kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'da "Bataklık" operasyonu

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, çocukları kaçırıp alıkoyarak suç işleten bir şebekeye yönelik ''Bataklık'' adı altında gerçekleştirilen operasyonda 228 kişinin yakalandığını bildirdi.

Cerrah, Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü'nün otopark bölümünde kurulan çadırda, Emniyet Müdür Yardımcısı Tayfur Erdal Cerenve Asayiş Şube Müdürü Mustafa Kızılgüneş ile yaptığı basın açıklamasında, silahlı suç örgütü kurarak kasten adam öldüren, Diyarbakır ve Elazığ'dan küçük yaştaki çocukları zorla ve kandırmak suretiyle kaçırarak alıkoyan ve
kapkaç ile tantanacılık ve yankesicilik tabir edilen hırsızlık olaylarında kullanan, silahla yaralama, mesken kurşunlama, işkence, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet, sahtecilik ve kaçakçılık olaylarını yapan ve çocukları kaçırarak İstanbul'da bu suçları işleten şebekeye karşı ''Bataklık'' adı altında operasyon yapıldığını bildirdi.

Operasyonun, 30 Nisan 2006 tarihinde 40 ayrı noktada gerçekleştirildiğini ve 228 kişinin yakalandığını kaydeden Cerrah, bunlardan olaylara karışan ve yaşları küçük olan 20'sinin Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, yaşı küçük olan 29'unun ailelerine teslim edilmek üzere Çocuk Şube Müdürlüğü'ne gönderildiğini, çeşitli suçlardan aranan 10 kişinin ilgili birimlere teslim edildiğini, 120 kişinin örgütle ilgileri olmadığı için serbest bırakıldığını, 20 kişinin gerekli tetkiklerden sonra emniyetten serbest kaldığını, 29 kişinin ise adli tahkikatının sürdüğünü açıkladı.

Cerrah, gözaltına alınan kişilerin üzerlerinde ve evlerinde yapılan aramalarda, 9 adet ruhsatsız tabanca ile mermiler ve toplama kararı bulunan bölücü örgüte ait dergiler ile demir şişler, bıçak, satır, uyuşturucu maddeler ve suçta kullanılan otomobillerin ele geçirildiğini bildirdi.

13 GÜNLÜK ÇALIŞMANIN BİLANÇOSU

İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, son 13 gün içinde yapılan çalışmalarda, Asayiş Şube Müdürlüğü'nün yaptığı bu operasyonla birlikte şahsa ve mala karşı işlenen toplam 1689 suçun aydınlatıldığını söyledi.
Cerrah, bazıları bu suçlara ilişkin, bazıları da gıyabi tevkifli ve yakalamaları bulunan hükümlülerle birlikte toplam 6 bin 288 kişinin yakalanarak adli işlem yapılmak üzere adliyelere gönderildiğini kaydetti.

Mala karşı işlenen 29 gasp, 56 kapkaç ve yankesicilik ile oto hırsızlıkları ve çok sayıda otodan, evden, işyerinden hırsızlık ve benzeri toplam 543 suçun failleri yakalanmak suretiyle aydınlatıldığını bildiren Cerrah, 10 cinayet, 153 yaralama, kolluk kuvvetlerine saldırı, adam kaldırma, tehdit gibi toplam 1146 suçun da aydınlatıldığını ifade etti.

İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, yakalanan kişilerin üzerlerinde veikametlerinde yapılan aramalarda, 89 adet tabanca ile 23 adet kurusıkıtabanca, av tüfekleri, elektronik eşyalar, bilgisayar ve laptoplar, çalınan otolar, çeşitli sahtecilik olaylarında kullanılan malzemelerinele geçirildiğini bildirdi.

ÖNLEME UYGULAMALARI

Cerrah, ilçe emniyet müdürlükleriyle birlikte yapılan önleme aramalarında da 327 adet tabanca, 72 adet delici-kesici alet, 50 kurusıkı tabanca, 1 kalaşnikof tüfek, 17 bin 228 adet korsan CD, korsan kasetler, çalıntı motosikletler ve sahte paralar ele geçirildiğini kaydetti.
Cerrah, ayrıca 51 işyeri hakkında da çeşitli suçlardan dolayı işlem yapıldığını dile getirdi.

Celalettin Cerrah, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kısaca söylemek gerekirse İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul halkının huzur ve güvenliğini sağlamak için her türlü suçla mücadelesine devam edecektir. 'Bataklık Operasyonu'nda Elazığ ve Diyarbakır'dan getirilen çocukların kapkaç, gasp ve yankesicilik olaylarında kullanılması, ayrıca evlerde yapılan aramalarda bölücü örgüte ait dergilerin çıkması şunu gösteriyor ki, buralardan ele geçirilen paraların bölücü örgüte de gittiği ve buradan suç örgütlerine bu çocukların kullanılmak suretiyle para ve her türlü malzemeyi sağladıkları bir kez daha görülmüş oldu.
B
unun için İstanbul halkının çok dikkat etmesi gerekir. Öncelikle daha önceden de söylediğim gibi evine, apartmanına, mahallesine mutlaka sahip çıkmalı, polise bu konuda yardımcı olmalı. İşyerleri ve holdingler binalarında kamera sistemini mutlaka kullanmalı, takmalı ve İstanbul polisi de bunlardan faydalanmak suretiyle suçla olan mücadelesini en iyi şekilde sürdürecektir.''

Bu konuda İstanbul halkından yardım beklediğini ifade eden Cerrah,''Şüphelendikleri her konuda İstanbul polisine mutlaka yardım etmelerini istiyorum. 13 milyonluk megakentte başka türlü suçla mücadelemiz mümkün olmaz. İstanbul halkı, İstanbul polisine güvensin. İstanbul polisi, İstanbul halkının huzur ve güvenliği için her şeyi yapmaktadır, yapmaya da devam edecektir'' dedi. Cerrah, açıklamanın ardından ele geçirilen silahlar ve diğer suç malzemelerini inceleyerek bilgi aldı.

SORULAR

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, basın mensuplarının ''Bataklık Operasyonu''na ilişkin soruları üzerine, ''Aile şirketi gibi kurulan bir çete bu. 6 aydır takip ediyorduk. Planlı bir operasyon'' dedi.

Cerrah, asayiş operasyonları çerçevesinde bir kuyumcu gaspı olayının faillerinin de yakalandığını ifade etti.

''Bataklık Operasyonu'' kapsamında yakalanan suç örgütü elebaşına ait lüks otomobili de inceleyen Cerrah, şöyle dedi:

''Mücadelemizi biliyorsunuz. Geldiğimiz yıldan itibaren çok sıkı bir şekilde devam ettirmekteyiz. Şu anda eskinin tabiriyle mafya tabiredilen kişilerin çoğu cezaevlerinde. Bu suç örgütleri de birer birer yakalanıyor. Onları da cezaevlerine göndereceğiz. Adalete teslim etmeksuretiyle, kanun önüne çıkartmak suretiyle onların da gereği yapılacaktabii ki. Müsaade etmemiz mümkün değil. Tabii haydan gelen huya gider derler ya. Adam hiç çalışmadan çetesini kurmuş kardeşleriyle birlikte.Çocukları da getiriyor. Buradan kazandığının bir kısmını kendisine, bir kısmını da çeşitli yerlere gönderiyor.''

Asayişe ilişkin çalışmalarda ele geçirilen çalıntı araçlar arasında, sanatçı Tamer Karadağlı'nın çalınan cipinin de bulunduğu görüldü.

SUÇ ÖRGÜTÜNÜN YAPILANMASI

Polis yetkilileri, örgütün yapılanmasında, örgüt liderinin altına 2 yardımcısı, korumalar, tayfa başları, işkoyucu-perdelemeci ve dümenciler ile onların altında taşımacılık yapan, lojistik destek verenler, diğer şahıslar ve il dışı bağlantısının yer aldığını belirttiler.

Gruba yönelik olarak 2003 yılında da polisin bir çalışma yaptığınıhatırlatan yetkililer, örgütün Gaziosmanpaşa, Şişli, Beyoğlu, Eminönü,Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe'de ağırlıklı olarak suç işlediğini, örgüt içinde hiyerarşik bir yapı bulunduğunu ve suç işletilen çocuklara bu suçlara ilişkin eğitim verildiğini ifade ettiler.

Az para getiren ya da kaçmaya çalışan çocuklara işkence yapıldığının belirlendiğini kaydeden polis yetkilileri, örgütün İstanbul'da ''tantanacılık'' olarak bilinen kavga etmek suretiyle yapılan yankesicilik olayını en disiplinli ve aktif yapan suç şebekesiolduğunu da dile getirdiler.

Yetkililer, örgütün yöneticisi oldukları ileri sürülen N.S. ile kardeşleri O.S. ve M.S'nin de adliyeye sevk edilen kişiler arasında yer aldığını belirttiler."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Atina'daki camileri restore edelim"
 Şemdinli davasında 'usul' tartışması
 Yeni üniversitelere rektör atamasına iptal
 Gül: Erken seçim gündemimizde değil
 Mason localarına inceleme
 F.Bahçe'de denize dolguya müdahele
 Dinçer'in görüşleri Anayasa'ya ters
 Çeşme ve Alaçatı'da yapılaşma tehlikesi
 Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
 Suudi Arabistan sefiresinin başı açık
 Atatürk'ün ormanı Gökçek'e teslim
 'Öğretmen timi' şaşırttı
 Erdoğan'ın karşısına Demirel geçsin...
 Çocuklara kalleş saldırı
 Bosna'da suçlanan Türk: Ben terörist değilim
 Başbakan'la aynı takımda
 Yemekhane eyleminde dayak
 Çelik'in açıklamaları İpekçi dosyasını açtı
 Diyanet İşleri Başkanı'ndan "din dersleri"
 Emekli Sandığı Genel Müdürü isyan etti
 Sarıkaya'nın yerine, Dikeç kürsüde
 Tek cümlelik ihbara savcı soruşturması
 Batman'da 1132 uyuz vakası
 Durmuş'tan ağır suçlama
YILMAZ ÖZDİL
Takıyye...
"Arabistan'a gidin" diyor...
ERGUN BABAHAN
Erken seçim işaretleri
Hasan Cemal bir süre önce...
MEHMET BARLAS
"Tembel avratlar" ve "tembel demokratlar"
Baktım, bizim...
UMUR TALU
Bir de kendimiz
Demirel ile Erdoğan' ın...
FATİH ALTAYLI
Polat, Yıldırım'la da buluşmuştu
Son günlerin en çok...
ERDAL ŞAFAK
Tehlikeli sinyaller
Türkiye sonu gelmez...
Üstüne çıkıp düşünmek için tepe diktirdi
Prodi karşısında aldığı seçim yenilgisini bir türlü hazmedemeyen...
'Beş adımda görev tamam' yalan oldu
ABD Başkanı 3 yıl önce "Görev tamamlandı" deyip Irak'ta 5 aşamalı...
Mağrur olma Fener Beşiktaş seni yener: 3-2
Mağrur olma Fener Beşiktaş seni yener: 3-2
Kupa finali nefesleri kesti. Beşiktaş, devreyi Tümer ve Gökhan'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu