kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IDEF 2005 Savunma Sanayi Fuarı açıldı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk savunma sanayiinin bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar ihracat potansiyeline erişmesinin beklendiğini bildirdi.

IDEF 2005 7. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, Ankara 75. Yıl Hipodromu'nda düzenlenen törenle açıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, fuara katılan ülkelerin bayraklarının tören alanından geçişi, Süvari Grubu eşliğinde yapıldı. Daha sonra Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan Ekibi birer gösteri sundu.

Milli Savunma Bakanı Gönül, törende yaptığı konuşmada, uluslararası savunma,
havacılık ve uzay sektörlerinin en önemli buluşma mekanlarından biri haline gelen IDEF'te ulaşılan en kapsamlı katılıma evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Zaman zaman bütün dünyada sulh ve sükuna ulaşma umutları artsa da savunma ve güvenlik konularının yine de bütün dünya için büyük bir önem ifade etmeye devam ettiğini kaydeden Gönül, geçmişten bugüne ihtiyaçlar değişse de evrensel güvenliği koruyabilmek için hazırlıkların en yüksek düzeyde tutulması gerektiğini söyledi.

IDEF ve benzeri savunma fuarlarının silahlı kuvvetlerin donanım ihtiyacına yönelik yeni teknoloji ve çözüm arayışlarında önemli bir platform niteliği taşıdığını vurgulayan Gönül, sivil sektörde olduğu gibi bugün savunma sanayii sektörünün de başlıca silah sistemlerinin temelini teşkil eden ileri düzey yazılım uygulamalarına dayalı akıllı sistemler vasıtasıyla hızlı bir şekilde ilerlediğini anlattı.

''BU ZOR COĞRAFYADA BARIŞ VE İSTİKRARI KORUMAK''

Silah sistemlerinin tedarikinin teknolojinin derinlemesine kavranmasını ve detaylı bir ömür devri planlamasını gerektiren sürekli tedarik programlarına dönüştüğünü vurgulayan Gönül, milletlerin, silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gelişmiş savunma tedarik teşkilatlarını kurmak ve bu amaca yönelik büyük kaynaklar tahsis etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Gönül, şöyle konuştu:

''Türkiye ve bulunduğu bölge güvenlik açısından dünyanın en sorunlu bölgelerinden birini oluşturmaktadır. Bu zor coğrafyada barış ve istikrarı korumak için Silahlı Kuvvetlerimizi kudretli tutmak zorundayız. TSK, yüksek düzeydeki disiplini ve harekat kabiliyeti ile dünyanın en iyi teçhiz edilmiş ve eğitimli kuvvetleri arasında yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, savunmadaki gücünü korumak ve ulusal savunma sanayiini oluşturabilmek için 1970'lerin ortalarından beri azimle çalışmaktadır.

Bugün Türk savunma sanayii zırhlı araçlardan savunma elektroniğine, askeri gemilerden komuta kontrol sistemlerine kadar geniş bir yelpazedeki savunma kabiliyetleri ile dünyanın önde gelen savunma sanayilerinden biri konumuna gelmiştir. Bu yılki fuar, aynı zamanda Türk savunma sanayiinin ulaştığı gurur verici seviyesinin de sergilendiği bir fuar olacaktır. Türk savunma sanayiinin bu yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat potansiyeline erişmesi beklenmektedir. Böylece Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ün 1937 yılında TBMM açış konuşmasında öngördüğü 'Harp sanayi tesisatımızı, daha ziyade inkişaf ve tevsi için alınan tedbirlere devam edilmeli ve endüstrileşme mesaimizde de ordu ihtiyacı ayrıca gözönünde tutulmalıdır' hedefine de Türkiye daha fazla yaklaşmış olacaktır.''

52 ÜLKE HEYETİ, 298 ULUSLARARASI, 133 YERLİ FİRMA

Milli Savunma Bakanı Gönül, bu yıl IDEF'te 52 ülke heyetinin yanı sıra 298 uluslararası, 133 de yerli firmanın ağırlanacağını belirtti. Fuar vesilesiyle IDEF'e katılan şirketler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi imkanının doğacağını da dile getiren Gönül, fuar süresince TSK'nın önemli birçok projesini başlatacak törenlerin de düzenleneceğini belirtti. Bu projelerin çoğunluğunu Türk savunma sanayiinin TSK'nın karmaşık sistem entegrasyonu ihtiyaçlarına yönelik kabiliyetlerini ortaya koyan özgün geliştirme çalışmalarının içerdiğini ifade eden Gönül, ''Bu bağlamda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı Türk Savunma sanayii şirketleri ile yaklaşık 1 milyar ABD Doları değerinde anlaşma imzalayacaktır'' diye konuştu.

Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, konuk savunma bakanları ve genelkurmay başkanları ile diğer üst düzey askeri ve sivil protokol katıldı.

Bu arada fuara katılan ülke bayrakları ile aralarında kadın teğmenlerin de bulunduğu Süvari Grubu'nun geçişinde en çok Türkiye ve KKTC bayraklarının alkış aldığı görüldü. Törende, Mehter Takımı'nın gösterisi de ilgili ile izlendi. Törenin ardından IDEF 2005 Fuarı, Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Milli Savunma Bakanı Gönül'ün, konuk savunma bakanları ile birlikte kurdeleyi kesmeleriyle açıldı. Daha sonra davetliler, Türk yıldızlarının gösterisini izledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Özelleştirmede hedef 20 milyar $
 Galataport ihalesi ÖİB tarafından onaylandı
 Sanayide ortalama ücret 1,144 YTL
 Koç: "Yabancı sermaye en önemli yapı taşı"
 Hazine, net yaklaşık 3.7 milyar YTL borçlandı
 Rock FM'e 350 bin $
 Star TV'ye en yüksek teklif Doğan'dan
 Otellerde 'çıt' çıkmıyor!
 Altın yumurtlayan tavukları sattınız, FDF için önlem alın
 İşsizlik oranı azaldı işgücüne katılım arttı
 Erdemir'de 2 yerli 4 yabancı grup erken 'havlu attı'
 'Hayat'ın farkı anlaşılacak
 Tekel Genel Müdürü Ensari görevden alındı
 Zengin ile yoksul uçurumu artıyor
 G7'ler gitsin, yerine F16'lar oluşturulsun
 Garanti'de hisse devri kasımda tamamlanacak
 Kredi kartlarında batık oranı yüzde 7.4'e çıktı
 İhlas'tan 'Herkese Sağlık'
 Sabancı Holding'e Risk Yönetim Ödülü
 Turkcell 5'inci yılını New York Borsası'nda kutladı
 Sarsılmaz ABD'li Colt ile tüfek üretiyor
 Uçaklara 12 yaş sınırı getiriliyor
 Anadolu'da yeni Genel Müdür Yardımcısı
 BEM-BİR-SEN, 'Vakıf Emeklilik'i tercih etti
 Güven Sigorta'dan 3 yeni ürün
 Batıya açılan kapının anahtarı Türkiye'de
 'Mortgage' imzaya açıldı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Canwest'in yanlış stratejisi
Uluslararası medya devi...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Trendin devamı için aşılması gereken kritik eşikler de...
Hava yastıklarının biri bile açılmadı
Takla atan cipteki airbag'ler işe yaramadı. Sürücünün yanında oturan...
İki nar uğruna vahşi cinayet
Bahçesinden nar koparan 9 yaşındaki iki çocuğu bayıltıp diri diri...
TRT'nin personeli çok kalabalık
TRT'nin personeli çok kalabalık
Devlet Bakanı Atalay'a göre TRT'nin en önemli sorunu personel gideri.
İrtica ve terör uyarısı
İrtica ve terör uyarısı
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Harp Okulu...
IMKB
E: 33.319 D:% -0,59
DOLAR
S: 1,346 D:% -0,260
EURO
S: 1,619 D:% -0,339
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu