kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baro'dan "içkili yer bölgesi" genelgesine dava

Ankara Barosu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı, ''içkili yer bölgesi tespiti''ne ilişkin genelgenin iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Baro Başkanlığı ve Yönetim Kurulu adına İçişleri Bakanlığı aleyhine davayı açan Avukat Kemal Vuraldoğan, dava dilekçesinde, iptali istenen genelgenin, Anayasa'nın 2. maddesindeki ''hukuk devleti'', 10. maddesindeki ''eşitlik'' ilkesi ile 49. maddesinde düzenlenen çalışma hakkına aykırı olduğu iddiasında bulunarak, genelgenin kamu
yararı sağlamasının mümkün olmadığını, genelge ile hukuka olan inancın zarar görme ihtimalinin bulunduğunu kaydetti.

Vuraldoğan, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile eğlence yerlerinin kentin belirli bölgelerinde toplama yetkisinin belediyelere verildiğini, ancak kanunda içkili yer bölgesi kavramına yer verilmediğini, alkollü içkilerin verilebileceği işyerleri konusunda da özel bir düzenlemenin öngörülmediğini ifade etti.

İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ve iptali istenen genelgenin, Belediye Kanunu'na aykırı bir şekilde istirahat ve eğlence yerleri ile alkollü içkilerin verilebileceği işyerlerini birbirinden ayırdığına dikkati çeken Vuraldoğan, genelgenin, kanunda olmayan ''içkili yer bölgesi'' ve ''içki verebilecek işyeri'' kavramını ortaya çıkardığı için Belediye Kanunu ile Anayasa'nın 2. ve 124. maddelerine aykırı olduğunu savundu.

Belediye Kanunu ile eğlence yerlerini kentin belirli bölgesinde toplama yetkisinin idareye tanındığını kaydeden Vuraldoğan, ''umuma açık istirahat ve eğlence yerleri'' ile ''alkollü içkilerin verilebileceği işyeri'' ayrımının ve alkollü içki verebilecek işyerlerini belirli bölgelerde toplamanın Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine ters düştüğünü ileri sürdü.

KAMU YARARI

Genelge ve dayanağı yönetmeliğin kamu yararı sağlanmasının mümkün olmadığının, içkili yer bölgesi tespiti yapılmasının toplumda kamplaşmalara yol açabileceğinin ve ülke turizminin olumsuz yönde etkileneceğinin ifade edildiğini belirten Vuraldoğan, ''İçkili yer
tespitine ilişkin genelgenin yaratığı tartışmaların Türkiye'ye, ülkenin toplum ve çalışma hayatına zarar verdiği açıktır. Ülkeye zarar veren bir düzenlemeyle kamu yararının sağlanması mümkün değildir'' dedi.

Vuraldoğan, iptali istenen genelgenin Anayasa'nın 49. maddesinde düzenlenen çalışma hakkına ve 13. maddesindeki temel hak ve özgürlüğü kısıtlayan düzenlemeye de aykırı olduğunu belirterek, temel hakları sınırlayan düzenlemenin ölçülü olması gerektiğini bildirdi.

4250 sayılı yasanın 18 yaşından küçüklere alkol satmayı yasakladığını ve bu yasağa uymamanın yaptırımın 1 aydan, 3 aya kadar kapatma ve para cezası olduğunu hatırlatan Vuraldoğan, 4250 sayılı yasanın etkili bir biçimde uygulanmasının sağlanması gerektiğini, yeni yasaklarla sorunu çözmenin mümkün olmadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 58. maddesini hatırlatarak, ''devletin gençleri alkolden koruma ödevi'' olduğu söylediğini de anımsatan Vuraldoğan, 58. madde uyarınca devletin gençleri alkolden değil, alkol düşkünlüğünden koruma görevi bulunduğunu ifade etti.

Vuraldoğan, gençlerin ''alkolden'' korunması ile ''alkol düşkünlüğünden'' korunması kavramlarının birbirinden çok farklı olduğuna işaret etti.

Antalya İl Genel Meclisi'nin tüm Antalya'nın içkili yer bölgesi olarak ilan edildiğini de hatırlatan Vuraldoğan, genelgenin fiilen uygulanmasının imkansızlığı karşısında belediyelerin ilginç çözüm arayışları içerisine girdiğini, Antalya İl Genel Meclisi'nin kararının
da hukukun farklı şekilde algılandığının tipik bir örneği olduğunu ifade etti.

Vuraldoğan, iptali istenen genelge ve dayanağı yönetmelikle getirilen esaslar ve bu esaslara karşı geliştirilecek ''çözümler'' nedeniyle hukuka olan inancın sarsılması ihtimali bulunduğunu ve bir an önce yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerektiğini savundu.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı genelgenin öncelikle yürütülmesinin durdurulmasını ve sonuçta iptalini talep eden Vuraldoğan, Anayasaya aykırılık iddialarının da ciddiliği konusunda karar alınmasını ve dosya ile ilgili belgelerinin tasdikli birer örneğinin Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Topbaş: Kararı geri göndereceğim
 Gözler Aşkın davasında
 Mardin'de eve saldırı: 3 ölü
 Din çimentodur Atatürk de öyle diyor
 "TSK'nın kontrolü dışında bir şey oluyor" havası esiyor
 Bakanlar Meclis dışı atanmalı
 CIA Başkanı da Ankara'da
 Köpeğinizi sosyalleştirin
 Başlık parasına duvar yazısıyla isyan
 Üç yılda 175 bin 'Kardelen'
 ABD'li akademisyenler Mevlana için Türkiye'de
 Milli Eğitim 1 milyon 867 bin Euro harcadı
 Malatya vahşetinin faturası medyaya
 Kuş gribine karşı salgın planı hazır
 Baz istasyonları kararı belediyeye
ÖMER LÜTFİ METE
'Hezeyan' yarası için dua
Bir zamanlar Liberal Parti...
UMUR TALU
Mega ekşime!
Düşüncesine katılırsın, katılmazsın...
ERGUN BABAHAN
İki Niğdeli, bir soru
"Bir Niğdeli, Şırnaklı çocuklar...
ERDAL ŞAFAK
Din, devlet, laiklik
Fransa laiklik yasasının 100'üncü...
MEHMET ALTAN
AK Parti'nin alt ve üst kimliği
IMF yeni stand-by'ı...
İran'a saldırı planı başladı
İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürdüğüne yönelik...
Avustralya'da ırkçı çatışma ülkeyi karıştırdı
Avustralya'nın Sydney kentinde "beyazlar" ile Ortadoğulular...
Korkma sönmez bu Fener
Korkma sönmez bu Fener
Galibiyet serisine bir hafta mola veren Kanarya, Erciyes önünde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu