kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sanayide ortalama ücret 1,144 YTL

Türkiye'de imalat sanayiinde 2005 yılının ikinci döneminde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1,280 YTL, kişi başına aylık ortalama brüt ücret ise 1,144 YTL olarak gerçekleşti.

İmalat Sanayi Üç Aylık İstihdam Anketi'nin 2005 yılı ikinci Dönem (Nisan-Mayıs- Haziran) geçici sonuçlarına göre, bu yılın ikinci döneminde fiili çalışma karşılığı saatlik brüt ücret, işyeri büyüklüğüne göre karşılaştırıldığında, ''işyeri büyüklük grubu arttıkça, kişi başına fiili çalışma karşılığı saatlik brüt ücretin de arttığı'' görüldü.

Aylık
ortalama brüt kazançlar iki basamaklı ekonomik faaliyet kolu itibariyle incelendiğinde, en yüksek ortalama brüt kazanç 3, 991 YTL ile ''Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında'' olurken, onu 2,296 YTL ile ''Kimyasal madde ve ürünleri imalatı'' izledi.

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde 'en yüksek' ortalama brüt kazanç, 3,616 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, 2, 738 YTL ile kimyasal madde ve ürünleri imalatı ve 2,400 YTL ile plastik-kauçuk ürünleri imalatı' ekonomik faaliyet kolunda oldu.

Toplu sözleşme kapsamı dışındaki işyerlerine bakıldığında da, en yüksek ortalama brüt kazancın, 4,861 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 3,198 YTL ile Tütün ürünleri imalatı faaliyet kolunda olduğu görüldü.

KAMU VE ÖZELDE ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIN KAZANÇLARI

Aylık ortalama brüt kazançlar kamu-özel sektör ayrımında incelendiğinde ise 2005 yılının ikinci döneminde kamu sektöründe en yüksek ortalama brüt kazanç 3,616 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 2,895 YTL ile ana metal sanayi sektöründe oldu.

Özel sektörde ise en yüksek ortalama brüt kazanç, 4,861 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 2,281 YTL ile kimyasal madde ve ürünleri imalatı sektöründe oldu.

Genelde kamu sektöründe çalışanların ortalama brüt kazançlarının, özel sektörde çalışanlara göre daha yüksek olduğu tespit edildi.

İŞYERİ BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE KAZANÇLAR

Yine imalat sanayiinde işyeri büyüklüğüne göre kişi başına aylık ortalama brüt ücret ve kazançlar karşılaştırıldığında, işyeri büyüklüğü arttıkça kişi başına aylık ortalama brüt ücret ve kazancın da yükseldiği görüldü.

2005 yılının ikinci döneminde, ''10-49'' ücretli çalışanı bulunan işyerlerinde, kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 827 YTL, aylık ortalama brüt ücret ise 771 YTL olarak belirlendi.

2005 yılının ikinci döneminde, ''500 ve daha fazla'' ücretli çalışanı bulunan büyük ölçekli işyerlerinde, kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1,516 YTL, kişi başına aylık ortalama brüt ücret ise 1,340 YTL olarak tahmin edildi.

İşyerinin doğrudan veya dolaylı toplu iş sözleşmesi kapsamında olup olmama durumuna göre aylık ortalama brüt ücret ve kazançlar incelendiğinde, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde ücretli çalışanların aylık ortalama brüt ücret ve kazançlarının, toplu sözleşme kapsamı dışında bulunan işyerlerine göre daha yüksek olduğu görüldü.

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde, 2005 yılının ikinci döneminde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1,728 YTL ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1,523 YTL oldu.

Toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan işyerlerinde ise 2005 yılının ikinci döneminde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 935 YTL ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 853 YTL olarak tahmin edildi.

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerleri ile kapsam dışındaki işyerleri arasındaki ücret farklılığı, kamu-özel sektör ayrımında da değişmedi. Sonuç olarak, toplu iş sözleşmelerinin ücretler ve kazançlar üzerinde çok etkili olduğu görüldü.

ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIN KAZANÇLARI

2005 yılının ikinci döneminde, İstatistiki Bölge Sınıflaması Düzeyine (NUTS1) göre 12 bölgedeki aylık ortalama brüt kazançlar incelendiğinde, en yüksek kişi başına aylık ortalama brüt kazanç Batı Karadeniz Bölgesinde 1,717 YTL olarak hesaplandı. Bu bölgeyi 1,544 YTL ile Doğu Marmara Bölgesi ve 1,535 YTL ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi takip etti. İstanbul Bölgesinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1,251 YTL olarak belirlendi.

İKRAMİYE VE PRİM ÖDEMELERİ

2005 yılının ikinci döneminde ücretli çalışanlara yapılan ikramiye ve prim ödemelerinin, kamu-özel sektör ayrımında aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranına bakıldığında, 2005 yılının ikinci döneminde ikramiye ve prim ödemelerinin aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranının kamu sektöründe yüzde 13.1, özel sektörde ise yüzde 8.3 olduğu görüldü.

Ankette kapsanan imalat sanayii ekonomik faaliyet kolunda, ücretli çalışanlara yapılan sosyal yardımların aylık ortalama brüt kazanç içindeki payı 2005 yılının ikinci döneminde, kamu sektöründe yüzde 0.9, özel sektörde ise yüzde 1.8 olarak tahmin edildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Özelleştirmede hedef 20 milyar $
 Galataport ihalesi ÖİB tarafından onaylandı
 Koç: "Yabancı sermaye en önemli yapı taşı"
 IDEF 2005 Savunma Sanayi Fuarı açıldı
 Hazine, net yaklaşık 3.7 milyar YTL borçlandı
 Rock FM'e 350 bin $
 Star TV'ye en yüksek teklif Doğan'dan
 Otellerde 'çıt' çıkmıyor!
 Altın yumurtlayan tavukları sattınız, FDF için önlem alın
 İşsizlik oranı azaldı işgücüne katılım arttı
 Erdemir'de 2 yerli 4 yabancı grup erken 'havlu attı'
 'Hayat'ın farkı anlaşılacak
 Tekel Genel Müdürü Ensari görevden alındı
 Zengin ile yoksul uçurumu artıyor
 G7'ler gitsin, yerine F16'lar oluşturulsun
 Garanti'de hisse devri kasımda tamamlanacak
 Kredi kartlarında batık oranı yüzde 7.4'e çıktı
 İhlas'tan 'Herkese Sağlık'
 Sabancı Holding'e Risk Yönetim Ödülü
 Turkcell 5'inci yılını New York Borsası'nda kutladı
 Sarsılmaz ABD'li Colt ile tüfek üretiyor
 Uçaklara 12 yaş sınırı getiriliyor
 Anadolu'da yeni Genel Müdür Yardımcısı
 BEM-BİR-SEN, 'Vakıf Emeklilik'i tercih etti
 Güven Sigorta'dan 3 yeni ürün
 Batıya açılan kapının anahtarı Türkiye'de
 'Mortgage' imzaya açıldı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Canwest'in yanlış stratejisi
Uluslararası medya devi...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Trendin devamı için aşılması gereken kritik eşikler de...
Hava yastıklarının biri bile açılmadı
Takla atan cipteki airbag'ler işe yaramadı. Sürücünün yanında oturan...
İki nar uğruna vahşi cinayet
Bahçesinden nar koparan 9 yaşındaki iki çocuğu bayıltıp diri diri...
TRT'nin personeli çok kalabalık
TRT'nin personeli çok kalabalık
Devlet Bakanı Atalay'a göre TRT'nin en önemli sorunu personel gideri.
İrtica ve terör uyarısı
İrtica ve terör uyarısı
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Harp Okulu...
IMKB
E: 33.319 D:% -0,59
DOLAR
S: 1,346 D:% -0,260
EURO
S: 1,619 D:% -0,339
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu