kapat
   
09 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlerleme raporunda Kıbrıs ve demokratikleşme vurgusu
Finlandiya'nın Kıbrıs önerisinin tam metni
Barosso: Anlaşmazlığa rağmen Türkiye ile müzekereler sürecek
Lagendijk: Rapor sert değil dengeli
Rumlar: Türkiye'nin müzakere sürecini bloke etmeye devam edeceğiz
Batı basını kaygılı
''Kıbrıs sorununa çözüm bulunmazsa Türkiye’ye yaptırımlar gelecek''
Finlandiya'da "gizli" Kıbrıs toplantısı

Finlandiya'da "gizli" Kıbrıs toplantısı

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs ile geçen hafta sonu için planladığı toplantının gerçekleştirilememesinin ardından, Helsinki'de Finlandiya Dönem Başkanlığı, Avrupa Komisyonu ve BM'nin katılımıyla gizli bir toplantı yapıldığı ortaya çıktı.

Finlandiya yetkilileri (Dışişleri Bakanı ve Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi Risto Piipponen), AB Komisyonu temsilcisi, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi Michael Möller'in iki danışmanı ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) subaylarının hafta sonunda bir araya gelerek plan tatbikatı yaptığı öğrenildi. Helsinki'deki gizli toplantıda, gerek Finlandiya gerekse AB Komisyonu'nun, Finlandiya formülünün; Türkiye'yle ilgili ilerleme raporunun bugün açıklanmasından sonra da ileri götürülmesinde ısrar etmesi nedeniyle; üçlü görüşmenin Aralık'tan önce gerçekleştirilmesi perspektifi ele alındı.

Toplantıya
askerdüzeyde UNFICYP'in de katılmasının; Maraş konusunun ve özellikle; Türk ordusunun teslim etmesi halinde kapalı Maraş'ın UNFICYP kuvvetlerinin denetimine geçmesi olasılıklarının da ele alındığı anlamına geldiği AB Dönem Başkanlığı'nın; kapalı Maraş'ın "civilian use area" (sivil kullanım alanı) diye nitelendirilerek, ara bölgeye katılmasına; yani, sakinlerinin geri dönmesine ve bölgenin de BM himayesi altında ara bölge olarak görülmesine ilişkin bir senaryo üzerinde çalıştığı ifade edildi.

Gizli toplantıya bugün sayfalarında yer veren Rum Filerefteros gazetesi, "Finlandiya Formülüyle İlgili Üçlü Toplantı " başlığını kullandı. Gazete konu ile ilgili olarak şu satırlara yer verdi: "Finlandiya Dönem Başkanlığı, Komisyon ve BM temsilcileri geçen hafta sonu Helsinki'de, Maraş ve Finlandiya formülü konularında medyadan uzak bir toplantı gerçekleştirdi.

Finlandiya Dönem Başkanlığı'nın, Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin temsilcilerini davet ederek yine aynı zaman dilimi için planladığı toplantının gerçekleştirilememesi Helsinki'yi; diplomatik inisiyatiflerin iplerini elinde bulunduranların katılımıyla plan tatbikatı yapmaya yöneltti. Görüşmede gerek Dönem Başkanlığı'nın gerek Avrupa Komisyonu'nun Finlandiya formülünün; Türkiye'yle ilgili ilerleme raporunun sunulmasından (bugün) sonra da ileri götürülmesinde ısrarlı olması dolayısıyla; üçlü görüşmenin nihayetinde aralıktan önce gerçekleştirilmesi perspektifi ele alındı.

Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre, 'teknik meselelerin' ele alındığı Helsinki görüşmesine, Dönem Başkanı Finlandiya'nın temsilcileri (bu amaç için Finlandiya'nın Lefkoşa'daki Büyükelçisi Risto Piipponen de oraya gitti), Avrupa Komisyonu temsilcileri ve BM yetkilileri katıldı. BM heyetine Kofi Annan'ın adadaki temsilcisi Michael Moller'in iki danışmanı ve UNFICYP subayları da katıldı.

UNFICYP subaylarının da katılması; kapalı Maraş'la ve özellikle Türk ordusunun teslim etmesi halinde kentin UNFICYP kuvvetlerinin denetimine geçmesi ihtimaline bağlanıyor. AB Dönem Başkanlığı; kapalı Maraş'ın ara bölgeye dahil edilmesi ve 'civilian use area' olarak nitelendirilmesini, yani; kent sakinlerinin geri dönmesini ve bölgenin, BM Barış Gücü denetimindeki ara bölge olarak görülmesini öngören bir senaryo üzerinde çalıştı.

Mevcut bilgiler temelinde; (Möller) gayrı resmolarak iki tarafa mektup iletti. Anlaşma olması halinde bu mektup, Tasos Papadopulos'un cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la görüşmesi için bir davetiye olacak."

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Cumhurbaşkanı bu meclisten çıkacak
 Minik Serçe'den çiçekler
 Enerjimizi Kıbrıs için harcamalıyız
 Erdoğan'ın sözleri kazayı erteledi
 Talat'ın partisi Sosyalist Enternasyonal'e üye oldu
 Tuğcu: Şili'ye gezmeye değil çalışmaya geldik
 Bakan Gül: Kriz yok sansasyon yaratıyorlar
 Finlandiya elçisi: Yeni bir plan yok
 Almanya'da Türkiye çatlağı
 Atina'da cami yapımına onay
 Türkiye'den silahsız uçuş jesti
 Savcı Sarıkaya'nın ihracı kesinleşti
MUHARREM SARIKAYA
Dört günde beş olay
Başkent, bu hafta gerçekleşecek beş...
YAVUZ DONAT
Ecevit'in telefonunu nasıl dinledik?
1979'da Ecevit...
İşte deprem gerçeği
Hastaneler 190, yurtlar 55, okullar 33 yıl sonra depreme hazır...
İstanbul'da 7.2 'şiddetinde' tatbikat
İstanbul'da üç gün sürecek deprem tatbikatı başladı. 7.2...
İran'i dinleyen CIA sobelendi
İran'i dinleyen CIA sobelendi
İran'daki iletişim ve yayınların, CIA tarafından Türk uydusu...
Gül: Onları ayırmayız
Gül: Onları ayırmayız
Dün Erdoğan'la birlikte Rahşan Ecevit'e başsağlığına giden Gül,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu