kapat
   
09 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cumhurbaşkanı bu meclisten çıkacak
Cumhurbaşkanı bu meclisten çıkacak

Gazetelerin ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Erdoğan gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı'nın bu meclis içerisinden çıkacağını belirten Erdoğan, "Eğer bu parlamento bunu başaramazsa bu siyesi bir acziyettir. Kimse parlamentoyu bu acziyet içerisinde bırakamaz." dedi.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uzlaşma derken ille de dışarıdan bir aday üzerinde uzlaşma anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek "Parlamento içinde de uzlaşma olabilir. Bu özellikleri taşıyan birçok arkadaşımız var. Zaten bu konuda Anayasanın amir hükmü var. Bu hükmün dışında bir şey olmaz. Meclisteki siyasi partilerin görüşlerini alacağız. Ama bizim düşüncemizle onların düşüncesi ne kadar uyumlu olur bilemeyiz. Zaten mecliste bir çok konuda görüşüp orta bir yol buluyoruz" dedi.

Merkez
Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Seçim ekonomisi olursa faizler yükselir" açıklamasını değerlendiren Erdoğan, Durmuş Yılmaz'ın bunu eski hükümetlere göre söylediğini, kendisi ve ekibinin seçim ekonomisi uygulamama konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Partim için ülkemin aleyhine bir şey yapmam. Bu anlamda seçimi ekonomik bir risk olarak görmüyorum. 2007 bütçesi popülist bir anlayışla çözülmez. 2006 bütçesi hangi anlayışla hazırlandı ise 2007 bütçesi de aynı anlayış hazırlandı" diye konuştu.

YENİ LİDER KİM OLACAK?

Erdoğan, partisinin liderlik konusunda bir sıkıntısı olmadığını ve biri gelir biri gider diye bir anlayış olmadığını ifade etti. Erdoğan, "Bunun belirleyicisi partimizin yetkili kurullarıdır. Grubumuzdur, il başkanlarıdır. Biz el birliği ile bu noktaya geldik. Abdullah Bey başbakandı sonra benim siyasi yasağım kalktı meclise girdim ve herkesin bildiği süreç yaşandı. Biz bunları tartışmıyoruz" dedi.

ECEVİT'İN CENAZE TÖRENİ

Erdoğan, törenlerin bu gün veya yarın yapılmasını istediklerini ve Cumartesi yapılmasını istemediklerini ifade etti. Erdoğan, "Ancak aile buna karar verdi. Biz bakanlar ve vekiller olarak törenlere katılmak istiyoruz. Ancak partimizin kongresi olduğu için katılım anlamında bir bölünme olacak. Ben hem meclisteki hem de camideki törenlerle katılacağım. Emniyet açısından tabiki zorluk olacaktır. Ancak çevre illerden takviye alınarak bu zorluk aşılır. Kongreye katılanlar anlamında bir sıkıntı olmaz. 20-25 bin kişi gelecek ancak biz parti olarak her türlü tedbiri aldık" dedi.

Cenaze töreninin istismar edilip edilmeyeceği ile ilgili sorulara yönelik Erdoğan, "Cenaze töreninin istismara yer vermeden cenazeye saygı çerçevesinde yapılmasını istiyoruz. Bunun dışındaki bir olayı Sayın Ecevit de sağ olsaydı istemezdi" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN

PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın "Mayıs ayına kadar bir gelişme olmaz ise örgütü ben bile tutamam" diyor. Siz bölücü başının cezaevinden böyle bir açıklama yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık Başbakan Erdoğan, İmralı'daki bölücü başının hükümetin verdiği imkanlarla değil yasaların verdiği imkanlarla avukatları ile görüştüğünü belirtti.

Erdoğan, devam eden davaları sebebi ile avukatlarıyla görüştüğünü ve istisnai bir hak olmadığını söyledi. Erdoğan, "Ama içeriden dışarıya sızan sözler bölücü başının sözleri mi yoksa avukatların yorumları mı bilemeyiz. Bizim görevimiz her şartta devlet olarak tedbir almaktır. Onun ne söylediğinin bizim için hiç bir değeri yok. Güvenlik güçleri görevinin başında tetikte bekliyor, beklemeye devam ediyor. Güvenlik güçleri durup dururken operasyon yapmaz. Bundan da zevk almaz. Şartlar gerektiriyorsa operasyon yapar" diye konuştu.

SİYASİ YELPAZEDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Başbakan Erdoğan, siyasi yelpazelerinde bir değişiklik olmadığını ve AK Parti'nin din eksenli değil insan eksenli bir parti olduğunu belirtti. Erdoğan, muhafazakar demokrat olarak kendilerini ifade ettiklerini ve bu kavramı dünya literatürüne de ilk defa kendilerinin getirdiklerini dile getirdi. Din üzerinden siyaset yapmanın ilkelerine ters düştüğünü belirten Erdoğan, "Kişisel olarak ben dinimi en iyi şekilde yaşarım ve yaşamak isteyenlere de gerekli zemini hazırlarım. Laiklikte bu değil midir? Her inanç sahibine inancını en iyi şekilde yaşayacağı zemine hazırlamak hükümetlerin görevidir. İnanç sahibi olmayanlara da gerekli zemini hazırlamak görevimizdir" dedi

"Bazı medya patronlarının bir takım tavizler istediği için yayınlarını şekillendiriyor" demiştiniz. Bu konuda bir gelişme oldu mu? Bunlar isteklerinden vazgeçtiler mi?" sorusuna karşılık Erdoğan, "Türkiye'de bazı alışkanlıklar var. Çıkar ilişkisine dayanan bu alışkanlık zincirini biz bozduk. Bazı kesimler bunu hazmedemiyorlar. Bizzat bana en tepedeki isimler "Bizim hükümetimiz döneminde malvarlıklarını 1'e 10 katladıklarını söylediler". Bu ülkede gerilime sebep olacak başlıklar atmayalım. Biz enerjimizi içeride harcıyoruz. Bizimde hatalarımız olabilir. Biz de insanız. İstiyoruz ki bu hatalarımızı asgariye indirelim" dedi.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

"Parti Yönetiminde ve Kabine'de değişiklik olacak mı?" sorusuna karşılık Erdoğan, MKYK ve MYK'da değişiklikler olabileceğini ve bunun normal olduğunu söyledi. Erdoğan, bunun için kurultay yaptıklarını ve bir tazelenmeye gideceklerini ifade etti. Erdoğan, "Bakanlar Kurulu için bir değişiklik planlamadık. Bunu konuşmadık. Seçimlere kısa bir zaman kaldı onun içinde düşünmüyoruz. Ama bu olmayacak anlamına gelmez. Bazı şartlar değişikliği mecbur kılabilir" diye konuştu.

PAPA GÖRÜŞMESİ

NATO toplantısının sık sık yapılan bir toplantı olmadığını ve Papa'nın cumhurbaşkanının misafiri olarak geldiğini ve onunla görüşecek bir de dini lider olması sebebiyle Diyanet İşleri Başkanı ile görüşeceğini söyledi. Erdoğan, "Ben NATO toplantısına katılacağım için kendisi ile görüşemeyeceğim. Özel bir seyahat olsa idi iptal edilebilirdi. Ama bütün liderler katılacak benim katılmamam olmaz. Bunun altında farklı bir anlam çıkarmamak lazım" dedi.

YİMPAŞ

Erdoğan, YİMPAŞ hadisesinin kendileri zamanında olan bir olay olmadığını ve bunu gündeme getirenlerin neden şimdi gündeme getirdikleri konusunda düşünceli olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Ben bunların avukatı değilim. İlişkim yok. Ben bu tür oluşumların karşısında oldum hep. Ekonomik anlayışıma yatmıyor. Şimdi bu yargının işidir. Mağdur olduğunu iddia edenler yargıya müracaat etti mi? Etti. Yargı yürütmeye talimat verdi ve yürütme bunu yerine getirmedi ise ben yürütmenin başı olarak bunu takip ederim. Yargının kararı yoksa yürütme ne yapsın. SPK başkanı "Biz hükümete rapor sunmuştuk diyor" diyor. SPK başkanının görevden ayrılmaya az bir süre kala bu açıklamalarını çirkin buluyorum. Mevcut yasalara göre daha yapacakları var onları yapsın" dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İlerleme raporunda Kıbrıs ve demokratikleşme vurgusu
 Minik Serçe'den çiçekler
 Enerjimizi Kıbrıs için harcamalıyız
 Erdoğan'ın sözleri kazayı erteledi
 Talat'ın partisi Sosyalist Enternasyonal'e üye oldu
 Tuğcu: Şili'ye gezmeye değil çalışmaya geldik
 Bakan Gül: Kriz yok sansasyon yaratıyorlar
 Finlandiya elçisi: Yeni bir plan yok
 Almanya'da Türkiye çatlağı
 Atina'da cami yapımına onay
 Türkiye'den silahsız uçuş jesti
 Savcı Sarıkaya'nın ihracı kesinleşti
MUHARREM SARIKAYA
Dört günde beş olay
Başkent, bu hafta gerçekleşecek beş...
YAVUZ DONAT
Ecevit'in telefonunu nasıl dinledik?
1979'da Ecevit...
İşte deprem gerçeği
Hastaneler 190, yurtlar 55, okullar 33 yıl sonra depreme hazır...
İstanbul'da 7.2 'şiddetinde' tatbikat
İstanbul'da üç gün sürecek deprem tatbikatı başladı. 7.2...
İran'i dinleyen CIA sobelendi
İran'i dinleyen CIA sobelendi
İran'daki iletişim ve yayınların, CIA tarafından Türk uydusu...
Gül: Onları ayırmayız
Gül: Onları ayırmayız
Dün Erdoğan'la birlikte Rahşan Ecevit'e başsağlığına giden Gül,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu