kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bayramda sıkı önlemler

Kurban Bayramı tatili nedeniyle şehirlerarası karayollarında meydana gelecek yoğunluk nedeniyle geniş trafik önlemleri alınacak. Önlemler çerçevesinde otobüs terminallerine giriş ve çıkışlar,,da sıkı kontrol edilecek, kar yağışı olması durumunda ağır tonajlı araçlar trafiğin akışına göre beklemeye alınabilecek.

Denetimler 30 kilometreye bir trafik otosu düşecek şekilde planlanacak.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu imzasıyla Jandarma Genel Komutanlığı ve 81 il valiliğine, Kurban Bayramı'nda alınacak trafik önlemleri ile ilgili genelge
gönderildi.

Genelgede, dini bayramlarda şehirlerarası karayollarında meydana gelen yoğunluluk nedeniyle kazalarda artış olduğu vurgulanarak birçok vatandaşın bu kazalarda yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Geçmiş bayramlarda trafik görevlilerinin aldığı önlemler dolayısıyla kazalarda, ölüm ve yaralanma olaylarında azalma olduğu vurgulanan genelgede, son 6 yılda Kurban Bayramı'nda meydana gelen kaza, ölü ve yaralı sayısıyla ilgili bilgi verildi. Buna göre, 2000 yılında 121 trafik kazasında176 kişi öldü, 275 kişi yaralandı. 2001 yılında 132 trafik kazasında 190 kişi öldü, 255 kişi yaralandı. 2002 yılında 52 trafik kazasında 58 kişi öldü, 101 kişi yaralandı. 2003 yılında 83 trafik kazasında 114 kişi öldü, 252 kişi yaralandı. 2004 yılında 46 trafik kazasında 60 kişi öldü, 129 kişi yaralandı. 2005 yılı Kurban Bayramı'nda ise 46 trafik kazasında 78 kişi yaşamını yitirirken, bu kazalarda 145 kişi de yaralandı.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde, vatandaşların rahat ve huzur içerisinde seyahat edebilmesi için bayram öncesi ve 14-15 Ocak'ta alınacak önlemlerin titizlikle uygulanması istendi. Bayram öncesi ve sonrası alınacak önlemler çerçevesinde terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin; takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ticari taşıt kullanma belgeleri, aracın fenni muayene durumu ve araçlarda bulundurulması zorunlu malzeme ve gereçler titizlikle kontrol edilecek. Arıza, aykırılık ve eksiklikleri görülen konular hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca karayolu güzergahlarında da
otobüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

Yine güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek. Görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak. Far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek.

Yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları olmayan araçların eksiklikleri tamamlamaları sağlanacak.

Bayram süresince kar yağışı olması halinde, TIR türündeki araçlar ile gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçlar, uygun yerlerde kısa sürelerle trafik akışı normale dönünceye kadar bekletilecek. Diğer araçların mutlak suretle kar tipi lastiklerle ya da zincir takarak yola devam etmeleri sağlanacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarından veya kiralama suretiyle çekme araçları temin edilerek tatil süresince önem arz eden yol kesimlerinde ve bölge trafik
denetleme istasyon amirliklerinde hazır bulundurulacak.

Trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecek. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacak.

EMNİYET KEMERİNE YAKIN TAKİP

Trafik denetlemelerinde emniyet kemerinin kullanılmasına yönelik uygulamalara ağırlık verilecek. Video-kamera radarlı ekip araçları, bayram tatili süresince daha da etkili olarak 24 saat esasına göre faaliyet gösterecek.

Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde yoğun kar yağışı, buzlanma ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, gerekli tedbirler ivedilikle alınacak.

Tatil süresince karayollarında, her 30 kilometreye 1 ekip otosu düşecek şekilde planlama yapılacak, gerekiyorsa bölge trafik ekiplerinin şehiriçi trafik ekipleri ile takviye edilmesi sağlanacak.

Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafik tanzim ve düzeni amacıyla görevlendirilecek. Tatil süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıntısına gidilmeyecek.

Bayram öncesinde kurbanlık hayvanların yoğun bir şekilde il ve ilçeler arasında sevk işlemleri gerçekleşeceğinden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri personeli ve veteriner hekimlerin yapacakları kontrollerde, talepleri halinde yardımcı olunacak.

Şehiriçi trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen arife günü önemli kavşaklarda, hayvan pazarları ve büyük alışveriş merkezleri civarı ile vatandaşların yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları mezarlıklar civarında gerekli trafik tedbirleri alınacak.

Trafik görevlileri kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterecek, sürücülere hitap ederken kararlı olacak, halkla ilişkileri zedeleyen polemik ve tartışmalara girmeyecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kuş gribinde 'tehlikeli gidişat'
 Sessiz tehdit: Virüsler
 Ankara-Van seferleri iptal
 Siyami Ersek'te ölümcül mikrop
 Gripli kuşlar Ankara'da
 Bütün dualar Hasan Ali için
 VIP'te izdiham var!
 Mekke'de ölenlerin sayısı 76'ya çıktı
YILMAZ ÖZDİL
Kışt gribi...
21 şehre kuş avlama yasağı...
ALİ KIRCA
Kınalı Yapıncak'la Şekerci Ali...
Soyadı...
FATİH ALTAYLI
Hesabı Mr. Hiç verecek
Dört günlük gecikmenin hesabını...
ERDAL ŞAFAK
İki arada bir derede
AK Partili Mehmet Dülger'e acıdık.
MEHMET ALTAN
Kuş gribinde kontrgerilla endişesi...
Dün sabah...
Üçüncü raund
İsrail Başbakanı Şaron, yeni kanama üzerine dün üçüncü kez ameliyata...
Berlusconi zam sözünü tutmayınca davalık oldu
Emekli Ida, "En düşük maaş 500 Euro olacak" diyen Berlusconi'ye oy...
Çekleri ödeme başkan Elini öpecekler
Çekleri ödeme başkan Elini öpecekler
G.Saray'daki para krizi 'şimdilik' çözüldü ama tartışmalar bitmiyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu