kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışişleri sözcüsü Tan: "Kürdistan diye bir bölge yok"
Dışişleri: AB Dışişleri Toplantısı öncesinde yorum yapmak doğru değil
Dışişleri sözcüsü Tan: "Kürdistan diye bir bölge yok"

Dışişleri sözcüsü Tan: "Kürdistan diye bir bölge yok"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Irak'ın federal yapısına ilişkin bir soruda kullanılan ifade üzerine, ''Biz Kürdistan diye bir bölge tanımıyoruz. Kürdistan diye bir bölgenin olmadığını da herkes biliyor'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, ''Kerkük'te hakimiyet kurma mücadelesinin, ülkenin bütününe yayılacak bir çekişme ve çatışma konusu haline gelebileceğini'' söyledi.

Haftalık basın toplantısında Irak anayasası ve bu anayasanın Kerkük'e ilişkin maddesini değerlendirmesi istenen Tan, Irak anayasa taslağının geçiş meclisi içindeki yapı içinde hazırlandığını hatırlatarak, bu mecliste yeterince temsil edilemeyen Sünni Arap kesimin de anayasanın hazırlık çalışmalarına katılımının belli ölçüde sağlandığını kaydetti.

Ortaya çıkan taslağın
temel hususları itibarıyla Irak'ta cumhuriyetçi, temsili, demokratik ve federal anayasal düzen kurulmasını öngördüğünü ifade eden Tan, şöyle konuştu:

''Arapça ve Kürtçe, Irak'ın resmi dilleri haline gelmektedir. Türkmence de kullanıldığı bölgelerde yerel ve resmi dil olma hüviyetini kazanma imkanına sahip olacaktır. Ayrıca Türkmenlerin idari, kültürel, siyasi ve eğitim hakları teslim edilmektedir. Böylece, bir Irak anayasası çerçevesinde, Türkmenlerin ilk kez bir nüfus kesimi olarak hakları güvenceye alınmış olmaktadır.''

Öngörülen federal yapının yerel yönetimlere ve idarelere geniş yetkiler verdiğini, modelin ''gevşek bir merkezi yapı öngördüğünü'' belirten Tan, petrol ve doğalgaz kaynaklarının halkın bütününe ait olduğunun kayda geçirildiğini de hatırlattı.

Tan, anayasa taslağında Kerkük ve diğer ihtilaflı bölgelere ilişkin nüfus konuları ve mülkiyet iddialarının, geçici idari yasanın 28. maddesi çerçevesinde çözüme kavuşturulacağı ve bunun ardından bu bölgelerin yönetsel geleceğinin referandum yapılmak suretiyle 2007 yılına kadar belirleneceğinin kayda geçirildiğini söyledi. Tan, şöyle devam etti:

''Bu şekilde Kerkük'te hakimiyet kurma mücadelesi, ülkenin bütününe yayılacak bir çekişme ve çatışma konusu haline gelebilecektir. Kerkük'teki iddiaların çözüme kavuşturulması ve bu vilayetteki sürecin manipülasyonlardan arındırılarak tamamlanması amacıyla, BM'nin etkin rol üstlenmesi uygun bir güvence olacaktır.

Irak anayasa taslağının yaşama ve başarılı olma şansı, Irak'ın bütün kesimlerinin söz konusu metni benimsemelerine ve gösterecekleri işbirliğine bağlıdır. Sünni Arap idarenin en azından bir bölümünün anayasayı bu haliyle benimsedikleri bildirilmektedir. Bu bakımdan referanduma uzanacak altı haftalık sürede Irak'taki siyasi ve diğer gelişmelerin yakından izlenmesi gerekecektir.

Türkiye'nin beklentisi, Irak'ta iyi bir yaşam kurulmaya çalışıldığı bu aşamada, bütün kesimlerin, çabalarını ve mücadelelerini, Irak'ın bütünlüğünü korumaya azami özeni göstererek ve bunu bozabilecek davranışlardan kaçınarak barışçı siyasi yöntemlerle yürütmeleridir. Ulusal uyumu güçlendirecek yaklaşımlar, Irak'ın birliğinin güvence altına alınmasına ve demokrasinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.''

Namık Tan, Irak'ın federal yapısına ilişkin bir soruda kullanılan ifade üzerine, ''Biz Kürdistan diye bir bölge tanımıyoruz. Kürdistan diye bir bölgenin olmadığını da herkes biliyor'' diyerek, Türkiye'nin Irak'a ilişkin görüşlerini kapsamlı şekilde tüm taraflara ilettiğini, bundan sonra da iletmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Tan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı vekili Matt Bryza'nın geçen hafta Ankara'daki temaslarına ilişkin bir soru üzerine, temaslarda güvenlik ve terör örgütüne ilişkin konuların yer aldığını, ancak temasların yalnızca bu konularla sınırlı olmadığını kaydetti.

Bryza'nın bir ay içinde Türkiye'ye ikinci kez geldiğini hatırlatan Tan, temasların son derece olumlu geçtiğini ve iki ülke ilişkilerine katkıda bulunduğunu belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Pakdil: "Meclis 1 Ekim'de çalışmalarına başlayacak"
 Sessiz devrim oldu ama tatmin olmayacağız
 Güler, "CHP'den daha solda" deyip Anavatan'a katıldı
 Türkiye yeni Irak idealine bağlı
MUHARREM SARIKAYA
Arınç: Sorunun adı konuldu...
Başbakan Recep...
YAVUZ DONAT
Karadeniz'den çöp manzaraları
Espiye, Görele, Eynesil...
İsmail ve İrem'in yeni bir ailesi var
Türkiye'nin SABAH'ın haberiyle tanıdığı ve bağışladığı organlarıyla...
'Müslüman ordular Avrupa'ya girecek'
Şifre çözücülere göre Kâhin 2006'da Akdeniz'in çok kanlı bir deniz...
Biri bizi durdursun artık!
Biri bizi durdursun artık!
Her gün, masum insanlar 'serseri kurşunlar'ın kurbanı oluyor. Her...
Bıraktığı en kötü miras silahlanma
Bıraktığı en kötü miras silahlanma
Özal'ın 1986 yılındaki başbakanlığı döneminde yapılan yasa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu