en ufak bir meselede AB'yi, Avrupa Konseyi'ni, BM'yi ayağa kaldırıyor. Ancak Sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanı, bir kere bile Batı Trakya'daki sorunları uluslararası bir toplantıda dile getirmedi'' diye konuştu. CHP'li Öymen, ''Orada camimizi bile onaramadık. Niçin bunu dünyaya duyurmadınız? Size kötülük yapan ülkeye karşı yakınlaşacaksınız, ona iyilik yapacaksınız. Böyle bir şey olabilir mi, böyle bir politika olur mu?'' diye sordu.

İNCİ ÖZDEMİR

AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir de önerge sahibi olarak yaptığı konuşmada, Batı Trakya ziyaretlerinde, heyete baskı unsuru olarak, daha alana inmeden uçakta ''Havaalanının fotoğrafını çekmek yasaktır'' anonsunun yapıldığını söyledi. Özdemir, ''Bize, daha alana inmeden bu baskıyı yapanlar, orada yıllardır yaşayanlara acaba nasıl baskı yapmıştır'' dedi.

Özdemir, Yunanistan'ın, yaptığı bütün baskılara rağmen Türklük kimliğini alamayacağını belirtti.

Genel Kurulda Batı Trakya Türklerinin sorunlarıyla ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin önergenin öngörüşmelerinin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, genel görüşme açılması talebi kabul edilmedi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Görüşmeleri, Batı Trakya Türklerinin Lideri merhum Dr. Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet de izledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bertinotti, Cumhurbaşkanı Sezer'e Kürt sorunundan söz etti
 Seyirci kalamayız
 Mumcu: Erdoğan başkalarının politikasına teslim
 Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı
 "Bankamatik diplomat" açıklaması
 AİHM Türkiye'yi mahkum etti
 6.5 kg'luk yazılı savunma!
 YSK'da 6 üyelik boşalıyor
 Siyasi gündem
 Sezer İtalya'da sergi açacak
 Başbakan Lübnan'dan asker selamı getirdi
 Bakan Gül, Rice'tan randevu bekliyor...
 Erdoğan'ın güzârgahında patlama
 AKP seçim için kampa giriyor
 Erdoğan: Sözlerim ABD'ye yönelikti
MUHARREM SARIKAYA
Makedonya K. Irak hattı...
MİT Müsteşarı Emre...
YAVUZ DONAT
Menderes'in tokatlandığı an!..
Celal Bayar'ın kızı...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu