kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yedikçe aptallaşıyor muyuz?
Yedikçe aptallaşıyor muyuz?

İngiltere hazır gıda ürünlerine karşı savaş açtı. Bilimadamları "Yiyerek aptallaşıyoruz" derken, hükümet gelecek yıldan itibaren ortaöğretim okul kantinlerinde hazır gıda otomatları ve fast food yiyecekleri yasaklıyor.

İngiliz Eğitim Bakanı Ruth Kelly gelecek yılın eylül ayına kadar İngiltere'de bulunan tüm ortaöğretim okullarında bulunan hazır gıda ve içecek otomatlarının kaldırılacağını duyurdu. Kelly, yaptığı açıklamada, "Okul kantinlerimizde devam eden fast food skandalına bir son vermenin vakti geldi" dedi. Peki İngiliz Eğitim Bakanı Ruth Kelly'nin bu kadar sert çıkmasının sebebi neydi? Aslında İngiliz Bakan çok sayıda bilim adamının yıllardan beri dile getirdiği bir gerçeği yeniden gündeme getirmekten başka bir şey yapmadı. Bu gerçek ise yediğimiz her gıdanın bizi etkilediği ve beyin fonksiyonlarımızı şekillendirdiğinden başka bir şey değil. Bu konudaki endişeler ise hiç de yersiz değil.

TATLANDIRICI BÜYÜK TEHLİKE
Zira insan beyni günde 25 watt enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu oran küçük bir ampulü yakmaya yeterli. Yaptığımız her hareket, düşündüğümüz her konu kısaca tüm bedensel ve zihinsel fonksiyonlarımız için beynimiz enerji kullanıyor. Üzerinde çalıştığınız iş ne kadar düşünmenizi gerektiriyorsa, beynin enerji ihtiyacı da buna paralel artıyor. Düşünme yeteneğimizi ise sahip olduğumuz 10 bin hormon ve beynin emirlerini gitmesi gereken yerlere taşıyan iletken maddeler sağlıyor. Bunları besleyen ana kaynak ise şeker. Yani düşünme yeteneğimizin motoru şeker. Peki bu şeker nerden gelecek? Yediğimiz gıdaların içerisinde gerçek şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığı için beynimiz, ihtiyaç duyduğu enerji kaynağını bulamıyor. Bunun sonucunda beynimiz düşünme yeteneğini hızla kaybetmeye başlıyor. Yani aptallaşmaya başlıyoruz. Londra Üniversitesi'nden Profesör Michael Crawford'un Hindistan, Rusya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde yaptığı araştırmalar kötü beslenme sonucunda insanların beyin hacminin geçmişe kıyasla artmadığını tam tersine küçülmeye başladığını gösterdi. Gelişmiş ülkelerde de durum farklı değil. Bu ülkelerdeki sıkıntı ise az beslenme değil, niteliksiz beslenmeden kaynaklanıyor. Özellikle hazır gıda ve içeceklerin içerisinde bulunan çeşitli tatlandırıcı ve boya maddeleri insanların beyin fonksiyonlarını kötü yönde etkiliyor. ABD'li gıda uzmanı Jean Carper'in yaptığı incelemeler de beynin insanın yediği her gıdaya tepki gösterdiğini ortaya koydu. Carper'e göre gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar yiyerek düşünme kabiliyetlerini kaybettikleri için taş devrine dönebilir.

ÇOCUKLAR HIRÇINLAŞIYOR
İnsan beynini geliştiren tek madde ise Omega 3 yağ asidi. Bazı gıdaların içerisinde yapı taşı olarak bulunan bu madde özellikle ton balığı, somon ve uskumruda bulunuyor. Ancak bu madde gıda üreticilerinin pek işine yaramıyor. Zira Omega 3 maddesinin içerisinde bulunduğu gıdalar raf ömrü bakımından fazla dayanıklı değil. Bu yüzden modern gıda ürünlerinde çok değerli olan Omega 3 yerini yağa bırakıyor. Hazır gıdanın çok tüketildiği ABD'de halkın yüzde 80'i Omega 3 yerine yağ tüketiyor. Bunun sonucunda özellikle çocuklarda ADS yani konsantrasyon sorunları baş gösteriyor. Ayrıca depresyon ve manik-depresif sonuçlarda bu eksikliğin doğal uzantısı. Araştırmalar bu sorunların balıkyağı tabletlerinin alınmasıyla kısmen aşıldığını gösterdi. Bu maddeyi önceleri süt, süt ürünleri ve kırmızı etten de almak mümkündü ancak bu gıdaların raf ömrü uzun olsun diye özel işlemlere tabi tutulması sonucunda, Omega 3 maddesi bu ürünlerin içerisinde bulunmaz hale geldi. İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir diğer araştırmada ise 486 ortaöğretim öğrencisi incelemeye alındı. Araştırma sonucunda özellikle bu yaş grubunun yediği şekerlemelerde bulunan E 127 ve E 102 katkı maddelerinin çocuklarda yerinde duramama, hırçınlaşma ve hiperaktivite gibi sorunlara yol açtığını gösterdi. İşte tüm bu sıkıntı ve tehditler sonucunda harekete geçen İngiliz Hükümeti ilköğretim okullarında hazır gıda otomatlarının kullanımı ve öğle yemeklerinde de hamburger ve patates kızartması gibi gıdaların satışının yasaklanması için gerekli kararı aldı. Darısı bizim okullarımızın başına...
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir Türk markasıyla yeniden doğuyor
 Karanlık dünyanın kahramanı
 İki cinayetin ardındaki sır
 Bir aslan evladınız olsun
 Antakya'da medeniyetler NASIL buluşamadı?
 Macahel'e bulutlararası yolculuk
 Gelecekte evlerden çok otomobilde yaşayacağız
 Dünyaya hangi mercekten bakıyorsunuz?
 1700 yıllık seramik fırını canlanıyor
 Kahkaha tufanı
 Ceza Yasası'nda Fidyeci boşluğu
 Ortaköy cinayetlerinin sırrı
 AB'de bir Atatürk hayranı
 Onlar İzmirli Hıristiyan Türkler
 Zamanı yakalamak zamana egemen olmak
 Antalya'da bir devrim yaşandı
 Anadolu'yu fotoğraflamak isterim
 Artık bizim de şarap uzmanlarımız olacak
 Bu kitaplar hep olacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk yere düşen şekeri yerse ne olur?
Örneğin ben...
MEHMET ALTAN
Gençler kalın kitap okumaz mı?
Ramazan'ın başlamasıyla...
KAZIM KANAT
Başbakan Erdoğan hedefim başka demiş!
Kahveye geldim,...
REFİK DURBAŞ
Galataport'ta Assos taşları
Hakir ve fakir Evliya...
Şimdi uçma zamanı
Şimdi uçma zamanı
Yurtdışı ve yurtiçi seferleriyle yoğun geçen yaz sezonu sonrasında...
Öger'den özel lounge
Öger'den özel lounge
Öger Grup, Avrupa'da ve Türkiye'de benzeri olmayan bir uygulama...
18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
Amerikalı evlilik uzmanı Stephanie Coontz "Evlilik Tarihi" adlı...
Gaziantep yerel mutfakların başkenti
Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü...
Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.