kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu kitaplar hep olacak
Kitapların 'Merkez'i

Defne Asal Er yönetiminde yayın hayatına hazırlanan Merkez Kitaplar, TÜYAP Kitap Fuarı'nda okurla buluşacak.


Bu kitaplar hep olacak

Merkez Yayın Grubu'nun çatısı altında yayın hayatına başlayan Merkez Kitaplar 5 özel kitapla TÜYAP Kitap Fuarı'nda okurla buluşmaya hazır.

Edebiyat dünyamız yeni bir yayıneviyle tanışıyor: Merkez Kitaplar. Defne Asal Er yönetiminde kısa sürede yayın hayatına hazırlanan Merkez Kitaplar, 8 Ekim Cumartesi günü TÜYAP Kitap Fuarı'nda beş kitapla okurla buluşacak. Merkez Kitaplar'ın çok geniş bir yelpazesi var. Edebiyattan anıya, bilim kurgudan kuramsal kitaplara, çocuk kitaplarından polisiyeye kadar... Kitabın kutsal bir nesne haline gelmesinde ekip çalışmasına çok önem veren Yayın Yönetmeni Defne Asal Er, yayın politikalarını anlattı.

- Merkez Kitaplar'ın hazırlığı ne kadar sürdü? - Biz dört aydan beri yoğun bir heyecanla çalışıyoruz. Bir yayın kataloğu oluşturmak, buna göre bir yayın programı yapmak ve kitapların hazırlığı oldukça uzun bir süreç. Kitapları seçmek, işin sadece başlangıcı. Bir kitap vitrinlerdeki yerini almadan önce, ciddi bir hukuki ve ticari süreç, sonra da hummalı bir editoryal süreç yaşıyor. Seçtiğiniz kitabın yayın haklarını almanız, daha sonra Türkçe değilse Türkçeye çevirtmeniz gerekiyor. Sonra editörler pek çok kez okuyor, metin redaksiyon görüyor, düzeltiden geçiyor, sayfa tasarımı yapılıyor, kapağı hazırlanıyor. Dolayısıyla sayfalarında sadece yazarının değil editöründen düzeltmenine, dizgicisinden kapak tasarımcısına çok sayıda insanın emeğini, göz nurunu taşıyor. Belki de sonuçta adeta kutsal bir nesne haline gelmesinde bu emek yoğunluğunun rolü vardır.

- Yayın politikanızı nasıl belirlediniz? Ne tür kitaplara yer vereceksiniz? - Çok genel hatlarıyla söylemek gerekirse; dünya ve Türk edebiyatının seçkin ürünlerini, düşünce dünyasının okunmazsa olmazlarını okurlarla buluşturmak ve böylece kültür hayatımızı zenginleştirmek diyebiliriz. Geniş bir yelpazemiz var. Edebiyat, tarih, anı, popüler bilim kitapları, düşün dünyasındaki en yeni tartışmaları Türkiye'ye taşıyacağına inandığımız kuramsal kitaplar, polisiye, bilimkurgu, çocuk ve gençlik kitapları.... Türlerinin en iyi örneklerini, Türkiye'de pek tanınmayan yeni ve eski yazarları, alanında en iyi olduğu kabul edilen biyografileri, yakın geçmişimizi aydınlatan anı ve tarih kitaplarını bir araya toplayan zengin bir kütüphane oluşturmayı hedefliyoruz.

- TÜYAP Kitap Fuarı'na 5 kitapla katılacaksınız, ama diğer kitaplarınız da arkasından gelecek... Bunlar arasında ses getirecek, iddialı olduğunuz yazar ve kitaplar var mı? - Ses getireceğine inandığımız epey kitabımız var. 'Geleceğe kalacağı' düşünülen ama Türkçeye kazandırılmamış pek çok edebiyatçının eserleri üzerinde çalışıyoruz. Mesela çağdaş Rus edebiyatının seçkin ve çarpıcı örneklerini veren İkonnikov, Andrey Kurkov, Alman edebiyatının bol ödüllü genç yazarı Karen Duve... Yine İran'ın ilk kadın romancısı ve belki de en sevilen romancısı olan Simin Daneshvar gibi, Doğu edebiyatının seçkin örnekleri ile de tanışacağız. Polisiye dizimizde bu alanın tutkunlarını çok şaşırtacak kitaplarımız var; çevrildiği 20'den fazla dilde milyonlarca tiraja ulaşmış Rus polisiyeci Aleksandra Marinina gibi 'American Tabloid' adlı kitabı Time dergisi tarafından yılın kitabı seçilen James Ellroy gibi... Kuramsal kitap dizimiz için ise mesela Lire'in 'dünyanın yaşayan en büyük filozofları'ndan saydığı Anthony Kwame Appiah'nın, özgürlükçü düşünür Dworkin'in, Fransa'nın en ünlü çağdaş filozofu Ricoeur'ün eserleri hazırlık safhasında. Usta çevirmenler elinden en doğru ve en titiz Türkçeyle okuyacaksınız bu kitapları ve de mutlaka birinci dillerinden çevirilerle.

- Okurla buluşmak için niye kitap fuarını beklediniz? - TÜYAP Kitap Fuarı gerçekten gelenekselleşmiş, her yıl yüzbinlerce okurun ellerinde listelerle ziyaret ettiği ve tüm yayıncıları çok heyecanlandıran bir etkinlik. Yayın dünyası sezonun ilk kitaplarını fuara yetiştirmek için uğraşır her yıl; önemli bir buluşma noktasıdır. Biz de okurlara ilk selamımızı fuarda vermek istedik. Çünkü fuar aynı zamanda okurlarla gerçekten sıcak bir temas da sağlıyor, kitabınıza dokunanları, arkasını çevirip okuyan, yazarıyla içeriğiyle ilgili bilgi almak isteyenleri bizzat görüyor, tanıyor, tanışıyorsunuz. Bu çok heyecan verici bir şey.

- Fuara katılacak kitapları nasıl belirlediniz? - Biz bu fuara ilk beş kitabımızla katılıyoruz. Kitaplarımız fuara birkaç gün kala çıkmış ve satışa da sunulmuş olacak, yani neredeyse gerçekten fuara özgü olacaklar. Yayınevimize katılan Perihan Mağden ve Celil Oker yeni kitaplarıyla geldiler; "Best of Perihan Mağden" ve yeni bir Remzi Ünal polisiyesi: "Bir Şapka Bir Tabanca". Gazeteci Yavuz Donat da daha önce yayımlamadığı Süleyman Demirel sohbetlerini, Demirel'in yasaklı yıllarının anılarını "Cumhuriyetin Kara Kutusu" adlı kitabımızda topladı. Diğer iki kitabımız ise Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni'nin kaleminden seçkin bir edebiyat ürünü olan "Oğulsuz" ve Tom Standage'ın dünya tarihine bambaşka bir gözle baktığı, içeceklerimiz üzerinden tarihi yeniden kurguladığı "Altı Bardakta Dünya Tarihi."

- Fuarda imza günleri de olacak mı? - Evet, 9 Ekim Pazar günü 12.00 13.00 arasında Celil Oker ve 14.30 - 15.30 arasında da Yavuz Donat kitaplarını imzalayacak standımızda. Bu yıl tüm Merkez Yayın Grubu bir arada katılıyoruz fuara, büyük bir standımız var. Tek etkinliğimiz de imza günleri değil. "Geleceği Okumak" konsepti altında çeşitli söyleşiler de düzenliyoruz.

Figen Yanık

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir Türk markasıyla yeniden doğuyor
 Karanlık dünyanın kahramanı
 İki cinayetin ardındaki sır
 Bir aslan evladınız olsun
 Antakya'da medeniyetler NASIL buluşamadı?
 Macahel'e bulutlararası yolculuk
 Gelecekte evlerden çok otomobilde yaşayacağız
 Dünyaya hangi mercekten bakıyorsunuz?
 1700 yıllık seramik fırını canlanıyor
 Kahkaha tufanı
 Ceza Yasası'nda Fidyeci boşluğu
 Ortaköy cinayetlerinin sırrı
 AB'de bir Atatürk hayranı
 Onlar İzmirli Hıristiyan Türkler
 Zamanı yakalamak zamana egemen olmak
 Antalya'da bir devrim yaşandı
 Yedikçe aptallaşıyor muyuz?
 Anadolu'yu fotoğraflamak isterim
 Artık bizim de şarap uzmanlarımız olacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk yere düşen şekeri yerse ne olur?
Örneğin ben...
MEHMET ALTAN
Gençler kalın kitap okumaz mı?
Ramazan'ın başlamasıyla...
KAZIM KANAT
Başbakan Erdoğan hedefim başka demiş!
Kahveye geldim,...
REFİK DURBAŞ
Galataport'ta Assos taşları
Hakir ve fakir Evliya...
Şimdi uçma zamanı
Şimdi uçma zamanı
Yurtdışı ve yurtiçi seferleriyle yoğun geçen yaz sezonu sonrasında...
Öger'den özel lounge
Öger'den özel lounge
Öger Grup, Avrupa'da ve Türkiye'de benzeri olmayan bir uygulama...
18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
Amerikalı evlilik uzmanı Stephanie Coontz "Evlilik Tarihi" adlı...
Gaziantep yerel mutfakların başkenti
Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü...
Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.