kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

Galataport'ta Assos taşları

Hakir ve fakir Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde şöyle anlatır zamanındaki İstanbul'un kapılarını: "Yedikule'nin dışındaki hendek kenarınca ta Eyyubel-Ensari kapısına gelinceye kadar 8810 adım ve 6 kapıdır. Küçük Ayvansaray kapısından Bahçekapısı'na kadar 6.500 adım ve 14 kapıdır. Yenisaray ki padişah sarayıdır- Arap ambarı dibinde Kireççibaşı kapısından Yenisaray'ın tamamen etrafı 16 kapıdır. Ahırkapı'nın dışında yeni yapılan umumi yol üzerinde ta Yedikule köşesine kadar 10.000 adım ve 7 kapıdır." Üstadın hesabına göre İstanbul'un dünyaya açılan 43 kapısı bulunmakta... Devir değişti, çağ değişti; yedi tepeli İstanbul, 77 tepeli bir metropole dönüştü. Çelebi'nin saptadığı 43 kapının yerini bugün yedi kapı almakta: 1) Atatürk Havalimanı, 2) Esenler Otogarı, 3) Haydarpaşa Limanı; 4) Sirkeci Garı, 5) Sultanmahmet Meydanı; 6) Haydarpaşa Garı, 7) Tophane Rıhtımı. Haydarpaşa ve Galataport projelerinin gündeme gelmesiyle, bu kapılardan, İstanbul'un deniz yolu bağlantısını kuran Tophane rıhtımı ve Haydarpaşa limanı, raylı sistemle ilişkisini sürdüren Haydarpaşa garı, acaba kapanmak üzere mi? Açtığı dava ile Haydarparpaşa limanının "yapımlı kira" adı altında özelleştirilmesine olanak sağlayan yönetmeliğin yürürlüğünü durduran Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Raif Kılıç, "İstanbul'da liman hizmetlerini yapacak yer kalmadığına dikkat çekiyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu da, Galataport projesine "kıyıların kamu kullanımından çıkacağı, kentkıyı ilişkisinin yok edileceği" endişesiyle karşı duruyor. İhale şartnamesine göre Galataport Projesi'nde şunların yapılması öngürülmekte: "En az bir adedi enternasyonal standartlarda beş yıldızlı olmak üzere uluslararası zincirler tarafından işletilecek nitelikte iki adet otel; apart oteller; dükkanlar vb. satış üniteleri; yeme içme alanları; sinema, müze vb. eğlence tesisleri; otoparak, kapalı garaj vb. yapılar ve bunlara ilişkin altyapı ile teknik mahallerden oluşan turizm merkezindeki diğer fonksiyonlar..."

RIHTIMIN YÜZÜ
Haydarpaşa ise, İstanbul'un sanki siluetini doldurmamış da ihtiyacı varmış gibi, gökdelenler ile donatılacak... Her ne kadar İstanbul'un 77 tepesinde hala denizi görüp bilmeden yaşayan birtakım insanlar bulunsa da, iki başkan da gerekçelerinde haklı. Geçen ayın sonlarında aramızdan ayrılan ve Çanakkale Assos kazılarının 25 yıl başkanlığını yürütmüş olan Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu, 1996'da "Yeni Yüzyıl" gazetesinde yer alan bir konuşmasında, Bilge Türkben'e Assos'un yakın geçmişini şöyle anlatıyordu: "Ben buraya ilk geldiğimde harabelerin üstünde bir bölük asker vardı, başlarında da bir yüzbaşı. Buradaki blok taşları hayvanlara yükleyip kıyıya indiriyorlardi. Buradan gemilere yüklenen taşlar, inşaatlarda kullanılmak üzere İstanbul'a gönderiliyordu." Nitekim, Tophane rıhtımının büyük bir bölümü bu taşlarla yapılacaktı. Bu rıhtımın bir yüzünde de İstanbul Modern duruyor; onun halinin ne olacağını da elbette düşünüyorum, ama gerek Galata'da, gerek Haydarpaşa'da "tarih"in "yahşi" gökdelenler namına "inşaat malzemesi" olmasını anlayamıyorum.
* BOYNER Büyük Mağazacılık A.Ş.'nin Cumhuriyet'in 82. yılı nedeniyle Maslak ve Şaşkınbakkal mağazalarında düzenlediği "Cumhuriyet Etkinliği" kapsamında iki mağazayı ziyaret edenler, özel olarak hazırlanmış kartlara "Türkiye'de ve dünyada cumhuriyet, demokrasi ve barış" ile ilgili mesajlarını yazdıktan sonra "Mesaj Ağaçları"na asacaklar ve en iyi mesajı yazanlar çeşitli ödüller kazanacaklar; seçici kurulun üyelerinden biri de benim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Heykel yakarak dışa açılınmaz   / 02-10-2005
 Çocukluğumu seviyorum, kedileri de   / 25-09-2005
 Bir caz mevsimi daha   / 18-09-2005
 Sözcük avının yol haritası   / 11-09-2005
 Yazılmaz, yaşanır bir sonbahar   / 04-09-2005
 Köşe yazısı ve yazarı...   / 28-08-2005
 Ressam Clement ile bir gece   / 21-08-2005
 Tokat'ın hali, "Kardelen"   / 14-08-2005
 Adı Suha Arın soyadı belgesel   / 07-08-2005
 Hisar'ın ışığı ruh halidir   / 31-07-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk yere düşen şekeri yerse ne olur?
Örneğin ben...
MEHMET ALTAN
Gençler kalın kitap okumaz mı?
Ramazan'ın başlamasıyla...
KAZIM KANAT
Başbakan Erdoğan hedefim başka demiş!
Kahveye geldim,...
REFİK DURBAŞ
Galataport'ta Assos taşları
Hakir ve fakir Evliya...
Şimdi uçma zamanı
Şimdi uçma zamanı
Yurtdışı ve yurtiçi seferleriyle yoğun geçen yaz sezonu sonrasında...
Öger'den özel lounge
Öger'den özel lounge
Öger Grup, Avrupa'da ve Türkiye'de benzeri olmayan bir uygulama...
18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
Amerikalı evlilik uzmanı Stephanie Coontz "Evlilik Tarihi" adlı...
Gaziantep yerel mutfakların başkenti
Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü...
Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.