kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hem eğlence hem spor
Hem eğlence hem spor

Kidsport engelli çocukları sporla tanıştırıyor. Down sendromlu, görme veya işitme engelli çocuklar tırmanma duvarı veya denge parkurlarında keyifli saatler geçiriyorlar
Çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamalarında en etkili yol düzenli spor yapmaları. Ancak bazı çocuklar var ki, spor yapmaları bir zorunluluk olsa da Türkiye şartlarında bunu çok da iyi gerçekleştiremiyorlar. Onlar engelli çocuklar. Down sendromlulardan otistiklere, işitme veya görme engellilerden hiperaktiflere kadar pek çok çocuğun çok azı küçük yaşlardan itibaren spor yapmaya imkan bulabiliyor. Altunizade'de açılan Kidsport ise hem sağlıklı çocuklara hem de engelli miniklere spor yapma imkanı sunuyor. Kidsport'u bir ay önce çocuklara temel spor eğitimi vermek amacıyla açan Yrd. Doç. Dr. Fikri Eralp, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğretim üyesi. Fikri Eralp, velilerin çocuklarını spora başlatırken oldukça bilinçsiz olduğunu söylüyor. "Veliler yüzmeyi spora başlangıç sporu olarak görüyorlar. Ama çocuk 4-5 yaş arasında 'oyun çağı çocuğu'dur. Dolayısıyla oyun formatında spor eğitimi alması gerekir. Atlar, sıçrar, asılır, tırmanır... Bu becerileri gelişir. Engelli çocuklar için de aynı şey geçerli." Kidsport'ta spora başlayan çocuklar öncelikle bir takım fiziksel muayeneden geçiyor. Omurga sütunları, diz açıları değerlendiriliyor. Çocuğun postürünün özellikleri belirlenerek, hangi kasların geliştirilmesi gerektiği belirleniyor. Çocuklara amaca uygun hareketler yaptırıldığında çocuklardaki gelişim o yönde artıyor.

ÖZEL ÇOCUKLAR
Kidsport eğitmenleri spor eğitimi verdikleri engelli çocukları kendileri için "özel çocuklar" olarak değerlendiriyor. Bunların arasından bazıları velilerin istekleri doğrultusunda sağlıklı çocuklarla birlikte de derse katılabiliyor. Örneğin otistik çocuklarla ilgili çalışmalarında onların sosyal olmalarını ve sağlıklı çocuklarla birlikte olmalarını sağlamaya çalışıyorlar. Çünkü bir otistik çocuğun en belirgin özelliği insanlarla göz teması kurmakta zorlanması. Kendilerine ait bir dünyada yaşayan otistik çocuklar, birşeye dikkatlerini verdikten sonra oradan ayrılmaları güç oluyor. Kidsport'taki parkurlarda ise onların ilgilerini çekecek pek çok aktivite yapılıyor. Böylece eğitmenlerle göz temasını sağlayıp birşeyler üretebilir duruma geliyorlar. Bunun yanı sıra görme engelli çocuklar için sosyal hayata adaptasyonlarını sağlayacak çalışmalar yapıyorlar. Ülkemizde görme engelli ç o - cuklar için çok az okul bulunduğundan yaptıkları çalışmalar büyük ilgi görüyor. Denge parkurunda yapılan çalışmalarla görme engelli çocukların yön bilgisi, adım, hissetme gibi davranışlarının geliştirilmesi yönünde dersler veriliyor. Merkezde eğitim alan bir diğer çocuk grubu ise down sendromlular. Genellikle komut alma, dinleme ve algıyla ilgili sıkıntıları olmayan down sendromlu çocukların, fiziki gelişimleriyle ilgili yani sinir kas koordinasyonunda sorunları oluyor. Bunu da yaşlarına uygun şekilde spor yaparak aşabiliyorlar. Down sendromlu bir kız çocuğu annesi olan Hürriyet Çakaloz, bu konuda büyük sorunlar yaşadıklarını anlatıyor: "Kızım Elif'i 4-5 yaşlarındayken Bağlarbaşı Spor Salonu'ra götürmüştüm. Elif oldukça başarılı bir jimnastikçi olarak yetişecek durumdayken hocamız, 'Ben bu çocukları çalıştıramayacağım' dedi. Çünkü onlarla daha fazla güç harcaması gerekiyordu. 'Şuradan tut, atla' derken Elif'i eliyle tutup kaldırması gerekiyordu. Spor hocası bundan yoruldu ve Elif'in jimnastik hayatımız böylece bitti. Bu nedenle bu gibi özel yerlerin olması gerek." Bir diğer down sendromlu çocuk annesi olan Arzu Doğu, oğlu Duysal'ın 6 yıl önce yüzmeye başladığını ve şimdi de burayı çok sevdiğini söylüyor. "Oğlumla birlikte büyük zorluklar yaşadık. Down sendromlu çocukların yaşamlarını uzatabilmek için spor yapmaları gerek. Ama önemli olan çocuklara bu gibi imkanların sağlanması." Haftaiçi ve haftasonu gruplarının bulunduğu Kidsport'ta engelli çocuğu olan anne babalar özel ders talebinde bulunabiliyor. Ayrıca kendi aralarında örgütlenip belli bir eğitim programı oluşturmaları da mümkün.
Tel: (0216) 651 78 79

Ece KOÇAL

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Bu ne krizi bilemiyorum!
 Uzakdoğu'dan değişik tatlar
 Farklı mekanlar keşfedin
 Polanski, Dickens ile buluşursa
 Ailecek izlenebilecek bir film
 "34 FCP 14 vurdu kaçtı"
 32 yıldır hokus pokus diyor
 Dalmak en iyi terapi
 Geleceğin mucitleri hayallerini anlattı
 Egzotik Fas lezzetleri
 Farklı mekanlar keşfedin
 İstanbul artık onların evi oldu
 Anadolu kültürleri ebruya benziyor
 Gelenekselden evrensele 'aşure'
 Cami duvarına sevgi boyası
 En büyük destek imam ve eşinden
 Beşiktaş'a zorunlu estetik operasyon
 İster uzak, ister yakın en cazip tatil seçenekleri
 Kapalı havuzlarda form tutabilirsiniz
    Yazarlar
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Her zevke göre film var
Bu hafta tam 7 yeni film...
Kiloları kaşıkla verip kepçeyle almaya son
Kiloları kaşıkla verip kepçeyle almaya son
Her rejim sonrası tekrar alınan kilolar tarih oluyor. İştah kontrol...
'Hızır'ın pili bitti!
'Hızır'ın pili bitti!
Kalp krizi geçiren Ertan Özkaya'yı taşıyan ambulanstaki elektroşok...
Başkan'ın 'su' şovu ters tepti, eşi bile hastanelik
CHP'li Nurettin Sözen, suyu kaynatmadan içtiğini anlatan Başkan...
5 gazeteciye dava
Ermeni konferansını durduran mahkeme kararına ilişkin yazıları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.