kapat
   
09 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad
İran'i dinleyen CIA sobelendi
Uydular çok kabiliyetli
Türksat'ın iki uydusu kaldı

CIA Türk uydusunda İran'a yakalandı

CIA'nın paravan şirketle Türk uydusunda hat kiralayıp İran'ı gözetlediği ortaya çıktı. Tahran uyarınca Ankara hattı kesti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın, Türk uydusundan kiraladığı hatla İran'daki iletişimi izlediği, halka radyo-TV yayınları yaptığı ve elektronik karıştırma faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı. Türk makamlarının bilgisi dışındaki faaliyet Tahran'ın dikkatini çekti.

RESMİ PROTESTO
Tahran yönetimi "Kendi imkânlarınızı bize karşı kullandırmanız kabul edilemez" diye Ankara'ya resmi uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanı Gül devreye girerek İran üzerinde aktif olan sistemi hemen kapattırdı.

BÜYÜK SKANDAL
Olay üzerine asker ve sivil üst düzey yetkililer "acil çok gizli" koduyla bilgilendirildi. ABD-İran geriliminin kritik aşamasında CIA'nın Türkiye'yi zor duruma sokan böyle bir skandala imza atması Ankara'yı kızdırdı.

CIA e-mail'leri bile izliyordu
CIA'nın Türk uydusu ile İran üzerinde propaganda yayınları yaptığı, e-mail trafiğini bile izlediği söyleniyor.


İran'i dinleyen CIA sobelendi

İran'daki iletişim ve yayınların, CIA tarafından Türk uydusu üzerinden paravan isimle kiralanan bir hatla takip edildiği ortaya çıktı. İran'ın uyarmasıyla Ankara derhal sistemi kapattı.

Türk-Amerikan ilişkileri son dönemlerin en ciddi krizlerinden biri ile çalkalanıyor. Nükleer çalışmaları ve balistik füze tehdidi nedeni ile ABD'nin bir numaralı hedefi haline gelen İran'daki iletişim ve yayınların Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından Türk uydusu üzerinden paravan isimle kiralanan bir hatla takip edildiği ortaya çıktı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, bu hat üzerinden psikolojik harekat amacı ile halka yayınlar da yaptığı belirtilen CIA'nın bu girişiminin Tahran yönetimince fark edilmesi krizi büyüttü. İddiaya göre, ABD kendi geliştirdiği ek teknolojiler sayesinde bu hat aracılığı ile İran içinde elektronik karıştırma faaliyetlerinde de bulundu. Ayrıca, elektronik posta ve benzeri haberleşmelerin bazılarını izleme altına aldı.

İRAN
KIZGIN

Türk makamlarının haberi olmadan yürütülen bu gizli CIA harekatının durdurulması amacı ile İran, Ankara nezdinde protesto amacı ile diplomatik girişimde bulundu. İran, Türkiye'ye "Kendi imkan ve kabiliyetlerinizi ABD tarafından bize karşı kullandırmanız kabul edilemez" yönünde resmi uyarıda bulununca, Türkiye derhal harekete geçti ve Türk uydusunun CIA tarafından paravan isimle kiralanan yansıtıcısını kapattırdı.

'ACİL' BİLGİ
Washington-Ankara-Tahran ekseninde sarsıntı yaratan gelişme Türkiye'nin de büyük tepkisini çekti. Olayın ortaya çıkmasının ardından, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün devreye girerek, talimatla İran üzerinde aktif olan sistemi derhal durdurduğu öğrenildi. Olaydan sonra başkentte askeri ve sivil üst düzey yetkililer de "acil çok gizli" koduyla bilgilendirdi. Bazı kaynaklar, ABD'nin gelişmiş uydularının faaliyetlerinin farkında olan İran'ın elektronik karşı istihbaratını şaşırtmak amacı ile, beklenmeyen bir noktadan takip edilmesi amacı ile CIA'nın bu yola başvurduğunu ileri sürüyorlar. Daha önce, Hizbullah'a silah taşıdığı gerekçesi ile gelen dış istihbarat paralelinde İran uçaklarını indiren Türkiye ile İran arasında bu yüzden ciddi rahatsızlık oluşmuştu.

TAKİP BAŞLADI
Bu gelişme ile daha da gergin hale gelen Tahran- Ankara hattındaki krizin giderilmesi amacı ile Türk diplomasisi de yoğun bir faaliyet içine girdi. Türkiye, ayrıca halen Türk uydularında CIA tarafından paravan isimle kiralanan başka hat olup olmadığına araştırmak için güvenlik kodlarını yeniden incelemeye aldı. Bir süreden beri, bazı Türk uydu hatlarının İsrail ve ABD tarafından kullanıldığı iddia ediliyordu.

METEHAN DEMİR - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başkonsolos davasına ret
 Ercan Kartal'a ağırlaştırılmış müebbet
 Genelkurmay'dan Ermeni iddialarına yanıt
 Atina'da camiye onay
 Gül: Onları ayırmayız
 Ecevit'in son siyasi vasiyeti
 Paşa restini çekti: Ya ben ya Bülent
 Temyiz de 'DHKP- terör örgütü' dedi
 Otomobilinde yakılacaktı
 İmamlara kumar ve içki soruşturması
 Tecavüzcü yakalandı
 317 ton çay kayboldu!
ERGUN BABAHAN
Seli abartmak
Siyasetçinin halka doğruları söylemesi...
MEHMET BARLAS
Ecevit'in cenazesi siyasi miting değil ulusal...
BALÇİÇEK PAMİR
Tek başına bir kadın
Onlarınki büyük bir aşk...
UMUR TALU
Paralel tarih
İran, Türkiye, Irak.
"Ecevit'in...
FATİH ALTAYLI
Gerek şart, yeter şart ve diğerleri
Nur içinde yatsın,...
ERDAL ŞAFAK
Temizlik şartı
Batı basını Ecevit'in ölümünü...
'Karar AB çelişkisi'
22 Kasım'daki seçimde Hollanda başbakanı olmasına kesin gözüyle...
Turuncu tulum giyip asılacak
İsmini vermeyen bir Iraklı yetkili, devrik lider Saddam'ın son gününü...
Kupa asları
Kupa asları
Fenerbahçe, ligde as 11'iyle iki puan bıraktığı Sivas'ta yedek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu