kapat
   
06 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışişlerinden Fransa'ya uyarı
Dışişlerinden Fransa'ya uyarı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Fransa'da sözde Ermeni soykırımının inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifinin, iki ülke ilişkilerine telafisi çok ağır bir darbe indireceğinin açık olduğunu söyledi.

Tan, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, teklifin gündeme getirilmesinin kendilerinde ciddi rahatsızlık yarattığını belirtti.Sözcü Tan, "Ermeni konusu geçmişte ilişkilerimizi fazlasıyla zehirlemiştir. Ancak bu sefer söz konusu yasa teklifinin, iki ülke ilişkilerine ve geçtiğimiz dönemde yakalanmış olan ivmeye telafisi çok ağır bir darbe indireceği açıktır. Kamuoyumuzun tepkisinin kontrol altında tutulması mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

Fransa'da
seçimlerin yaklaşmakta olduğunun bilincinde olduklarını, ancak

Türkiye'de de gelecek yılın seçim yılı olacağını anımsatan Tan, şöyle dedi:"Söz konusu yasa teklifinin Ulusal Meclis'te kabulünün ardından yürürlüğe girmesinin, uzun sürebilecek bir onay süreci gerektirdiği hepimizin malumudur. Bununla birlikte, 12 Ekim'de yasa bir kez Ulusal Meclis'te kabul edilirse Türk halkı bu gelişmeyi Fransa tarafından 'hasmane bir davranış' olarak algılayacaktır.

Hollanda'da sözde Ermeni soykırımını kabul etmeyen Türk asıllı milletvekili adaylarının parti listelerinden çıkarılması, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Eurlings Raporu gibi, Avrupa ile ilişkilerimizde bizi ve kamuoyunu bu kadar rahatsız eden yeterince sorunun bulunduğu bir ortamda, söz konusu yasa yürürlüğe girdiği takdirde Fransa ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmış olacaktır. Bu ortamda, ortak tarih komisyonu önerimizin içinde yer almak isteyecek Fransız bilim adamlarının görüş bildirme imkanı da ortadan kalkmış olacaktır. Fransa, kendiliğinden bu süreçte yer alma olanağını da yok edecektir. Yasanın kabulü, ayak sürüyen Ermeni tarafının bu tutumunu sürdürmesini daha da cesaretlendirecektir."

"UMUYORUZ Kİ FRANSA'DA PARLAMENTO SAĞDUYUYLA HAREKET EDECEK"


Kararın, ekonomik bağlar üzerinde de çok olumsuz etkilerinin olacağına işaret eden Tan, Türkiye ile Fransa'nın tarih boyunca ilişkilerini geliştirmek için yatırım yaptığına dikkati çekerek, "Yılların emeğinin ürünü olan bu yatırım, bir celsede heba edilecek ve Fransa, tabir yerindeyse Türkiye'yi kaybedecektir" dedi.

Tan, endişelerinin büyük olduğunu kaydederek, "Umuyoruz ki Fransa'da parlamento sağduyuyla hareket edecektir ve bütün bu çağrılarımıza kulak verecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin, bu yasanın engellenmesi amacıyla çok ciddi ve kapsamlı girişimlerinin olduğunu belirten Tan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 4 ekimde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a mektup gönderdiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın, Türkiye'de iş yapan Fransız işadamlarıyla İstanbul'da görüşeceğini, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de bugün Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile telefon görüşmesi yapmasının planlandığını söyledi.

Tan, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP milletvekili Şükrü Elekdağ ve AK Parti milletvekili Musa Sıvacıoğlu'nun yer aldığı bir milletvekili heyetinin de Fransa'da üst düzey temaslarda bulunarak, Türkiye'nin endişelerini dile getirdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinin de yoğun temaslarda bulunduğuna işaret eden Tan, büyükelçiliğin, Chirac'ın, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'ın, Ulusal Meclis Başkanının ve Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin diplomatik danışmanlarıyla ve Dışişleri Avrupa İşleri Direktörü ile görüştüğünü anlattı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, büyükelçiliğin, bu görüşmelerinde endişelerini ortaya koyduğunu ve Türkiye'nin beklentilerini yinelediğini belirterek, "Bu tür temaslarımız devam edecek. Bizim Fransa'dan beklentimiz, bu yanlış adıma tevessül etmekten imtina edilmesidir" diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Merkel: AB süreci uzun olacak
 Dışişleri'nden 'kakofoni' tepkisi
 'Seçilme yaşı 25 indirsin' teklifi komisyondan geçti
 İsviçreli bakana tepki
 "AKP'nin birinciliği şehir efsanesi"
 Bahreyn ile işbirliği
 CHP 'çete' iddialarını sordu
 AKP'den yoksul evlere ziyaret
 Eskiye dönme isteği mi radikallik mi?
 Sezer'den iftar programı tepkisi
 Büyükanıt'a yanıt: Nezaketsizlik
 Milletvekilliği yaşı 25'e iniyor
 12 başlıklı irtica listesi
 AKP'li Bağış: Teröre bulaşma irtica değil sapıklık
MUHARREM SARIKAYA
Balkanlar'dan gelen dalga...
Her şey 12 Eylül günü Rusya...
YAVUZ DONAT
Durum "çetrefil"
Başbakan Erdoğan'ın "oturalım,...
Olay öğrenciler: Şaka yaptık dozu kaçtı özür dileriz
İnternette yayınlanan ve bir anda gündeme damgasını vuran Haydarpaşa...
"Öldü" dediler yine de doğdu
Dilek Güçlü, bebeğini "öldü" diyerek kürtajla almak isteyen Alman...
Kızdıran sorular
Kızdıran sorular
Türk Hava Yolları personeline uygulanan anketteki "Kuran'ın...
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Komiseri Olli Rehn, askere 'diyalog' çağrısından sonra ikinci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu