kapat
   
06 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merkel: AB süreci uzun olacak
Sabancı: AB önemli sorunlarla karşı karşıya
Hisarcıklıoğlu: AB, KKTC için verilen sözleri tutmadı
Erdoğan: Diğer adaylara gösterilen ilgi ve desteği Türkiye için de bekliyoruz
Erdoğan: Almanya en fazla turist gönderen ülke

Merkel: AB süreci uzun olacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hıristiyan Demokrat Birlik Başkanı olarak öncelikle Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık fikrine yakın olduklarını, ancak Türkiye'ye verilen sözlere de bağlı olduklarını söyledi.

Merkel, Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldığı işadamları toplantısında yaptığı konuşmada, "Hıristiyan Demokrat Birlik Başkanı olaraköncelikle imtiyazlı ortaklık fikrine yakınız, ama ahde vefa ilkesine sadığız bütün vaatlere uyacağız" dedi.

Merkel, "Ankara protokolü ile ilgili yapılan tartışmalarda sanki Türkiye'nin önüne bir engel konuluyormuş sonucu ortaya çıkıyor; ancak,bizim söylediğimiz, Ankara Protokolü tüm AB için geçerli olması gereğidir" dedi ve yapıcı görüşmelerin sürmesi gerektiğini söyledi.

Merkel,
Ankara Protokolü yerine getirdiğinde, yeni engeller çıkarılacağıyolunda Türkiye'de korku oluştuğunu belirterek, "Ankara Protokolü'nün elbette yerine getirilmesini bekliyoruz, yeni engeller çıkarmayacağız" dedi.

Erdoğan da konuşmasında, Almanya ile ekonomik işbirliğinin artırılmasıkonusunda ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Alman firmalarına nükleer enerji konusundaki çalışmaları anımsatarak, özellikleenerji yatırımlarına davet etti ve ekledi:

"Türkiye'de enerji sektöründe çok çeşitli imkanlar var. Almanları sadece nükleer santrallere değil, termik santraller ve rüzgar enerjisi gibi yatırımlara davet ediyoruz."

"TÜRK LİMAN VE HAVALİMANLARI RUMLARA AÇILMALIDIR"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB yolunda Türkiye'ye ilave sorun çıkarılmayacağını belirterek, "Türk liman ve havalimanları Rumlara açılmalıdır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Forumu'na katıldı. Konuşmaların ardından Merkel ve Erdoğan, basın mensuplarının soruları yanıtladı. Bir soru üzerine Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulunan Merkel, "Türk liman ve havalimanları Rumlara açılmalıdır. 8 Kasım'da Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'nin tüm üyelik müzakereleriyle ilgili ara raporu olacak. Burada daha bir şeylerin yapılması gerektiğini biliyorutz. Türk tarafı da raporun 8 Kasım'da hazırlanacağını biliyor. Ankara Protokolü uygulanmalı.

Çözümler ortaya koymaya çalıştık. Sadece gerçekleri görelim lütfen. AB yolunda Türkiye'ye zorluk çıkarmıyoruz" dedi.

Merkel, Almanya'nın, yeni sorunlar ortaya çıkarmadığını ifade ederek, "Benim Türk tarafına önerim var. Menfaatlerimiz nedir, ona bakmalıyız. Her ülkede farklı kuvvetler var. Türkiye'nin, menfaatlerini ön planda tutup, ona göre karar vereceğini düşünüyorum. AB yolunda Türkiye'ye ilave sorun çıkarmayacağız. Siyasette çözümler her zaman mümkün" diye konuştu.

Angela Merkel, vize problemi konusunda, "Nakliyecilerin vize problemini ilgili birimlere ileteceğim. Eşyaları internet üzerinden taşıyamayacığınıza göre, buna bir çözüm bulunmalı. Biz bu konuyla ilgileneceğiz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN ALMANLARI SADECE NÜKLEER ENERJİ ALANINDA BEKLEMİYORUZ

Başbakan Erdoğan ise bir basın mensubunun nükleer enerji konusundaki sorusu üzerine, "Nükleer enerjide bir program hazırlığımız var. Türkiye'de tespit ettiğimiz yerlerimiz mevcut. Nükleer enerjide ilk adım Sinop'ta atılacak. Buna yönelik olarak dünyanın değişik yerlerinden ilgilenenler var. Enerji bakanlığımızın oralarla görüşmeleri var. Özel sektörümüz bununla ilgileniyor. Özel sektör aynı şekilde dünyada nükleer enerji konusunda çok çok iyi konumda olan firmalarla ortaklıklar kurma suretiyle bu tür adımları atmaya hazırlanıyor. Kısa zaman içinde bu işin ihalesini yapmak suretiyle bu adımı atacağız, bu konuda aceleciyiz" açıklamasında bulundu.

"TERÖR NEDENİYLE TURİZM KONUSUNDA BİR GECEDE 100 BİN İPTAL GELMİŞTİR"

Alman turist sayısının neden azaldığı yönündeki soruya Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Antalya'da son 3-4 yılda ciddi altyapıya kavuştu. Tarihinde hiçbir Başbakan benim kadar Antalya'ya gitmemiştir. Terör, dünyanın her yerini tehdit ediyor. Bizim de terörle aramız hiç iyi değil. Devamlı terörle mücadele halindeyiz. Zaman zaman ufak tefek şeyler oluyor. Bunun oluşu nedeniyle bir gecede 100 bin iptal gelmiştir. Gelirimizde herhangi bir düşüş yok, turist sayısında düşme söz konusu. Biz bunu toparlarız. Yıl sonuna kadar daha vaktimiz var".

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri'nden 'kakofoni' tepkisi
 'Seçilme yaşı 25 indirsin' teklifi komisyondan geçti
 Dışişlerinden Fransa'ya uyarı
 İsviçreli bakana tepki
 "AKP'nin birinciliği şehir efsanesi"
 Bahreyn ile işbirliği
 CHP 'çete' iddialarını sordu
 AKP'den yoksul evlere ziyaret
 Eskiye dönme isteği mi radikallik mi?
 Sezer'den iftar programı tepkisi
 Büyükanıt'a yanıt: Nezaketsizlik
 Milletvekilliği yaşı 25'e iniyor
 12 başlıklı irtica listesi
 AKP'li Bağış: Teröre bulaşma irtica değil sapıklık
MUHARREM SARIKAYA
Balkanlar'dan gelen dalga...
Her şey 12 Eylül günü Rusya...
YAVUZ DONAT
Durum "çetrefil"
Başbakan Erdoğan'ın "oturalım,...
Olay öğrenciler: Şaka yaptık dozu kaçtı özür dileriz
İnternette yayınlanan ve bir anda gündeme damgasını vuran Haydarpaşa...
"Öldü" dediler yine de doğdu
Dilek Güçlü, bebeğini "öldü" diyerek kürtajla almak isteyen Alman...
Kızdıran sorular
Kızdıran sorular
Türk Hava Yolları personeline uygulanan anketteki "Kuran'ın...
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Komiseri Olli Rehn, askere 'diyalog' çağrısından sonra ikinci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu