kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nasıl Pişirilir?
Gelenekselden evrensele 'aşure'
Nasıl Pişirilir?

Nasıl Pişirilir?

Geleneksel, dört dörtlük bir aşurenin yapımında 40 çeşit malzeme kullanılsa da bu sayı günümüzde 15-20'- ye indi. Malzemelerin pişme süresindeki farklılıklar nedeniyle ayrı ayrı pişirilmeleri ve bakliyatların bir gece öncesinden suda bekletilmesi gerekiyor. Leziz bir aşure için, işin ustası Semahat Arsel'in "Eskimeyen Tatlar" kitabına bakalım...

Malzemeler: 400 gram aşurelik buğday, 150 gram kuru kayısı, 200 gram kuru üzüm, 125 gram kuru fasulye, 125 gram nohut, 150 kuru incir, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi, 800 gram toz şeker, 5 litre su, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı gülsuyu. İsteğe bağlı olarak ise dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık.

Yapılışı: Önceden buğdayı ılık suya, kuru fasulyeyi soğuk suya, nohutu da tuzlu suya basın. Sabah nohutu, kuru fasulyeyi yıkayın ve ayrı ayrı haşlayıp süzün. Nohutların ince kabuklarını çıkartın. Kuru kayısı ve inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın ve süzün. Büyük bir tencereye su, buğday ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca altını kısıp kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Buğdaylar yumuşayınca haşlanmış kuru üzümleri ilave edip orta ateşte 5 dakika kaynatın. Koku vermesi için portakal kabuklarını da ilave edin. Nohut ve kuru fasulyeyi katıp 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ve toz şekeri ekleyin. Süt ilave edin. Kıvamın koyu olmaması için biraz sıcak su ilave edin. Kuru inciri de katıp 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Kıvam koyu ise biraz daha süt ilave edip karıştırın. Soğuyup üstü kabuk tutunca üzerini süsleyin.
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Bu ne krizi bilemiyorum!
 Uzakdoğu'dan değişik tatlar
 Farklı mekanlar keşfedin
 Polanski, Dickens ile buluşursa
 Ailecek izlenebilecek bir film
 "34 FCP 14 vurdu kaçtı"
 32 yıldır hokus pokus diyor
 Dalmak en iyi terapi
 Hem eğlence hem spor
 Geleceğin mucitleri hayallerini anlattı
 Egzotik Fas lezzetleri
 Farklı mekanlar keşfedin
 İstanbul artık onların evi oldu
 Anadolu kültürleri ebruya benziyor
 Cami duvarına sevgi boyası
 En büyük destek imam ve eşinden
 Beşiktaş'a zorunlu estetik operasyon
 İster uzak, ister yakın en cazip tatil seçenekleri
 Kapalı havuzlarda form tutabilirsiniz
    Yazarlar
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Her zevke göre film var
Bu hafta tam 7 yeni film...
Kiloları kaşıkla verip kepçeyle almaya son
Kiloları kaşıkla verip kepçeyle almaya son
Her rejim sonrası tekrar alınan kilolar tarih oluyor. İştah kontrol...
'Hızır'ın pili bitti!
'Hızır'ın pili bitti!
Kalp krizi geçiren Ertan Özkaya'yı taşıyan ambulanstaki elektroşok...
Başkan'ın 'su' şovu ters tepti, eşi bile hastanelik
CHP'li Nurettin Sözen, suyu kaynatmadan içtiğini anlatan Başkan...
5 gazeteciye dava
Ermeni konferansını durduran mahkeme kararına ilişkin yazıları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.