kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Antalya'da bir devrim yaşandı
Antalya'da bir devrim yaşandı

42. Antalya Altın Portakal ve 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali tam bir ünlüler geçidine sahne oldu çok iyi filmler seyredildi. Bu güzel Akdeniz şehri Cannes olma yolunda.

Bu hafta sinema sohbetlerine ara verdik. Önümüzdeki pazardan itibaren ise büyük sürprizlerim var, sakın kaçırmayın! Herkes gibi elbette ben de Antalya'dayım. Ve sanki sürekli, bir düş görürcesine gözlerimi ovuşturmaktayım. Çünkü Antalya bu yıl gerçek anlamda sınıf atladı, çağ atladı ve değişim filan değil sanki bir devrim yaşandı. Yıllardır çok kaba biçimde ve Antalyalıları üzmeyi göze alarak "taşra zihniyeti" denebilecek bir anlayışla ele alınan ve sürekli eleştirilen, jürilerinden kararlarına, galalarından sunucularına, kortejinden davetlerine her şeyiyle küçümseme konusu olan Antalya bu yıl tek sözcükle patladı. Öncelikle ilk kez, hem de yarışmalı bir uluslararası bölüm amaçlandı ve başarıldı. Birbirinden güzel filmler hem konuştuğum jüri üyelerini memnun bıraktı, hem de Antalyalıları. Yeni açılan Migros alışveriş merkezinin birbirinden güzel, çağdaş ve donanımlı sekiz salonu 'Cinebonus salonları'; yıllardır çözülemeyen, hatta AKM'deki salonun perdesinde o koca perdeyi tam ortasından ikiye bölen çizginin bile giderilemediği bu kentte başlı başına bir devrim sayılır. Bu güzel ve çağdaş salonlarda filmler tam saatinde başladı, programda, altyazılarda hiçbir aksama olmadı. Binanın yanı başındaki çok sempatik kafede birçok filmin yönetmeni ve diğer sanatçılarla röportajlar yapıldı. Antalyalılar yaşlısıyla genciyle hemen her filme ilgi gösterdiler ve korktuğumuz gibi filmler boş salonlara oynamadı. Gelelim ünlülere... Woody Harrelson ve Michael Madsen'ın ağız dalaşından dün söz ettik. David Carredine ise sanki Kung-Fu dizisinden hatırlanan bilgeliğini kullandı ve hem o kavgayı önledi, hem de güzel eşiyle birlikte Antalyalıların yakını, gözdesi adeta arkadaşı oldu. Onunla bu konuda sanki tüm Antalyalı gençlerle konuşmak konusunda rekor kırmaya kararlı gözüken Woody Harrelson rekabet edebilirdi. Özellikle genç sinemaseverlerin ilahı olan Koreli büyük usta Kim Ki-Duk da sonunda geldi ve son filmi "Yay"la ve buna eklenen basın konferansıyla gerçekten heyecan yarattı. "Arabistanlı Lawrence" Peter O'Toole da sonunda geldi ve o da bir anıt sanatçı olarak festivale neşe kattı. Fransız sanatçı Mathilda May ve Almanya'dan gelen Sibel Kekilli ise festivalin son ünlü konukları oldular.

ÇIPLAK AYAKLA DANS
Antalya geceleri muhteşemdi. Birbirinden güzel mekanlarda, Türkiye'nin turizm merkezinin göğüs kabartacak kuruluşlarında, son derece iyi düzenlenmiş harika geceler yaşandı. Örneğin Belek'teki yirmi milyon dolara mal olduğu söylenen görkemli Rixos Oteli'ndeki gecede yukarda adını andığım ünlü konuklar saat 1'den sonra hala eğlenip pistte dans etmeyi sürdürüyorlardı. Hillside Su Oteli'nin sahildeki kulübünde her gece şenlik vardı... Örneğin, bir gece ünlü müzisyenler Mercan Dede, İlhan Erşahin ve perküsyon ustası Burhan Öçal bir arada, sabaha kadar çaldılar ve yabancı konuklar dans etti, üstelik bazıları da çıplak ayakla dans etmeyi sürdürdü. Bu açıdan Antalya 2005 küçük çapta bir Cannes provası yaptı sayılabilir. Bütün bu uluslararası görkemin yanında bizim sinemamız da hiç ezilmedi, filmlerimiz yine dolu salonlara oynadı. Bu yıl Antalya'da ilk kez gösterilen filmler için yapılan kokteyl, gösterim ve sohbetle tamamlanan galalar da büyük ilgi gördü, filmlerin çoğunun sanatçıları tam kadro halinde gelip seyirci karşısına çıktılar. Kortejin akşam saatlerine alınması da bu olaya şimdiye kadar hiç tanık olmadığım son derece yoğun bir ilgi ve adeta bütün Antalya'yı sokağa döken bir merak boyutu ekledi. Bu yazıyı cuma günü Antalya'dan yazdım. Siz dün gece belli olan ödülleri bugün gazetelerden öğrendiniz. Ben şu anda bilmiyorum ama Gönül Yarası, Eğreti Gelin gibi bildiğimiz başarılara eklenen Reha Erdem'in çok sevdiğim "Korkuyorum Anne" ve Memduh Ün'ün "Sinema Bir Mucizedir" filmlerini ve onların sanatçılarını ödül listesinde görmek hiç sürpriz olmayacak. Bu arada adını andığım sonuncu filmle Kadir İnanır'ın bugüne dek alamadığı Altın Portakal'a ilk kez ve bileğinin hakkıyla uzanmış olacağını umuyorum. AB'ye hazırlanan Türkiye'de artık her kurumun yerel ve yöresel boyutlardan çıkıp evrensel bir düzey ve niteliğe ulaşma çabasına ve hatta zorunluluğuna, Antalya bu yıl kendi festivalini bu düzeye çıkararak katılmış oldu. Emeği geçen sayısız insan var. Ama özellikle TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, genç ve enerjik Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel ve kurum olarak da bu olaya büyük imkanlar sağladığı anlaşılan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etmek ve bu festivalin bu anlayış içinde her yıl daha da iyileşerek devam etmesini dilemek gerekir.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir Türk markasıyla yeniden doğuyor
 Karanlık dünyanın kahramanı
 İki cinayetin ardındaki sır
 Bir aslan evladınız olsun
 Antakya'da medeniyetler NASIL buluşamadı?
 Macahel'e bulutlararası yolculuk
 Gelecekte evlerden çok otomobilde yaşayacağız
 Dünyaya hangi mercekten bakıyorsunuz?
 1700 yıllık seramik fırını canlanıyor
 Kahkaha tufanı
 Ceza Yasası'nda Fidyeci boşluğu
 Ortaköy cinayetlerinin sırrı
 AB'de bir Atatürk hayranı
 Onlar İzmirli Hıristiyan Türkler
 Zamanı yakalamak zamana egemen olmak
 Yedikçe aptallaşıyor muyuz?
 Anadolu'yu fotoğraflamak isterim
 Artık bizim de şarap uzmanlarımız olacak
 Bu kitaplar hep olacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk yere düşen şekeri yerse ne olur?
Örneğin ben...
MEHMET ALTAN
Gençler kalın kitap okumaz mı?
Ramazan'ın başlamasıyla...
KAZIM KANAT
Başbakan Erdoğan hedefim başka demiş!
Kahveye geldim,...
REFİK DURBAŞ
Galataport'ta Assos taşları
Hakir ve fakir Evliya...
Şimdi uçma zamanı
Şimdi uçma zamanı
Yurtdışı ve yurtiçi seferleriyle yoğun geçen yaz sezonu sonrasında...
Öger'den özel lounge
Öger'den özel lounge
Öger Grup, Avrupa'da ve Türkiye'de benzeri olmayan bir uygulama...
18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
Amerikalı evlilik uzmanı Stephanie Coontz "Evlilik Tarihi" adlı...
Gaziantep yerel mutfakların başkenti
Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü...
Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.