kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seyirci kalamayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak konusunda başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bütün küresel liderleri ortak çalışmaya davet ederek, "Irak artık bizim için AB'den daha önemli hale gelmiştir" dedi.

Parlamentoda partisinin grup toplantısında konuşmasını dış politikadaki gelişmelere ayıran Erdoğan, 2007 yılının Irak için bir kader yılı olacağını söyleyerek, " Irak'ta etnik ve mezhepler arası çatışmalarda ölüm sayısı 650 bin civarında. İşin maddi tarafı konusunda ise kimse bir açıklama yapmıyor. Oradaki belirsizlik çok ciddi bir vakadır" dedi.

"ÖYLE
BİR YANGIN VARKİ BİZİ RAHATSIZ EDİYOR"


Irak'ın petrol kaynakları için tasarrufun hangi istikamette geliştiğinin izlendiğini ifade eden Erdoğan, "Irak geçmişte kötü yöneltildiği için bugünlere geldi. Şimdi de iyi yöneltildiği söylenemez. Yarın nasıl bir ırak görmek istiyoruz. İçerde ve dışarıda ki bütün aktörler buna doğu cevap vermezken, korkarım ki yarın bugünleri de arayacağız. 'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' Biz böyle tespiti yanlış bir sözle, kendimize görev biçemeyiz. Yanı başımızda bir komşumuz var. Her türlü bağımız var. Kültür, tarih kardeşlik, akrabalık bağımız var. Öyle bir yangın var ki bizi rahatsız ediyor" diye konuştu.

KUTUPLAŞMALAR YAŞANIYOR

Saddam Hüseyin'in idam görüntülerine yönelik tepkileri değerlendiren Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Saddam Hüseyin'in idam görüntülerine yönelik tepkiler bizim kaygılarımızı doğrulamıştır. Irak'ta ve Arap dünyasında farklı kutuplaşmalar yaşanıyor. Etnik ve mezhep grupları arasında bir kan davası yaşanmasına izin verilmemeli. Küresel aktörleri birlikte çalışmaya davet ediyorum. Bu travmatik görüntüleri silmek için çok çaba harcanmalı. Irak'taki mezhep grupları bütün uyarılarımızı dikkate almalılar. Irak'ın bölünmesi Kerkük'te oldu bittinin peşinde olanlara bu uyarıyı bugünden sormalıyım. Irak meselesi Bizim için AB'den daha öncelikli bir hal aldı. Gelişmeler bize bunu söyleyemeye zorlamıştır. Irak'ta ki gelişmeler çok tehlikeli bir şekilde ivme kazanıyor. Hamilton raporu Türkiye'nin yıllarca sürdüğü kaygılardır. Irak bağlamında bütün bölgesel ve küresel aktörler için önemli bir sınav olacaktır."

KERKÜK'TE DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLİYOR

Kerkük'teki demografik yapıyı değiştirme çabalarına dikkati çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kerkük'teki gelişmelere baktığımız zaman ciddi manada bir demografik yapının değiştirilmesi gayreti vardır. Buna seyirci kalamayız. Bu demografik yapının değiştirilmesinden sonra orada yapılacak bir referandumun neticesi şimdiden zaten bellidir" dedi.

Türkiye'nin başlattığı Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na işaret eden Erdoğan, bu bağlamda 10 kez resmi ve 2 kez de gayri resmi toplantı yapıldığını ve önümüzdeki dönemde bu istişarelerin yoğunlaştırılacağını belirtti.

Erdoğan, ayrıca önümüzdeki Cumartesi günü Irak Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Tarık El- Haşimi ile İstanbul'da bir araya gelerek bu konuları görüşeceğini söyledi.

LÜBNAN'DA KRİTİK SÜREÇ

Erdoğan,geçmişte büyük acılar çeken ve hala çekmeye devam eden Lübnan'ı kötü günlerinde Türkiye olarak yalnız bırakmayacaklarını belirtti.

Bu ülkenin kaderiyle ilgilenmenin zorunlu bir hal aldığını söyleyen Erdoğan, "Lübnan bu dönemde de kritik bir süreç geçiriyor. Sadece kendi bölgesi için değil bizim bölgemiz için de önemli değerler taşıyor. Bu ülkenin kaderiyle ilgilenmek bizi zorunlu hale getiriyor. Çünkü bizim ortak hatırlarımız var. Ecdat ve şehitlerimizin mezarları var. Bunları görmezlikten gelemeyiz" dedi.

Lübnan'ın bir siyasi bunalım yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, Türkiye olarak buna sessiz kalamayacaklarını ifade etti.

Türk askerinin bölgede büyük başarılara imza attığını belirten Başbakan Erdoğan Lübnan'a yaptığı ziyaret hakkında da bilgi verdi. Erdoğan, "Mehmetçik bölgedeki farklılığını göstererek, yaptığı çalışmalarla örnek bölük seçilmiştir. Mehmetçiğin başarılarıyla dün olduğu gibi, bugünde iftihar ediyoruz. " diye konuştu.

AJANSLAR

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bertinotti, Cumhurbaşkanı Sezer'e Kürt sorunundan söz etti
 Batı Trakya Türklerinin sorunları TBMM'de
 Mumcu: Erdoğan başkalarının politikasına teslim
 Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı
 "Bankamatik diplomat" açıklaması
 AİHM Türkiye'yi mahkum etti
 6.5 kg'luk yazılı savunma!
 YSK'da 6 üyelik boşalıyor
 Siyasi gündem
 Sezer İtalya'da sergi açacak
 Başbakan Lübnan'dan asker selamı getirdi
 Bakan Gül, Rice'tan randevu bekliyor...
 Erdoğan'ın güzârgahında patlama
 AKP seçim için kampa giriyor
 Erdoğan: Sözlerim ABD'ye yönelikti
MUHARREM SARIKAYA
Makedonya K. Irak hattı...
MİT Müsteşarı Emre...
YAVUZ DONAT
Menderes'in tokatlandığı an!..
Celal Bayar'ın kızı...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu