kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelenekselden evrensele 'aşure'
Gelenekselden evrensele 'aşure'
Nasıl Pişirilir?

Gelenekselden evrensele 'aşure'

Folklorumuzda dostluk ve barışın sembolü olan aşure en prestijli uluslararası gıda yarışmasında altın madalya aldı ve dünyanın en iyi 12 tadı arasına girdi
Aşure... Anadolu folklorunun önemli bir unsuru, özellikle Muharrem ayının dostluk ve barış simgesi... Türk mutfağının en eski tatlılarının başında gelen aşure geleneksel kültürümüzde kendine özgü bir yeri olan "Tören" tatlısıdır. "Nuhun gemisi, tufan sona erip, karaya oturduğunda, gemidekiler şükretmek için bir kutlama yapmak ister. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine gemidekiler yiyecek ne bulurlarsa bir araya getirerek bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar..." Aşurenin nasıl bulunduğuyla ilgili en güçlü rivayet bu; tufandan kurtuluş kutlamalarının yemeği de dualarla pişirilen aşuredir. Metin And "Ritüelden Drama: Kerbela-Muharrem- Ta'ziye" adlı kitabında, aşurenin özellikle Bektaşi geleneğinde barış ve kardeşliği simgelediğini ve pişirme törenlerin yoğun bir sembolizmi içerdiğini anlatır. Geleneksel mutfağımızın bu saygın tatlısı Fransa'da yapılan "Uluslararası Gıda Fuarı" nda "Dünyanın en iyi on iki tadı" arasına girerek "Altın Sial" ödülünü aldı. 27 ülkeden gıda ürünlerinin rekabetine sahne olan "Sial d'Or-Altın Sial Ödülleri"nin en önemli özelliği olan 'aday olamama-aday gösterilme' prensibi göz önüne alındığında aşurenin kazandığı ödülün anlamı pekişiyor.

20 DAKİKADA AŞURE
Aşureyle Fransa'ya giderek Türkiye'ye altın madalya kazandıran Tukaş'ın Genel Müdürü Ahmet Uysal yarışma ve ödülle ilgili şunları söylüyor: "Sial d'OR yarışması, uluslararası platformdaki en prestijli ve objektif gıda yarışmasıdır. Bu yarışma, dünya gıda sektörünün eğilimlerinin ne yöne gittiğini ve yeni trendlerin ne olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra yarışmaya katılan 27 ülkedeki gıda-yiyecek alışkanlıkları konusunda da fikir sahibi olunmasını sağlıyor." Yarışmada ödül alan ürünlerin iki yıl boyunca ödül logosunu lansman ve pazarlama aktivitelerinde kullanabildiğini belirten Uysal "Geleneksel Türk Tatlıları ürün grubunda geçtiğimiz yıl pazara sunulan ve kendine özgü yapısıyla kısa sürede başarı yakalayan 'Tukaş Aşure' iki günlük hazırlama ve pişirme süresini 20 dakikaya indirdi. Yalnızca su ile hazırlanabilmesi nedeniyle tüketiciye sunduğu pratiklik ve sağladığı fayda bu ödüle layık görülmesinde büyük etken oldu" diyor. Dünya gıda sektörünün buluşma noktası olan "SIAL The Global Food Marketplace" kapsamında, 1986 yılından beri iki yılda bir düzenlenen "SIAL d'OR" yarışmasında ürünler ve markalar; yenilikçi özellikleri, kendi ulusal pazarlarında gösterdikleri ticari başarı, tüketiciye sundukları fayda ve fonksiyonellikleri ile ödüllendiriliyor. Sial d'OR Türkiye jürisinde yer alan Ayşe Dinçer aşurenin tarihi öyküsünün tüm jüri üyelerini çok etkilediğini söylüyor... "Başta aşure olmak üzere yarışmaya Türkiye'den katılan her ürünü diğer jüri üyelerine büyük bir zevk ve gururla sundum. Aşurenin geleneksel önemi ve herkesin bu lezzetli tatlıyı çok kısa sürede hazırlayabilmesini sağlayan Tukaş Aşure tüm yabancı lezzet uzmanlarının ilgisini çekti." Marka Danışmanı Güven Borça ise "Sial d'- OR" ödülünün gerçekçi bir ödül olduğunu, ürünlerin objektif bir değerlendirme ile aday gösterildiğini belirtiyor ve ekliyor: "Kültürel değerlerimizi pazarlama becerilerimizi geliştirmemiz açısından aşure ile alınan bu ödül çok anlamlı. Bu topraklardan markaların çıkması için geleneksel Türk ürünlerinin geliştirilmesi ve çok iyi pazarlanabilmesi gerekiyor. Neden bir Alman ya da Fransız kısacası bir Avrupalı ya da ABD'li aşure ve cacık gibi Türk kültürüne özgü ürünleri satın alıp tüketmesin ki?"

Hakan Töre

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Bu ne krizi bilemiyorum!
 Uzakdoğu'dan değişik tatlar
 Farklı mekanlar keşfedin
 Polanski, Dickens ile buluşursa
 Ailecek izlenebilecek bir film
 "34 FCP 14 vurdu kaçtı"
 32 yıldır hokus pokus diyor
 Dalmak en iyi terapi
 Hem eğlence hem spor
 Geleceğin mucitleri hayallerini anlattı
 Egzotik Fas lezzetleri
 Farklı mekanlar keşfedin
 İstanbul artık onların evi oldu
 Anadolu kültürleri ebruya benziyor
 Cami duvarına sevgi boyası
 En büyük destek imam ve eşinden
 Beşiktaş'a zorunlu estetik operasyon
 İster uzak, ister yakın en cazip tatil seçenekleri
 Kapalı havuzlarda form tutabilirsiniz
    Yazarlar
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Her zevke göre film var
Bu hafta tam 7 yeni film...
Kiloları kaşıkla verip kepçeyle almaya son
Kiloları kaşıkla verip kepçeyle almaya son
Her rejim sonrası tekrar alınan kilolar tarih oluyor. İştah kontrol...
'Hızır'ın pili bitti!
'Hızır'ın pili bitti!
Kalp krizi geçiren Ertan Özkaya'yı taşıyan ambulanstaki elektroşok...
Başkan'ın 'su' şovu ters tepti, eşi bile hastanelik
CHP'li Nurettin Sözen, suyu kaynatmadan içtiğini anlatan Başkan...
5 gazeteciye dava
Ermeni konferansını durduran mahkeme kararına ilişkin yazıları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.