kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cilt tipleri ve cildi yaza hazırlamak
Estetik Sözlük
Vitamin-Mineral Bar
Bilgilerinize...

Cilt tipleri ve cildi yaza hazırlamak

Saklamanın anlamı yok, her yıl bir ikilem yaşarız: Yazın gelişiyle mutlu mu olmak gerekiyor, yoksa güneşin olumsuz etkileri ve cildimize vereceği hasarlar için endişelenmek mi? Tabii ki bunun cevabı için uykularımızın kaçması gerekmiyor. Ama öte yandan şunu da unutmamak lazım ki vücudun yaza hazırlanmasında yüz ilk sırada yer alıyor. Bugün çeşitli cilt tiplerini tanıtmak ve her biriyle ilgili önerilerde bulunmak istiyorum. Kaç tip cilt vardır? Her cilt için farklı beslenme şekilleri olduğu ve farklı ürün kullanma gerekliliği doğru mudur? Güneşten evvel hangi hazırlıkları yapmak uygun olur? Şunun altını çizmek gerekir: Belirlenen cilt tipleri, cildin yalnızca o anki özelliklerini yansıtır. Isı, nem, mevsim gibi değişen çevresel koşullar, hormonal değişimler, hatta stres, cildin nem ve yağ dengesini değiştirebilir.

Normal cilt
Normal cilt, pek az erişkinin keyfini sürebildiği, sağlıklı bir cilttir. Pembemsi, lekesiz, ışıltılı ve taze bir görünümü vardır. Bebek cildi gibi dediğimiz, pürüzsüz, siyah veya beyaz noktaları olmayan, porları sıkı bir cilttir. Ne aşırı yağlı, ne de aşırı kurudur. Doğada kolay bulunan bir cilt tipi değildir. Bakımlar özellikle nem ve yağ dengesini korumaya yönelik olmalıdır. Nasıl beslenilmelidir? Normal cilt yalnızca doğanın bir armağanı değil, aynı zamanda sebze, meyve ve lifli gıdalardan zengin bir beslenme alışkanlığının da sonucudur. Bu beslenme zeytinyağı ve sıvı yağ kullanımıyla da desteklenmelidir. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Süt tipi temizleyiciler, alkol içermeyen tonikler ve su bazlı hafif nemlendiriciler uygundur. Meyvelerin vitaminlerinden lokal olarak da faydalanmak mümkündür. Örneğin şeftali veya kayısı püresiyle hazırlanan bir maskeyi yirmi dakika süreyle yüze uygulamak yararlı olacaktır.

Yağlı cilt
Yağlı cilt parlaktır, genişlemiş porları, klasik 'siyah noktaları' ve aşırı yağ üretimiyle kendini gösterir. Sivilce oluşumuna açıktır. Bakımda amaç, yaz öncesi dönemde cildi temizlemek, yağ dengesini düzenlemek şeklinde olmalıdır. Nasıl beslenilmelidir? Öncelikle, hayvansal kökenli yağların azaltılması ve bitkisel yağların tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda, B grubu vitaminlerinden olan biotin adı verilen, yumurtanın sarısında, arpa tanesi pirinçte zengin olarak bulunan bir vitaminle takviye yapmak yağlılığın dengelenmesinde yararlı olabilir. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Öncelikle cilt temizliği çok önemlidir. Burada yağlanmayı daha da uyarmamak için aşırı kuvvetli ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Jel tipi temizleyiciler ve alkollü tonik kullanımı uygundur. Gündüz ve gece kremleri, su bazlı nemlendiriciler şeklinde ve yağ dengeleyici özellikte olmalıdır. Bu arada siyah noktaların uzman eller tarafından temizlenmesi gerekliliği unutulmamalıdır. Kükürtlü ve killi maskeler yağlı cilt görünümünü oldukça düzeltecektir.

Kuru cilt
Hatırı sayılır bir su kaybının olduğu cilt tipidir. Nemsizdir, incedir, elastikiyeti azdır ve hassastır. Yıkandıktan sonra kolayca gerilir, kızarır ve pullanmalar görülür. Bakımlar, nemlendirme ve besleme amacını taşımalıdır. Nasıl beslenilmelidir? Tereyağı, margarin gibi yağlardan uzak durulmalıdır. Bol su içmek, sebze ve meyveden zengin bir beslenme alışkanlığını tercih etmek gerekir. Cilt kuruluğunun önlenmesinde beta karoten oldukça etkilidir. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Kuru cildi olanların alkollü ve yağlılığı çok fazla gideren kozmetiklerden uzak durması gerekir. Süt tipi temizleyiciler, alkolsüz tonik, yağ içerikli nemlendiriciler ve mutlaka besleyici gece kremi kullanılmalıdır.

Hassas cilt
Bütün ciltler hassas olmakla beraber, bu cilt tipinde deri iç ve dış etkenlere karşı aşırı duyarlıdır. Genelde kızarıktır, pullanmalar vardır. Kaşıntı ve yanmalar görülebilir. Yılın belli dönemlerinde daha fazla olmakla birlikte, genelde sorunludur. Nasıl beslenilmelidir? Sıklıkla sindirim sorunları da eşlik ettiğinden, beslenme, acısız yiyeceklerle ve alkol içermeyecek şekilde düzenlenmelidir. Laktik fermentler, taze meyve ve sebze suları tüketilmelidir. C vitamininin 500-1000 mg'lık günlük dozları, kılcal damar duvar yapısını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek bu ciltlerde önemli bir destek sağlar. Hangi ürünler kullanılmalıdır? Kuvvetli temizleyiciler, tonikler ve soyma işlemlerinden, kortizonlu kremlerden kaçınılmalıdır. Süt tipi temizleyiciler, kesinlikle alkolsüz tonikler, cildi sakinleştiren krem ve maskeler kullanılabilir. Güneşten uzak durmak, mutlaka yüksek koruma faktörlü kremler kullanmak ve hipo-allerjik kozmetikleri tercih etmek gerekir.

Karma cilt
En yaygın cilt tipidir. Alın, burun ve çene yağlı olup, göz çevresi ve yanakların kuru olduğu cilt tipleri, karma ciltlerdir. Bu ciltlerin dengeleri kolaylıkla bozulabilir. Süt tipi temizleyiciler, düşük alkollü tonikler ve cildin ihtiyacına göre nemlendirici, gerekiyorsa göz çevresi kremi kullanılmalıdır. Özel bir beslenme önerilmemektedir. Çünkü, her karma cilde uygun düşen beslenme şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tüm bu cilt tiplerinin yanında, yağlı olmakla birlikte kuru, yani nemsiz bir cilt tipi de vardır. Bu cilt tipine nadiren rastlanır. Yanlış kozmetik uygulamalar, yanlış bakım, aşırı sıcak ve kuru hava sonucunda ciltteki nemin kaybedilmesiyle ortaya çıkar. Aşırı yağla parlayan, ancak elastikiyeti kaybolmuş, pullanmaların görüldüğü bir cilttir. Yağın dengelenerek, eski nemin geri kazandırılmasını amaçlayan bakımlar uygulanmalıdır. Hangi cilt tipine sahip olursanız olun, yüzünüzü, mutlaka zararlı güneş ışınlarından korumak için geniş kenarlı şapka, gözlük ve yüksek koruma faktörlü kremlerle koruyarak yazın tadını çıkarın...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuklara Yapay Kornea Nakleden İlk Türk Doktor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Diyen Kadının Hastalığı
 Su İçerek Genç Kalın
 Hasta Daha Kapıda Geriliyor, Fatura Hekime Kesiliyor
 'anti-aging'e Giriş
 Kalp Cerrahisinde Son Ve 'öz' Yenilikler
 Alerjiden Kurtulmanın Püf Noktaları
 Zayıflamak İstiyorsanız Matematiği Kullanın!
 Yaşlanmayı Geciktiren Süper 10 Yiyecek
 Kolesterol Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
 Cilt Tipleri Ve Cildi Yaza Hazırlamak
 Çamurdan Gelen Sağlık
 Obez Çocukların Kalbi De Tehlikede
 Hekimleri F1 Pilotu Yapacak!
Keremcem'in hayranları kıskançlık krizinde
Keremcem'in hayranları kıskançlık krizinde
Genç kızların yeni gözdesi Keremcem'in hayranları, GÜNAYDIN'da çıkan...
En kısa zamanda anne olmak istiyorum
En kısa zamanda anne olmak istiyorum
Manken Tülin Şahin, tek eksiğinin çocuk olduğunu söyledi: Anneliğe...
Balıkçıda bastı!
Balıkçıda bastı!
Çapkınlık konusunda artık tövbeli olduğunu söyleyen bir...
Irmak bu kez krize girdi!
Irmak bu kez krize girdi!
Hızlı çapkın Gökmen Gökbakan ile Irmak Ünal aşkı tam gaz devam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.