kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hekimleri F1 pilotu yapacak!
Çalışmaları Hız Kesmiyor

Hekimleri F1 pilotu yapacak!

Saniyelerle yarışılan ameliyatlar için iki cihaz geliştiren Prof. Dr. Karakoca, akciğer kanseri hastalarına umut oldu. Karakoca'nın YKK forsepsi ve rezektörü adını verdiği cihazlar, ameliyatlarda boğulmaları tarihe gömüyor

Akciğer kanseri hastalarının ameliyatlarındaki en büyük risk olan 'boğulma' tarihe karışıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca'nın geliştirdiği ve kendi adını ölümsüzleştirmek için YKK rumuzu verdiği iki forsepsi cihazı akciğer kanseri hastalarının ömrünü uzatıyor. Geliştirdiği teknikle akciğer kanserinden ölümlerin 2 ile 6 yıl arasında ertelendiğini açıklayan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, 'yapacak bir şeyimiz kalmadı' denilerek evine gönderilen ağır durumdaki hastaları yeniden yaşama bağlıyor. Akciğer kanserinin tedavisinde lazer uygulamasını da ilk kez Türkiye'ye getiren isim olan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, aylarca nefessiz kalarak çırpına çırpına ölen akciğer kanseri hastalarına da umut olan tedavileri ve cihazları hakkında bilgi verdi:

TIBBIN DERBİSİ!
"Ameliyatta saniyelerle yarışıyoruz. Nefes borusundan yaptığımız ve 'tıbbın derbisi' olarak gördüğüm operasyonda kendimi araba yarışı Formula'nın pilotu gibi hissediyorum. Zaten dünyada bu ameliyatı yapan doktor sayısı F1 kadar. araya geldiğimizde hepimizin aynı kişilikte olduğunu ediyorum. Zamanla yarışan doğru zamanda refleksi veren kişiler. Boğularak ölüm ve yaşam arasında zamana karşı verilen bir yarış bu. Hata yok."

HAYALLERİMİN ÖTESİNDE
Bugün hayallerimin ötesinde çalışmalara imza atıyorum. Ama çalışmalarımda akciğer kanseri tedavisinde dünyada bir ekol olarak bilinen Fransız uzman Dumon'u aşmayı hedefliyorum. Türkiye'deki hekimler de YKK forsepsi ile pilotları seviyesinde ameliyatlar yapabilir.

Ülkemizdeki yılda 50 bin kişiakciğer kanserinden hayatını kaybediyor. Ancak geliştirdiğim YKK forsepsi ve YKK rezektörü bu alanda büyük bir iyileşme trendini beraberinde getiriyor. 'Yapacak şeyimiz kalmadı' denilerek evine gönderilen ve aylarca nefes alamamaktan şikayet eden hastalar yaşama yeniden bağlanıyor.

Akciğer kanserinden ölümlerin büyük bir bölümü, ameliyat sırasında boğulmalardan kaynaklanıyor. Soluk borusundaki tümörler zamanla boruları tıkıyor. İşte bu noktada; tıkanan alanlara yerleştirilecek olan stentler hayati önem taşıyor. O yüzden YKK forsepsi, büyük bir değer teşkil ediyor.

BOĞULARAK ÖLÜME SON
Daha önceden solunum yoluna stent yerleştirilmesi sırasında yaşanan zorluklar hatta ölümle sonuçlanan komplikasyonlar YKK forsepsi sayesinde tarihe karışıyor. Hekimin ameliyatta hastayı kaybetme riski ortadan kalkıyor.

AMELİYAT 1 SAATE İNİYOR

Kanser hücreleriyle tıkanan akciğerin bronşlarına yerleştirilen Y-stentler, tıkanan soluk borularına da kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Stent yerleştirilmesi sırasında yaşanan ölümlerin, boğulmaların önüne geçiliyor ve ameliyat süresi 2 saatten 1 saate düşüyor.

ÖMRÜ 6 YIL UZATIYOR
YKK forsepsi ve YKK rezektörü ile hekimler, müdahale edilemeyen yüzde 95'lik hasta grubuna başarılı operasyonlar gerçekleştirebilir. Bu cihazlar, hastaların ömürlerini 6 yıla kadar uzatmayı amaçlıyor. Lazer yerine YKK forsepsi ile yapılacak operasyonlarda kişiler operasyon sonrasında daha rahat nefes alabilecek. Ayrıca kanser belirtileri hastaları sosyal hayatta daha az rahatsız edecek. Böylece hasta daha kaliteli bir yaşam geçirebilecek.

İPTAL ETME YOK
Cihazların getirdiği diğer bir yenilik ise; akciğerin en uç noktasındaki iki nefes borusunun kesiştiği ikincil karina'ya YKK forsepsini yerleştirmek. Daha önce bu bölgedeki kanserlerde nefes borularından biri iptal edilmek zorunda kalınıyor; ayrıca trakeaya yerleştirilen büyük boyutlu stentlere manevra yaptırılamıyor, yaşam kalitesi süresi olumsuz etkileniyordu.

BALON İLE TEDAVİ
YKK forsepsi; silikon bir rezegsiyon balonu ve yerleştirme aparatından oluşuyor. Ayrıca bronş ve trakea içinde lazer veya gibi ısı verilerek tümörü harap eden yöntemlerin ulaşamadığı uçtaki tümörü YKK rezektör balon ile tedavi etmek mümkün olacak. Balonun üzerine polyesterden yapılan özel bir kaplama ile tümörün adeta traş şeklinde bronşlarda temizlenebilecek.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuklara Yapay Kornea Nakleden İlk Türk Doktor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Diyen Kadının Hastalığı
 Su İçerek Genç Kalın
 Hasta Daha Kapıda Geriliyor, Fatura Hekime Kesiliyor
 'anti-aging'e Giriş
 Kalp Cerrahisinde Son Ve 'öz' Yenilikler
 Alerjiden Kurtulmanın Püf Noktaları
 Zayıflamak İstiyorsanız Matematiği Kullanın!
 Yaşlanmayı Geciktiren Süper 10 Yiyecek
 Kolesterol Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
 Cilt Tipleri Ve Cildi Yaza Hazırlamak
 Çamurdan Gelen Sağlık
 Obez Çocukların Kalbi De Tehlikede
 Hekimleri F1 Pilotu Yapacak!
Keremcem'in hayranları kıskançlık krizinde
Keremcem'in hayranları kıskançlık krizinde
Genç kızların yeni gözdesi Keremcem'in hayranları, GÜNAYDIN'da çıkan...
En kısa zamanda anne olmak istiyorum
En kısa zamanda anne olmak istiyorum
Manken Tülin Şahin, tek eksiğinin çocuk olduğunu söyledi: Anneliğe...
Balıkçıda bastı!
Balıkçıda bastı!
Çapkınlık konusunda artık tövbeli olduğunu söyleyen bir...
Irmak bu kez krize girdi!
Irmak bu kez krize girdi!
Hızlı çapkın Gökmen Gökbakan ile Irmak Ünal aşkı tam gaz devam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.