kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kolesterol hakkında doğru bilinen yanlışlar
Yükselten etkenler
Doymamış yağdamarların düşmanı
Kontrol altına almadığınızda!...
Vazgeçilmezlerin listesi

Kolesterol hakkında doğru bilinen yanlışlar

Damarların baş düşmanı kolesterolle baş etmenin en etkili yolu bilinçli beslenmeden geçiyor. Ancak çoğumuz 'Şarap düşürür, kırmızı et ve yumurta hiç yenmemeli, zeytinyağı kalorisizdir' gibi kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyoruz

Sanılanın aksine, kolesterol kandaki yağ oranı değil. Her vücutta bulunan, hücre zarı ile bazı hormonların oluşmasında kullanılan ve büyümeyi sağlayan kolesterol karaciğer ve hücreler arasındaki yolculuğunu kan vasıtasıyla gerçekleştiriyor. Kandaki fazla miktarda kolesterol, damarları tıkıyor. Damar sertliği olarak bilinen bu tıkanıklık; kalp krizine hatta felce neden olabiliyor. Damarları tıkayan kolesterolün yükselmemesi gerekiyor. Kolesterolü düşürmenin en etkili yolu ise bilinçli bir beslenme ve diyet. Çünkü kolesterolün büyük çoğunluğu vücut tarafından üretilirken, dörtte biri besinler yoluyla alınıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu, kolesterolün hem vücutta üretildiğini hem de dışardan hayvansal besinlerle alındığını belirtiyor. "Kolesterol hepimizin vücudunda bulunur. Önemli olan kontrol altında tutabilmek" diyen Sangu, kolesterol ve beslenme konusunda doğru bilinen yanlışları anlattı:

Zeytinyağı sınırsız kullanılabilir
Günlük alınan enerjinin yüzde 25- 30'u yağlardan gelmeli. Bu yağların da yaklaşık yüzde 7-10'u doymuş, yüzde 10'u tekli doymamış, yüzde 10-15'i çoklu doymamış yağ asitlerinden karşılanmalı. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidi olduğu için mutlaka diyette yer verilmeli. Fakat çoklu doymamış yağ asitlerini unutmamak kaydıyla! Günlük yağ gereksinimi için zeytinyağı ile birlikte mısırözü yağını eşit oranda karıştırıp yemeklerde ve salatalarda bu yağ karışımı kullanılabilir.

Kuruyemişin zararı yok
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar kalp sağlığı açısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan beslenmede yer verilmeli. Ancak yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi kan kolesterol oranını düşürmez. Günlük 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz yeterli.

Süt, yoğurt, peynir çok zararlı
Süt ve süt ürünleri sağlık açısından diğer besin gruplarından farklı olarak tüm besin öğelerini içeriyor. Bu sebeple doymuş yağ oranı yüksek bu besinlere mutlaka günlük beslenmede sınırlı olarak yer verilmeli. Bu besinlerdeki görünmeyen doymuş yağları azaltmak için süt, peynir ve yoğurt az yağlı veya yağsız olarak tercih edilmeli.

Kırmızı et yerine beyaz et
Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalar kapsamına giriyor. Bu grup besinler belirli miktarlarda kolesterol içeriyor. Bu nedenle hiç bir hayvansal besin sınırsız yenilemez. Önemli olan bu besinlerin yenilme sıklığı ve miktarı. Yağsız kırmızı et haftada 1-2 kez olmak üzere ortalama 100 gram kadar tüketilmeli. Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalar kapsamına giriyor. Bu grup belirli miktarda kolesterol içeriyor. Bu nedenle hiç bir hayvansal besin sınırsız yenilemez. Önemli olan bu besinlerin yenilme sıklığı ve miktarıdır.

Yumurta kesinlikle yenilmemeli
Bir büyük yumurta 213-220 miligram kolesterol içeriyor. Haftada 1-2 kez haşlanmış 1 yumurtanın 1 kibrit kutusu beyaz peynir yerine yenmesi yararlı kabul ediliyor. Yumurta; haşlanmış, yağsız tavada omlet veya bol sebzeli menemen şeklinde tercih edilebilir. Dikkat etmeniz gereken ise o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta almamak.

Şarap kolesterolü düşürür
Kırmızı şarap, içeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin artmasında olumlu etkiye sahip. Fakat bu yararlı madde sadece kırmızı şarapta değil bir çok besinde bulunuyor. 750 mililitre kırmızı şarabın içeriğinde bulunan flavonoid, 50 gram soğan veya 375 mililitre siyah çayda da mevcut. Eğer hasta alkol kullanmıyorsa başlamamalı ancak sosyal olarak alkol alan kişiler haftada bir kez 1-2 kadeh kırmızı şarap tercih edebilir.

Posalı yiyeceğe boş ver
Kolesterol düşürücü diyet uygulanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta, posalı besinlerin artırılması. Posa; safra kesesi salgısı olan safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltır. Yulaf, arpa, pirinç kabuğunda bulunur. Posanın karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğu kanıtlandı. Posa; kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketmeliyiz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuklara Yapay Kornea Nakleden İlk Türk Doktor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Diyen Kadının Hastalığı
 Su İçerek Genç Kalın
 Hasta Daha Kapıda Geriliyor, Fatura Hekime Kesiliyor
 'anti-aging'e Giriş
 Kalp Cerrahisinde Son Ve 'öz' Yenilikler
 Alerjiden Kurtulmanın Püf Noktaları
 Zayıflamak İstiyorsanız Matematiği Kullanın!
 Yaşlanmayı Geciktiren Süper 10 Yiyecek
 Kolesterol Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
 Cilt Tipleri Ve Cildi Yaza Hazırlamak
 Çamurdan Gelen Sağlık
 Obez Çocukların Kalbi De Tehlikede
 Hekimleri F1 Pilotu Yapacak!
Keremcem'in hayranları kıskançlık krizinde
Keremcem'in hayranları kıskançlık krizinde
Genç kızların yeni gözdesi Keremcem'in hayranları, GÜNAYDIN'da çıkan...
En kısa zamanda anne olmak istiyorum
En kısa zamanda anne olmak istiyorum
Manken Tülin Şahin, tek eksiğinin çocuk olduğunu söyledi: Anneliğe...
Balıkçıda bastı!
Balıkçıda bastı!
Çapkınlık konusunda artık tövbeli olduğunu söyleyen bir...
Irmak bu kez krize girdi!
Irmak bu kez krize girdi!
Hızlı çapkın Gökmen Gökbakan ile Irmak Ünal aşkı tam gaz devam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.