kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuş gribinde 'tehlikeli gidişat'
Kuş gribi şüphesiyle hastaneye başvuranlar
Akdağ: Salgın beklenmiyor
Gürsoy: Ciddi tehlike var
Fotoğraflarla kuş gribi gerçeği
Batman'da ürperten uygulama!
"14 bin kümes hayvanı itlaf edildi"
Dayan Hasan Ali
Dünya basınında kuş gribi

Akdağ: Salgın beklenmiyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şu anda bütün toplumu ilgilendiren bir salgın beklemediklerini belirterek, ''Virüsün insandan insana bulaşan bir tipe dönüşmesi bugün için söz konusudur diye bir şey yok. Bu yarın, önümüzdeki süreç için bütün ülkeler için mümkündür. Ancak bugün için tüm toplumu, vatandaşlarımızı ilgilendiren bir salgından bahsetmek doğru olmaz'' dedi.

Kötü hava koşuları nedeniyle Van'a gidemeyen Akdağ, Esenboğa Havaalanı'ndan şehir merkezine hareketinden önce açıklamalarda bulundu.

Van'da tedavi altındakilerden solunum
cihazına bağlanma ihtiyacı olan hasta bulunmadığını kaydeden Akdağ, ''Solunum cihazı ihtiyacı açısından Van'da veya bölgede en ufak bir sıkıntı yaşanmamıştır, yaşanması da söz konusu değildir'' dedi.

Van'dan kendilerine solunum cihazı talebinde bulunulduğunu ifade eden Akdağ, derhal 5 ventilatör cihazının buraya gönderildiğini söyledi. Akdağ, ''Van'daki mevcut solunum cihazları bile şu anda kullanılmıyor. Çünkü böyle bir ihtiyaç yok'' dedi.

İLAÇ KORUYUCU AMAÇLI

Akdağ, 100 bin kutu antiviral ilacın şu anda İstanbul'da ilgili firmanın deposunda hazır olduğunu bildirdi. Bu ilaç için 2.5 ay önce 1 milyon kutu sipariş verdiklerini anlatan Akdağ, gönderilen 100 bin kutu ilacın ihtiyaç halinde gerekli bölgelere sevk edileceğini söyledi.

Bütün illere daha önce başlangıç tedavileri için bu ilaçtan gönderdiklerini belirten Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Şunu özellikle ifade etmek istiyorum; kuş gribi için insanlarda kullanılan ilaç, aslında daha ziyade koruyucu amaçlıdır. Yani temaslı kişilere kullanıldığında etkinliği daha yüksektir. Virüsü almış olan kişilere de ilk 48 saat içinde uygulandığında, bilim adamları etkinliğinin yüksek olduğunu söylüyor. Yani şu anda kuş gribi için bir ilaç tedavisiyle elde edilmiş kesin sonuçlar bulunmamaktadır. Bunu özellikle bilmemiz lazım. Hastalığa yakalanmamaktır asıl olan. Dolayısıyla vatandaşlarımızın özellikle eczanelerden Tamiflu ismiyle bilinen ilacı alarak tüketmelerinin kendileri açısından bilimsel,
pratik bir değeri yoktur. Kuş gribinden şüphelenilen vakaları bile, bakın muhtemel vakaları veya kuvvetli vakaları demiyorum, şüphelenilen vakaları bile ilgili bir referans hastanemizde incelemeye alıyoruz. Bir ilaç tatbik edilecekse de burada veriyoruz. Dolayısıyla ilacın yaygın bir biçimde piyasada satılmasının şu anda pratik hiçbir yararı yoktur.''

Tüm dünyada bu ilaçla ilgili bir stoklama talebi olduğu için, firmanın bunu büyük miktarda getirip piyasaya veremediğini kaydeden Akdağ, şunları kaydetti: ''Bu gelen 100 bin kutu, talep ettiğimiz 1 milyon kutu ilaç da aslında şu anda hayvanlardan insanlara bulaşan kuş gribi vakaları için alınmış bir önlem değildir. Çünkü bu kadar ihtiyacımız kesinlikle olmayacak, çok iyi biliyoruz. Ama Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) bir öngörüsü var. Önümüzdeki bir zaman dilimi içinde, dünyanın herhangi bir yerinde kuş gribi virüsü bir değişime uğrayabilir, insandan insana bulaşır hale gelebilir. İşte o zaman büyük salgınlar ortaya çıkabilir. Bu anlamda tüm ülkeler hazırlık yapıyorlar. Biz de Ulusal Grip Salgın Planı çerçevesinde hazırlıklarımıza devam ediyoruz.''

Bakanlığının kuş gibi ile ilgili uzun zamandır yaptığı hazırlıkları da anlatan Akdağ, bu konuda daha önce hiçbir hazırlık yapılmadığı görüşlerinin yanlış olduğunu bildirdi. Akdağ, ''Ulusal hazırlık planlarımızı Doğubayazıt'taki vakalar ortaya çıkmadan daha önce WHO'ya göndermiştik. Meseleyi yakinen, ciddiyetle ve hassasiyetle takip ediyoruz'' dedi.

RİSK ALTINDAKİLER

Risk altındakilerin kanatlı kümes hayvanlarıyla doğrudan temas edenler olduğunu vurgulayan Akdağ, kümeslerin dışında açıkta dolaşan ve kuşlarla temas imkanı olan kanatlılara hastalığın bulaştığını söyledi.

Bu kümesle ilgilenenlere de bulaşma riski olduğuna dikkati çeken Akdağ, son zamanlardaki süreç içinde şüpheli, muhtemel, kuvvetle muhtemel ve laboratuvarla teyit edilen vakaların yalnızca bu kanatlı kümes hayvanlarıyla doğrudan temas eden insanlar arasından çıktığını belirtti.

Akdağ, ''Biz bütün toplumu ilgilendiren bir salgın şu anda beklemiyoruz. Virüsün insandan insana bulaşan bir tipe dönüşmesi bugün için söz konusudur diye bir şey yok. Yarın, önümüzdeki süreç için bütün ülkeler için mümkündür. Bu ihtimali tüm dünya biliyor. O zaman bir salgın tehlikesinden bahsedilebilir. Ancak bugün için tüm toplumu, vatandaşlarımızı ilgilendiren bir salgından bahsetmek doğru olmaz'' diye konuştu.

Evlerinde kümes hayvanı besleyenlerin bundan vazgeçmesi çağrısında bulunan Akdağ, bunun yapılamaması halinde özellikle çocukların kümeslerden uzak tutulması gerektiğini söyledi. Akdağ, ''Çünkü, bir çocuğun korunma önlemi alması çok daha zordur. Erişkinler ve yetişkinler de kapalı ve küçük mekanlarda bu hayvanların çıktılarını solumamalıdır. Temas ettiklerinde de ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdırlar'' dedi. Akdağ, vatandaşlardan itlaf çalışmalarına yardımcı olmalarını da istedi.

"İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR"

Türkiye'deki kuş gribi vakalarıyla ilgili insandan insana bulaşma olup olmadığının tespiti için Londra'daki referans laboratuvarında çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine de Akdağ, şunları belirtti:

''Bu yalnızca Türkiye'den gönderilen örnekler için böyle değil. Bütün dünya için bu çalışma yapılıyor. Ama şu andaki epidemiyolojik, hastalığın görülmesiyle ilgili veriler, Türkiye'deki bilim adamlarımızın da ifadelerine göre, insandan insana bulaşan bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu göstermiyor. Ama tabii ki süreci tüm dünya ülkeleriyle birlikte Türkiye olarak yakından takip edeceğiz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sessiz tehdit: Virüsler
 Bayramda sıkı önlemler
 Ankara-Van seferleri iptal
 Siyami Ersek'te ölümcül mikrop
 Gripli kuşlar Ankara'da
 Bütün dualar Hasan Ali için
 VIP'te izdiham var!
 Mekke'de ölenlerin sayısı 76'ya çıktı
YILMAZ ÖZDİL
Kışt gribi...
21 şehre kuş avlama yasağı...
ALİ KIRCA
Kınalı Yapıncak'la Şekerci Ali...
Soyadı...
FATİH ALTAYLI
Hesabı Mr. Hiç verecek
Dört günlük gecikmenin hesabını...
ERDAL ŞAFAK
İki arada bir derede
AK Partili Mehmet Dülger'e acıdık.
MEHMET ALTAN
Kuş gribinde kontrgerilla endişesi...
Dün sabah...
Üçüncü raund
İsrail Başbakanı Şaron, yeni kanama üzerine dün üçüncü kez ameliyata...
Berlusconi zam sözünü tutmayınca davalık oldu
Emekli Ida, "En düşük maaş 500 Euro olacak" diyen Berlusconi'ye oy...
Çekleri ödeme başkan Elini öpecekler
Çekleri ödeme başkan Elini öpecekler
G.Saray'daki para krizi 'şimdilik' çözüldü ama tartışmalar bitmiyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu