kapat
   
06 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Almanya en fazla turist gönderen ülke
Merkel: AB süreci uzun olacak
Sabancı: AB önemli sorunlarla karşı karşıya
Hisarcıklıoğlu: AB, KKTC için verilen sözleri tutmadı
Erdoğan: Diğer adaylara gösterilen ilgi ve desteği Türkiye için de bekliyoruz
Erdoğan: Almanya en fazla turist gönderen ülke

Erdoğan: Almanya en fazla turist gönderen ülke

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke olduğuna dikkati çekerek, ''Rusya şimdi arkadan geliyor. Gönlüm şunu arz ediyor; Rusya turizmde Almanya'yı yakalamasın istiyorum'' dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Forumunda konuşan Erdoğan, özelleştirme çalışmaları hakkında bilgi vererek, Tekel'in yanı sıra Türkiye Elektrik Kurumu, THY ve bunun yanında birçok kamu finans kuruluşlarının da yine bu sürecin içinde yer aldığını söyledi.

Uluslararası
firmaların kamu ve özel bankalara olan ilgilerinin arttığını memnuniyetle müşahede ettiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin dinamik ekonomisi, büyük iş pazarı, rekabete açık endüstrisi ve nitelikli iş gücüyle küresel yatırımcılara eşsiz imkanlar sunduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan bu yılki 125 ülkelik rekabet gücü sıralamasında Türkiye'nin 71'inci sıradan 59'uncu sıraya yükseldiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, ''2003 yılında çıkardığımız Yabancı Yatırım Yasası ile ki; bunun adını değiştirdik, bunu literatürümüzden çıkardık.

Bunun adı artık küresel sermayedir. Çünkü yerli-yabancı kavramlarını itici buluyoruz. Onun için de yabancı sermaye yerine küresel sermaye diyoruz. Çünkü paranın vatanı, dini, ırkı yok. Öyleyse bu bir küresel sermayedir ve biz küresel sermayeye topraklarımızı açmış vaziyetteyiz'' diye konuştu.Başbakan Erdoğan, bugün herhangi bir firma açılması için gereken işlemlerin bir günde tamamlanabildiğini, kendilerinden önce bunun 6 aydan 1 yıla kadar sürdüğünü ifade etti.

Bütün bunlar sayesinde Türkiye'ye giren küresel sermaye miktarında artış kaydedildiğini belirten Recep Tayyip Erdoğan, ''2003 öncesinde Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırım miktarı yıllık 1 milyar dolar civarındaydı. Biz göreve geldikten sonra bu rakam katlanarak artmış, 2005 yılı sonunda yıllık olarak 9,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu yıl Temmuz ayı sonu itibarıyla Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırım miktarı 9,2 milyar dolara ulaştı. Özelleştirme gelirleri bu rakamın dışındadır'' dedi.

ALMANYA VE TURİZM

Almanya'nın bugün Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortağı olduğunu ve ikili ticaret hacminin 2005'te 21 milyar dolara ulaştığını anlatan Erdoğan, bu ülkenin gerek şirket sayısı, gerekse sermaye miktarı açısından Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke olduğunu söyledi.

Yatırımlarını Türkiye'ye yönlendiren Alman firma sayısının giderek artığına da dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bu sayının bugün itibarıyla 2 bin 300'ü bulduğunu, işbirliğinin özellikle otomotiv sektöründe yakaladığı seviyenin dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Konuşmasında turizm konusuna da değinen Erdoğan, ''Almanya, Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkedir. Rusya şimdi arkadan geliyor. Gönlüm şunu arz ediyor; Rusya turizmde Almanya'yı yakalamasın istiyorum. Bu farkın artarak devam etmesini istiyorum'' diye konuştu.

Alman ve Türk turizm firmalarının el ele, omuz omuza vermek suretiyle halklar arasında kaynaşmayı da artıracak olan bu sıçramayı paket turizm ile daha da geliştirebileceğini belirten Başbakan Erdoğan, ''Bu potansiyeli karşılıklı olarak harekete geçirmeli, turizmi daha da geliştirmeliyiz. Zira, turizm gerçekten halklarımızın yakınlaşmasına önemli katkılarda bulunacağı gibi entegrasyon sürecini çok daha fazlasıyla hızlandıracaktır'' dedi.

Türkiye'nin, Kafkasya'dan Balkanlar'a, Orta Doğu'dan Asya'ya kadar olan bölgede geniş bir coğrafya ile tarihi, kültürel ve ekonomik bağlara sahip olduğunu belirten Erdoğan, Türk ve Alman iş adamlarının bu bölgelerde yeni işbirliği imkanlarını birlikte değerlendirebileceklerini söyledi.

Türk müteahhitlik firmalarının Rusya Federasyonu, Körfez ülkeleri, Afganistan, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde çok önemli projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu projelerin toplam değerinin 75 milyar doları bulduğunu kaydetti.Erdoğan, Türk ve Alman iş adamlarının, firmaların bu tecrübelerinden faydalanarak yeni imkan ve fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğine inandığını bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri'nden 'kakofoni' tepkisi
 'Seçilme yaşı 25 indirsin' teklifi komisyondan geçti
 Dışişlerinden Fransa'ya uyarı
 İsviçreli bakana tepki
 "AKP'nin birinciliği şehir efsanesi"
 Bahreyn ile işbirliği
 CHP 'çete' iddialarını sordu
 AKP'den yoksul evlere ziyaret
 Eskiye dönme isteği mi radikallik mi?
 Sezer'den iftar programı tepkisi
 Büyükanıt'a yanıt: Nezaketsizlik
 Milletvekilliği yaşı 25'e iniyor
 12 başlıklı irtica listesi
 AKP'li Bağış: Teröre bulaşma irtica değil sapıklık
MUHARREM SARIKAYA
Balkanlar'dan gelen dalga...
Her şey 12 Eylül günü Rusya...
YAVUZ DONAT
Durum "çetrefil"
Başbakan Erdoğan'ın "oturalım,...
Olay öğrenciler: Şaka yaptık dozu kaçtı özür dileriz
İnternette yayınlanan ve bir anda gündeme damgasını vuran Haydarpaşa...
"Öldü" dediler yine de doğdu
Dilek Güçlü, bebeğini "öldü" diyerek kürtajla almak isteyen Alman...
Kızdıran sorular
Kızdıran sorular
Türk Hava Yolları personeline uygulanan anketteki "Kuran'ın...
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Komiseri Olli Rehn, askere 'diyalog' çağrısından sonra ikinci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu