kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Kaya: Türkiye'deki bütün patlamalar PKK tarafından yapıldı
Şemdinli davasında 'usul' tartışması
Ali Kaya: Türkiye'deki bütün patlamalar PKK tarafından yapıldı

Ali Kaya: Türkiye'deki bütün patlamalar PKK tarafından yapıldı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili tutuklanan Astsubay Başçavuş Ali Kaya, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün patlamaların PKK terör örgütü tarafından yapıldığını söyledi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın bugün gerçekleştirilen ilk duruşmasının ikinci yarısında sanık Ali Kaya savunmasını yaptı. Yaklaşık 4.5 saat süren savunmasında Ali Kaya, iddianamede kendilerine yönelik yer alan suçlamaları kabul etmediğini, bu iddiaların terör örgütü
PKK'nın bir komplosu olduğunu söyledi. Kaya, 2004 yılının temmuz ayında Gaziantep'ten geldiği Hakkari'de göreve başladığını anlattı.

Terör örgütü PKK'nın 2005 yılında da strateji değiştirdiğini, Iraksavaşından sonra Saddam Hüseyin'e ait patlayıcı ve silahların PKK'nın eline geçtiğini, bu nedenle Hakkari ve ilçelerinde 2005 yılında bir çok patlama meydana geldiğini kaydeden Kaya, şöyle devam etti: ''5 Ağustos 2005'te Şemdinli ilçe nizamiyesinde bir patlama meydana geldi. 5 asker feci şekilde parçalandı. Bu olayla ilgili Özcanİldeniz bölgede araştırma yaptı. Araştırma sonunda 1984 yılında PKK'nın ilk eyleminde bulunan ve örgütle bağlantısı olan, bu yüzden 15yıl cezaevinde kalan Seferi Yılmaz'ın olayı gerçekleştiren PKK üyelerine yardım ettiğini belirledik. Seferi Yılmaz'ı mahkeme kararıyla takip ve izlemeye aldık. Takibe alınan kişinin ev ve işyerinin adresi, telefon numarası ile bunların krokisi tanzim edilerek dosya haline getirilir.''

Bu arada, ''156 Jandarma''yı arayan bir kişinin 5 Ağustostaki olayı Seferi Yılmaz ve arkadaşlarının yaptığını ihbar ettiğini kaydeden Kaya, ''Bu sırada 1 Kasımda ilçede Türkiye'nin üçüncü, bölgenin de ilk büyük patlaması meydana geldi. Jandarma misafirhanesine yakın bir yere bırakılan araçta meydana gelen patlamada ağır hasar oluştu. Ancak o gün 1 Kasımda patlama olduğu sırada, Fenerbahçe'nin Avrupa'da maçı vardı. Misafirhanede askeri yetkililer yoktu'' dedi.

1 KASIM'DAKİ PATLAMAYI PKK YAPTI

1 Kasım'daki patlamanın terör örgütü PKK üyesi ''Sabri'' ile ''Reşid'' kod adlı kişiler tarafından yapıldığını telefon görüşmelerinden tespit ettiklerini anlatan Kaya, ancak yapılan propaganda sonucu olayın devletin güvenlik birimleri tarafından yapıldığı konusunda halkın ikna edilmeye çalışıldığını vurguladı. Kaya, 4 Kasım'da Seferi Yılmaz ile Sabri kod adlı PKK üyesi Ali Kısıkyol arasında telefon görüşmesi olduğunu, bu görüşmede Ali Kısıkyol'un kendisine Almanya'dan bir paket geleceğini belirtmesi üzerine Alay komutanıyla toplantı yaptıklarını ifade etti.

9 KASIM OLAYI

Toplantıya göre 9 Kasım'da ilçeye gideceklerini Binbaşı Erdal ile görüşeceklerini, savcılığa giderek durumu bildireceklerini anlatan Kaya, 9 Kasım'da Özcan İldeniz ile Veysel Ateşi'i de yanına alarak hücum yeleklerini, silahlarını ve MKE yapımı iki el bombasıyla ilçeye gittiklerini bildirdi.

Kaya, Veysel Ateş'i bölgeyi iyi tanımasından dolayı beraberinde götürdüğüne işaret ederek şunları söyledi:

''İlçe girişine 4 kilometre kala Kaymakam çeşmesinde durduk. Hücumyelekleri ile silahları ve el bombasını aracın bagajına koyduk. Özcan su içmeye gitti. Bu sırada telefonun çekip çekmediğini belirlemek içinaraçtan bir kaç metre uzaklaştım ve Veysel Ateş'e beni aramasını söyledim. Orada çok kısa bir konuşma yaptık. Daha sonra ilçeye girip aracı AK Parti binası önüne park ettik. Özcan itirafçı biriyle görüşmesağlamaya gidecekti. Ama öncesinde cami lavabosuna gitmek istediğini söyledi. Özcan arabadan inmek istediği sırada patlama sesi geldi. Ben patlamanın olduğu bölgeye doğru gittim. Sonra kalabalık grup bana ve Veysel Ateş'e saldırdı. Veysel Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Özcan da Emniyet Müdürlüğüne sığındı. Ben de nizamiyeye gittim. Saat 12.24 sıralarında Veysel beni aradı. 'Alo Veysel nasılsın' diye sorduğumda telefondaki kişi kendisinin Terörle Mücadele Daire Başkanı Selim Yıldız olduğunu belirterek durumumu sordu.''

Bu olayı yapmak için kimseden emir almadıklarını, kimseye emir vermediklerini ve bu olayı yapmadıklarını belirten Kaya, bunun terör örgütü PKK tarafından yapıldığını tespit ettiklerini vurguladı. Kaya, şöyle devam etti:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin batısındaki doğusundaki bütün patlamaları terör örgütü PKK yapmıştır. Halen de yapmaktadır. TSK'nın,MİT'in Emniyet'in hiç bir biriminde gizli ve illegal bir birim yoktur.Böyle bir oluşum olsaydı, isteyen istediği yerde adam öldürseydi, yargısız infaz yapsaydı şimdi Nevruz'da yada gösterilerde PKK'nın bez parçalarını sararak dolaşanlar benden sizden daha devletçi olurlardı. Terör örgütü PKK'nın yandaşı parti, dernek ve sendikalar Türk Bayrağı gömlekle dolaşıyor olurlardı.''
Müdahil avukatlarından Hasip Kaplan, Kaya'nın son cümlesinin kaydageçmesini istedi.

Sanık avukatları, Ali Kaya'nın son ifadesinin kayda geçmesinin sanık hakkına aykırı olduğunu bu nedenle kayda geçmemesini talep etti.Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, Ali Kaya'nın bu ifadesini kayda geçirdi.
İkinci bölümü 5 saat süren duruşma yarına ertelendi. Sanıklar geniş güvenlik önlemi altında Valilik garaj kapısından zırhlı araca bindirilerek Adliyeden götürüldü.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Atina'daki camileri restore edelim"
 Yeni üniversitelere rektör atamasına iptal
 Gül: Erken seçim gündemimizde değil
 İstanbul'da "Bataklık" operasyonu
 Mason localarına inceleme
 F.Bahçe'de denize dolguya müdahele
 Dinçer'in görüşleri Anayasa'ya ters
 Çeşme ve Alaçatı'da yapılaşma tehlikesi
 Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
 Suudi Arabistan sefiresinin başı açık
 Atatürk'ün ormanı Gökçek'e teslim
 'Öğretmen timi' şaşırttı
 Erdoğan'ın karşısına Demirel geçsin...
 Çocuklara kalleş saldırı
 Bosna'da suçlanan Türk: Ben terörist değilim
 Başbakan'la aynı takımda
 Yemekhane eyleminde dayak
 Çelik'in açıklamaları İpekçi dosyasını açtı
 Diyanet İşleri Başkanı'ndan "din dersleri"
 Emekli Sandığı Genel Müdürü isyan etti
 Sarıkaya'nın yerine, Dikeç kürsüde
 Tek cümlelik ihbara savcı soruşturması
 Batman'da 1132 uyuz vakası
 Durmuş'tan ağır suçlama
YILMAZ ÖZDİL
Takıyye...
"Arabistan'a gidin" diyor...
ERGUN BABAHAN
Erken seçim işaretleri
Hasan Cemal bir süre önce...
MEHMET BARLAS
"Tembel avratlar" ve "tembel demokratlar"
Baktım, bizim...
UMUR TALU
Bir de kendimiz
Demirel ile Erdoğan' ın...
FATİH ALTAYLI
Polat, Yıldırım'la da buluşmuştu
Son günlerin en çok...
ERDAL ŞAFAK
Tehlikeli sinyaller
Türkiye sonu gelmez...
Üstüne çıkıp düşünmek için tepe diktirdi
Prodi karşısında aldığı seçim yenilgisini bir türlü hazmedemeyen...
'Beş adımda görev tamam' yalan oldu
ABD Başkanı 3 yıl önce "Görev tamamlandı" deyip Irak'ta 5 aşamalı...
Mağrur olma Fener Beşiktaş seni yener: 3-2
Mağrur olma Fener Beşiktaş seni yener: 3-2
Kupa finali nefesleri kesti. Beşiktaş, devreyi Tümer ve Gökhan'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu