kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay RTÜK Kanununda boşluklar var, üzerinde çalışıyoruz diyor.
TRT'nin personeli çok kalabalık
Nüfus Sayımı tarih olacak

'Mülkiyette boşluklar var'

Bakan Atalay, Balçiçek Pamir'e anlattı: RTÜK Kanunu üstünde çalışıyoruz. Örnek pay sahipliği. TV ve radyolarda mülkiyet sahipliği konusunda boşluk var...

TRT'nin personeli çok kalabalık

Devlet Bakanı Atalay'a göre TRT'nin en önemli sorunu personel gideri. Atalay "Biz istiyoruz ki TRT sorunlarını kendi çözsün, konseptini yenilesin" diyor.

Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay ile söyleşinin dün yayınlanan bölümünde siyasete atılmadan önce sahibi olduğu araştırma şirketinin yaptığı anketleri konuşmuştuk. Atalay anketlerin ve araştırmaların gücüne inanan bir isim. O yüzden de bakanlığına bağlı olan devlet İstatistik Enstitüsü'ne büyük önem veriyor. Atalay ile sosyal yardımlaşma projesini, yeşil kart uygulamasını, RTÜK Kanunu'nu ve TRT'yi de konuştuk. Söylediklerini ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

TV'LERDE PAY SAHİPLİĞİ
* Televizyondaki gelin-kaynana programlarından bahsederken "Her şey yasaklamakla olmaz, biraz vicdan lazım" demiştiniz. Peki ya RTÜK?
-RTÜK bağımsız bir üst kurul. Bütün programlar onun gündeminde zaten. Orada konunun uzmanı olan ve yayınları düzenleyen bir ekip geceli gündüzlü çalışıyor. Bu programları da değerlendirecekler. Bir müdahaleleri olur diye düşünüyorum. Biz de öte yandan RTÜK Kanunu üzerinde çalışıyoruz.

* Anayasa Mahkemesi'ni iptal ettiği maddeler üzerinde mi?
-Evet. Örneğin pay sahipliği. Televizyon ve radyolarda mülkiyet sahipliği konusunda boşluklar var. Bunları tamamlayacağız. Avrupa ülkelerinin mevzuatıyla da uyumlu bir RTÜK kanunu çıkartacağız. Zannediyorum bu yasama yılının ilk yarısında bu çalışmaları tamamlarız.

* Bakanlığınızın sorumlu olduğu bir çok alan var. En önemlilerinden bir tanesi sosyal yardımlaşma konusu.
-Çok önemli bir konu bu. benim de yakından hassasiyet gösterdiğim bir konu. Sayın Başbakan'ın bu konudaki ifadelerini bilirsiniz, "garip gureba" lafı vardır. Yani o kesime yapılması gereken fazlasıyla yapılmalıdır. Dolayısıyla fonun kaynağı bizim hükümetimiz döneminde çok arttırıldı. Bu konuda mümkün olduğunca ülkemizin hiçbir köşesinde çaresiz insan kalmasın diye büyük çaba sarf ediyoruz.

YEŞİL KART SUİSTİMALİ
* Ne yaptınız örneğin?
-Bütün illerde ve ilçelerde sosyal yardımlaşma vakıfları var artık. İllerin valileri ve ilçelerin kaymakamları sorumlu. Çünkü bize göre bölgenin ihtiyacını ancak orada yaşayan daha iyi saptar. Ankara'dan merkezden her problemi görmek mümkün değildir. Bizim farkımız ise aslında "Bu yardımları nasıl kalıcı hale getiririz?" sorusunun cevabını bulabilmek. Anlık çözümler uzun vadeli sorunlar getirir.

* Her şeyi devletten beklemek yanlış ama kişisel olarak eğitim ve sağlık hizmetinin olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
-Kesinlikle haklısınız. İşte bu yüzden annelere küçük miktarlarda ödemeler yapıyoruz sadece çocuklarını okula göndersinler diye. İlköğretime gönderiyorsa erkek çocuk için 18 YTL, kız için 22 YTL ödüyoruz. Ortaokula gönderirlerse erkek çocuk için 28 kız için 39 YTL veriyoruz. Her çocuk başına bu ödemeyi yapıyoruz. Sağlık konusunda da 0-6 yaş gurubunda yardım ediyoruz. Diyoruz ki annelere, bu yaş gurubu çocuklarınız için çok önemli,TÜRKLER MUTLU YOKSUL MU?... Atalay DİEnin iki farklı araştırmasının aynı anda yayınlanmasının bu başlığı çıkardığına işaret ediyor. Biri yoksulluk, diğer başka bir araştırmanın sorusuydu. Birleştirince ortaya mutlu yoksul çıktıdüzenli sağlık kontrolüne götürürseniz size belli bir ödeme yapacağız. Sağlık Bakanlığı ile protokol yaptık, onlar vakıflara bildiriyor. İl ve ilçelerde artık çocuklar düzenli sağlık taramalarına katılıyor. Ayrıca vatandaşın geliri yoksa ve iş yapacak durumdaysa ona mutlaka "Çalış, çalış ki biz seni destekleyelim" diyoruz. Dediğim gibi hep uzun vadeli projeler bunlar, kalıcı çözümler. Ayrıca bir şeyi daha eklemek istiyorum. Sosyal yardımlaşmadan yardım alabilmek için mutlaka vatandaşın başvurmasını da beklemiyoruz. İlgili arkadaşlar çalışıp kendileri buluyorlar yardıma ihtiyacı olanları. Bu da çok önemli. Çünkü çoğu vatandaşımız "Bana yardım edin" demek istemiyor.

* Peki ya Yeşil Kart uygulaması? Yarısından çoğunu geri almak zorunda kalmışsınız çünkü çeşitli sorunlar çıkmış. Örneğin Mercedes'e binip yeşil kart kullananlar olduğu haberleri çıktı.
-Yeşil kartın hedefi ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara parasız sağlık hizmeti vermekti. Biliyorsunuz vaatlerimiz arasında "Hiçbir vatandaş sağlık hizmetinden yoksun kalmayacak" diye bir ibare vardı. Aslında bu sosyal dayanışma projesi kapsamında kartı olan da olmayan da tedavi olabiliyor ama... Yeşil kart uygulamasında yanlış olan ilaç tüketiminde ortaya çıktı. İlaç tüketimi maalesef suistimal edildi. Hak etmeyenlerin kartı kullanmasına gelince, bazı uygulamaların bazı zaafları olabilir, normal karşılamak lazım.

ÇÖZÜM SAĞLIK SİGORTASI
* Ya çözüm?
-Oradaki çözüm genel sağlık sigortası. Mecliste şu anda. Bir an önce yasalaşacak ve o zaman ne yeşil kart kalacak ne başka bir şey. Vatandaşlarımız sağlık sigortası kapsamına girecek, herkesin sağlık güvencesi olacak.

* Peki, son bir soru. Kültür ve Turizm Bakanı'nın Devlet Tiyatroları'ndan şikayeti var. Ya siz? Örneğin size bağlı TRT'den yana bir sorun var mı?
-Ben TRT ile yakından ilgili değilim. Oranın yayın müdürü var, yönetim kurulu var. Biliyorsunuz genel müdür vekaleten yürütülüyor. RTÜK süreci başlattı, genel müdür adayları başvuracak ve RTÜK 3 aday seçecek. Sonra hükümetin önüne konacak.

* Sorun yok yani.
-Aslında biliyorsunuz, TRT'nin ciddi bir finansman ve personel fazlalığı problemi var. TRT öyle bir kurum ki, bütçesinin yaklaşık yüzde ellisinden fazlası personel ödemesine gidiyor. İşletme standartlarında bir kurumda bu harcamanın yüzde 25'i aşmaması gerekir. İşletme bu şekilde alarm veriyor.

* Ne yapacaksınız, personeli işten mi çıkaracaksınız?
-Öncelikle yeni bir yönetim oluşacak, biz de onlara her türlü desteği vereceğiz. TRT'de mevzuatın düzgün çalışması gerekiyor. Yani çağdaş kamu yayın kuruluşu konseptini yeniden değerlendirmek lazım. Tabii biz istiyoruz ki TRT bunu kendi yapsın, sorunlarına çözüm üretsin.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İrtica ve terör uyarısı
 Bugün içici yarın satıcı
 'Zenginin fuarı' züğürdün çenesini yorar
 Duanın telifi olur mu?
 Ulucanlar Cezaevi'ne karanfilli protesto
 Şırnak'ta karakola saldırı: 2 korucu öldü
 İsveç radyosunda Türkçe yayınlara son
 Kenan Evren: Ermeni Konferansı iyi oldu
 İ.Ü de bir Ermeni Konferansı hazırlığında
 Öğretmenler bu yıl çok çalışacak
 'Eğer medeniyet buysa ben medeni değilim'
 Dededen torununa maganda kurşunu
 İskilip'te törenle WC açılışı yapıldı
 Şüpheli paketten 'tavşan' çıktı
 Özürlüler için 6 yıldan sonra 2'nci şura yapıldı
 Kömür ocağında göçük: 2 işçi öldü
 Sivas olayları sanığının girişimi
 G. Antep Yetiştirme Yurdu'nda 'isyan'
YILMAZ ÖZDİL
Yeni Lira Doları...
Bugünlerde en popüler yarışma...
ALİ KIRCA
Ağaç dikme zamanı
Televizyonun yönetim katından siyah...
ÖMER LÜTFİ METE
Çöp özelleştirmesi ve özelleştirme çöpü
Son ihalelerde...
UMUR TALU
Ne dediler, ne dediler!
Bu işlerin en tatsız...
FATİH ALTAYLI
Bu şartlarda başlarsak
AB ile müzakerelerin esasını...
ERDAL ŞAFAK
6 gün boyunca bıçak sırtındayız
"3 Ekim'in önünde engel...
Onu hezimet yumuşattı
Fransa İçişleri Bakanı ve güçlü cumhurbaşkanı adayı Sarkozy, parti...
AB hattında son gergin pazarlıklar
Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerinin başlayacağı 3 Ekim'e 1...
Ben ekol yarattım
Ben ekol yarattım
"Benim sahadaki varlığım Türk futbolunda önemli stoperler çıkmasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu