kapat
   
06 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Diğer adaylara gösterilen ilgi ve desteği Türkiye için de bekliyoruz
Merkel: AB süreci uzun olacak
Sabancı: AB önemli sorunlarla karşı karşıya
Hisarcıklıoğlu: AB, KKTC için verilen sözleri tutmadı
Erdoğan: Diğer adaylara gösterilen ilgi ve desteği Türkiye için de bekliyoruz
Erdoğan: Almanya en fazla turist gönderen ülke

Erdoğan: Diğer adaylara gösterilen ilgi ve desteği Türkiye için de bekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB), geçmişte diğer adaylara gösterdiği ilgi ve desteği Türkiye'ye de göstermesi gerektiğini belirterek, "İslam dünyasının içinde sadece Türkiye'nin uluslararası bir çok kuruluşta yer alması, batı-doğu arasında İslam-Hıristiyan dünyası arasında önemli bir köprü işlevini Türkiye'ye yüklemektedir" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Forumu'na katıldı. Konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Almanya arasında geçmişe dayanan sağlam bir dostluk olduğunu söyledi. Erdoğan, "Barış, istikrar ve refah elde etmek için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Bugün hiç bir ülke kendi dışındaki gelişmelere asla kayıtsız kalamaz. Artık ekonomide küreselleşmeden, hukukta evrenselleşmeden söz edilen bir dünyada yaşıyoruz. İkili ilişkilerimiz kadar, AB'nin ortak dış politikasının da bu anlayışla yürütülmesi, birliğin geleceği açısından son derece önemli" dedi.

Türkiye'nin
AB'ye üyeliğinin, dış politikanın öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Türkiye-AB ilişkilerinde adil ve objektif müzakere süreci, ortak hedeflerimizi gerçekleştirmemiz açısından büyük önem taşımaktadır. İslam dünyasının içinde sadece Türkiye'nin uluslararası bir çok kuruluşta yer alması, batı-doğu arasında İslam-Hıristiyan dünyası arasında önemli bir köprü işlevini Türkiye'ye yüklemektedir. AB'nin geçmişte diğer adaylara gösterdiği ilgi ve desteği Türkiye'ye de göstermesini altını çizerek bekliyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Almanya'nın, AB yolundaki Türkiye'ye şimdiye kadar verdiği destekten memnuniyet duyduğunu söyledi. Bu desteğin devamını dileyen Erdoğan, "Üyelik sürecinde önemli mesafeler kat edildi, ülkemizin çevresi hızla değişiyor. Bir çok alanda köklü bir değişim yaşadık. Ekonominin tüm göstergelerinde önemli gelişmeler kaydettik. İzlediğimiz dışa açık ticaret politikası sayesinde ekonominin bir çok sektöründe istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdik. Özelleştirme çalışmalarında bir hız var. Türkiye bugün dünyanın 19. büyük ekonomisidir. Türk ekonomisi, özel sektör odaklı büyüyor. Özelleştirmeler devam edecek. Türkiye, dinamik ekonomisi, büyük iç pazarı, rekabete açık endüstrisi ve nitelikli iş gücüyle küresel yatırımcılara eşsiz imkanlar sunuyor. Şimdi önümüzde Tekel, Türkiye Elektrik Kurumu, THY yine bu sürecin içinde yer alıyor. Topraklarımız, küresel sermayeye açık" açıklamasında bulundu.

Almanya'nın, Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortağı olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkenin de Almanya olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, "Yatırımlarını ülkemize yönlendiren Alman firmalarının sayısı giderek artıyor. İşbirliğimizin yakaladığı seviye dikkat çekici. Almanya, Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke. Turizm, halkların yakınlaşmasına büyük katkı sağlıyor. Turizm, entegrasyon sürecini de hızlandırıyor" dedi.

Türkiye'nin, enerjide merkez köprü haline geldiğinin altını çizen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin enerjide çok seçenekli yatırım imkanı sunduğunu da ifade etti.

Almanya'daki Türkler arasındaki işsizlik oranının azaltılması için meslek edinmenin önemine değinen Erdoğan, "Almanya'daki Türk gençlerine, Türkçe'nin öğretilmesiyle birlikte Almanca'nın da öğretilmesini istiyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Dil biliminde önce kendi dilini bilmesi lazım ki ikinci dili rahatlıkla, en doğru şekilde öğrenebilsin" diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri'nden 'kakofoni' tepkisi
 'Seçilme yaşı 25 indirsin' teklifi komisyondan geçti
 Dışişlerinden Fransa'ya uyarı
 İsviçreli bakana tepki
 "AKP'nin birinciliği şehir efsanesi"
 Bahreyn ile işbirliği
 CHP 'çete' iddialarını sordu
 AKP'den yoksul evlere ziyaret
 Eskiye dönme isteği mi radikallik mi?
 Sezer'den iftar programı tepkisi
 Büyükanıt'a yanıt: Nezaketsizlik
 Milletvekilliği yaşı 25'e iniyor
 12 başlıklı irtica listesi
 AKP'li Bağış: Teröre bulaşma irtica değil sapıklık
MUHARREM SARIKAYA
Balkanlar'dan gelen dalga...
Her şey 12 Eylül günü Rusya...
YAVUZ DONAT
Durum "çetrefil"
Başbakan Erdoğan'ın "oturalım,...
Olay öğrenciler: Şaka yaptık dozu kaçtı özür dileriz
İnternette yayınlanan ve bir anda gündeme damgasını vuran Haydarpaşa...
"Öldü" dediler yine de doğdu
Dilek Güçlü, bebeğini "öldü" diyerek kürtajla almak isteyen Alman...
Kızdıran sorular
Kızdıran sorular
Türk Hava Yolları personeline uygulanan anketteki "Kuran'ın...
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Komiseri Olli Rehn, askere 'diyalog' çağrısından sonra ikinci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu